ΑρχικήsecurityΕκλογές Ισραήλ: Την προσοχή στις διαδικτυακές απειλές εφιστούν οι ειδικοί

Εκλογές Ισραήλ: Την προσοχή στις διαδικτυακές απειλές εφιστούν οι ειδικοί

ΙσραήλΤην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνουν εκλογές στο Ισραήλ. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο διαδικτυακής επίθεσης από ξένους hackers, κάτι αρκετά συχνό κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δηλώνει αρκετά σίγουρος για τις ικανότητες της χώρας στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους παρεμβολών. Η τεχνολογία και η ασφάλεια έχουν αναπτυχθεί αρκετά στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι σωστά προετοιμασμένη γιατί δεν θεωρεί τις διαδικτυακές απειλές ως προτεραιότητα.

Οι διαδικτυακές καμπάνιες με στόχο τη διατάραξη πολιτικών διαδικασιών είναι συχνές, και απ’ ότι φαίνεται και στην περίπτωση του Ισραήλ έγιναν κάποιες προσπάθειες να επηρεαστούν οι εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 9 Απριλίου.

Ο ίδιος ο διευθυντής του Shin Bet, του ισραηλινού οργανισμού εσωτερικής ασφάλειας, ανέφερε ότι μια παγκόσμια δύναμη είχε ανάμειξη σε αυτό. Αρχικά, οι υποψίες έπεσαν στους Ρώσους, που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο δημοψήφισμα του Brexit και στις εκλογές της Αμερικής το 2016.

Έπειτα, φάνηκε ότι κάποιοι Ιρανοί hackers χάκαραν το τηλέφωνο του Benny Gantz, του βασικού αντιπάλου του Netanyahu, με σκοπό να εμποδίσουν την εκστρατεία του. Οι Ιρανοί είχαν επίσης πρόσβαση στα τηλέφωνα πολλών αξιωματικών του στρατού του Ισραήλ, εδώ και πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται να προέρχεται από το ίδιο το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, προέρχεται από την σκόπιμη παραπληροφόρηση που υπάρχει στα social media από τους ίδιους τους πολιτικούς και τους υποστηρικτές τους και η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο νόμο.

Τη Δευτέρα, κυκλοφόρησε ότι είχαν δημιουργηθεί ψεύτικοι λογαριασμοί στα social media, που υποστήριζαν τον Netanyahu  και κατηγορούσαν τους αντιπάλους του.

Ένας από τους ερευνητές, ο Noam Rotem,  δήλωσε ότι αυτοί οι λογαριασμοί που διαδίδουν ψέματα αποτελούν “τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη απειλή που έχουμε δει” στις εκλογές του Ισραήλ.

Αν και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους λογαριασμούς και τον Netanyahu  ή το κόμμα του, οι υποψίες πέφτουν πάνω του, καθώς ο γιος του είχε αναμειχθεί στο παρελθόν σε τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, είχε πατήσει αρκετές φορές like στα posts τους.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι οι λογαριασμοί ήταν αληθινοί.

Ωστόσο, οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση για την απουσία των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές παρεμβάσεις του διαδικτύου στις εκλογές.

Το περασμένο φθινόπωρο, είχε γίνει μια προσπάθεια να εφαρμοστεί μια νέα τροπολογία για τις online πολιτικές διαφημίσεις, αλλά το κόμμα του Netanyahu  την απέρριψε τελευταία στιγμή.

Η κυβέρνηση βασίζεται στο ότι η ψηφοφορία γίνεται χειρόγραφα σε χαρτί κι έτσι θεωρεί ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, ο υπολογισμός των ψήφων, που είναι το πιο βασικό, γίνεται ψηφιακά. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς η βάση δεδομένων είναι ευάλωτη.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να απαγορευτούν οι ανώνυμες εκλογικές διαφημίσεις στα social media, αλλά δεν ήταν αρκετές.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει προσπάθειες του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας να παραβιάσουν τις βάσεις δεδομένων των κομμάτων και ευαίσθητες πληροφορίες των ψηφοφόρων χρησιμοποιώντας αυτά που «κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο».

Ακόμα και οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και την εμπλοκή στις εκλογές.

Τόσο το Facebook όσο και το Twitter έχουν αφαιρέσει πάρα πολλούς από τους ψεύτικους λογαριασμούς που ανακάλυψε η έρευνα.

Το Facebook έκλεισε επίσης πολλές ιρανικές σελίδες που ασχολούνταν με τις εκλογές του Ισραήλ,  ενώ μετά από εντολή της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών έλαβε κάποια ειδικά μέτρα ελέγχου διαφημίσεων και δημοσιεύσεων για το Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση όλων των απειλών που προέρχονται από το διαδίκτυο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS