Αρχικήsecurity10 Ευρωπαίοι hackers διώκονται νομικά από την Αμερική για δεκάδες επιθέσεις!

10 Ευρωπαίοι hackers διώκονται νομικά από την Αμερική για δεκάδες επιθέσεις!

Δέκα hackers κατηγορούνται για επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές προκαλώντας οικονομικές απώλειες (πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το κακόβουλο λογισμικό επέτρεψε σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου από την Ανατολική Ευρώπη να καταλάβουν τους μολυσμένους υπολογιστές και τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων από εταιρείες και ιδρύματα της Αμερικής. Στα θύματα περιλαμβάνεται μια δικηγορική εταιρεία της Ουάσιγκτον, μια εκκλησία στο Τέξας, μια επιχείρηση επίπλων στην Καλιφόρνια και ένα καζίνο στο Μισισίπι.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από έξι έθνη και αρκετοί αναμένουν διώξεις στην Ευρώπη.

Μερικές από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν αφορούν συνωμοσία για computer fraud, συνωμοσία για wire και bank fraud και συνωμοσία για κλοπή χρηματικών ποσών.

hackers

Αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσπαθήσει πολλαπλές διώξεις κατά κακόβουλων hackers, αυτή η περίπτωση ξεχωρίζει ως πρότυπο διεθνούς συνωμοσίας.

Αντί να ζητήσουν άμεση απέλαση των 10 κατηγορουμένων – μια συχνά δυσκίνητη διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει χρόνια διαπραγματεύσεων, ακόμα και σε χώρες που έχουν συνθήκη με τις ΗΠΑ – οι εισαγγελείς θα υποβάλλουν μηνύσεις για πολλούς από αυτούς σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία, της Μολδαβία και Γεωργία).

Η έρευνα ξεκίνησε αποκλειστικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2016 εξαιτίας ενός δικτύου υπολογιστών, γνωστού ως Avalanche, το οποίο φιλοξένησε πάνω δεκάδες διαφορετικούς τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Το κακόβουλο λογισμικό που αναφέρθηκε στην τρέχουσα δικαστική υπόθεση μόλυνε 41.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στηριζόμενη σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (phishing emails). Μόλις ανοίχτηκαν, τα phishing emails επέτρεψαν στους hackers που λειτουργούσαν από την Ευρώπη να καταγράφουν τις πληκτρολογήσεις από τους υπολογιστές των θυμάτων, να κλέβουν τα διαπιστευτήρια των τραπεζικών λογαριασμών και να κλέβουν χρήματα από τους λογαριασμούς.

Ενώ οι εισαγγελείς προσπαθούν πάντα να ανακτήσουν τα κλεμμένα κεφάλαια, η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις διεθνείς υποθέσεις εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS