ΑρχικήHow ToCache στο Android: γιατί και πως μπορώ να διαγράψω cached files

Cache στο Android: γιατί και πως μπορώ να διαγράψω cached files

Cached files, ή αρχεία προσωρινής μνήμης: Η Android συσκευή σας μπορεί έχει μικρό χώρο αποθήκευσης και γεμίζει γρήγορα. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά δημιουργούν νέα αρχεία για την αποθήκευση πληροφοριών.

Αυτά τα προσωρινά αρχεία δεδομένων είναι γνωστά και σαν μνήμη cache και χρησιμοποιούν τον χώρο αποθήκευσης της Android συσκευής σας. Παρακάτω θα δούμε για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η κρυφή μνήμη cache, πώς μπορείτε να την καθαρίσετε και πολλά άλλα.cache

Ο σκοπός των cached αρχείων

Το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί προσωρινά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αρχεία της προσωρινής μνήμης cache για να (ανά)καλεί πιο γρήγορα τις σχετικές πληροφορίες όταν ανοίγετε μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Spotify αποθηκεύει προσωρινά τις λίστες αναπαραγωγής που χρησιμοποιείτε συχνότερα, για να μην χρειάζεται να τις φορτώνει εκ νέου κάθε φορά που ανοίγετε την εφαρμογή.

Ένα αρχείο προσωρινής αποθήκευσης είναι χρήσιμο μόνο για το πρόγραμμα που το δημιουργεί. Έτσι για παράδειγμα τα cached files του Spotify δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Facebook. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν μια εφαρμογή αποφασίσει ότι οι αποθηκευμένες προσωρινές πληροφορίες δεν είναι πλέον χρήσιμες, τις διαγράφει αυτόματα.
Εδώ θα αναφέρουμε ότι εκτός τις εφαρμογές και οι ιστοσελίδες και τα παιχνίδια χρησιμοποιούν αρχεία προσωρινής μνήμης για μια πιο γρήγορη εμπειρία περιήγησης.

Συνήθως, τα αρχεία προσωρινής μνήμης λειτουργούν στο παρασκήνιο και κάνουν το τηλέφωνό σας να λειτουργεί γρηγορότερα.

Οφέλη από την διαγραφή της προσωρινής μνήμης

Τα αρχεία προσωρινής αποθήκευσης είναι σημαντικά, και συνήθως δεν χρειάζεται να τα διαγράφετε. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να τα διαγράψετε από το τηλέφωνό σας:

  • Βραχυπρόθεσμα, η διαγραφή της προσωρινής μνήμης σάς βοηθά να εξοικονομήσετε χώρο στο τηλέφωνό σας. Αυτή είναι όμως μια πολύ προσωρινή λύση, καθώς θα δημιουργηθούν νέα αρχεία προσωρινής μνήμης κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές.
  • Μερικές φορές, τα παλιά αρχεία cache μπορεί να καταστραφούν. Όταν συμβεί αυτό, οι εφαρμογές αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Η διαγραφή των κατεστραμμένων αρχείων προσωρινής μνήμης μπορεί να λύσει αυτά τα θέματα.
  • Τα παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης αποτελούν απειλές στην ασφάλεια και μπορούν να εκθέσουν την ιδιωτική σας ζωή. Οι ιστοσελίδες που αποθηκεύονται σαν cache files στο πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Έτσι αν κάποιος κακόβουλος χρήστης αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, θα μπορούσε να υποκλέψει προσωπικά σας στοιχεία.
  • Αν ένα πρόγραμμα περιήγησης ή κάποια άλλη εφαρμογή δεν μπορεί να “δει” ανακτήσει την πιο πρόσφατη έκδοση μιας σελίδας, η εκκαθάριση της μνήμης cache μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη νέα έκδοση της σελίδας. Για παράδειγμα: Αν δεν βλέπετε τα σχόλια του iGuRu.gr αν μετά από ένα refresh με F5 δεν μπορείτε να τα δείτε, καθαρίστε τα cached files του browser σας. Στο iGuRu.gr χρησιμοποιούμε πολύ ισχυρά συστήματα cache για περισσότερη ταχύτητα.

Πρέπει να διαγράφετε τακτικά την κρυφή μνήμη;

Τώρα που γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα της εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης, μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς τα cached files με μη αυτόματο τρόπο. Είναι αντιπαραγωγικό. Θυμηθείτε ότι τα αρχεία προσωρινής αποθήκευσης εξυπηρετούν την επιτάχυνση της πρόσβασης στο περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε τακτικά.

Έτσι δεν είναι καλή ιδέα να διαγράφετε διαρκώς τα παλιά cache αρχεία με το χέρι. Το Android διαθέτει ήδη ένα ενσωματωμένο μηχανισμό για τη διαγραφή των αχρησιμοποίητων αρχείων και συνήθως λειτουργεί αρκετά καλά. Οι κύριες περιπτώσεις για τη διαγραφή με μη αυτόματο τρόπο των αρχείων cache προκύπτουν όταν:

  • Τα αρχεία της προσωρινής μνήμης μιας εφαρμογής είναι κατεστραμμένα, και προκαλούν προβλήματα στην εφαρμογή.
  • Θέλετε να διαγράψετε αρχεία που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες για την προστασία του απορρήτου σας.
  • Εξαντλείται ο χώρος αποθήκευσης στο τηλέφωνό σας και δεν θέλετε να διαγράψετε τα βίντεό σας, τις εικόνες και τις εφαρμογές σας.

Τρόποι διαγραφής των cached αρχείων στο Android

Με τις νέες εκδόσεις του Android, πρέπει να διαγράφετε τα αρχεία προσωρινής μνήμης για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σπάνια χρειάζεται να διαγράψετε όλα τα cached αρχεία από τη συσκευή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης από ορισμένες προβληματικές εφαρμογές μπορεί να επιλύσει προβλήματα αποθήκευσης ή επιδόσεων.

Διαγράψτε αρχεία προσωρινής μνήμης:

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και επιλέξτε Storage.
Στη λίστα που θα ανοίξει, πατήστε το Άλλες εφαρμογές. Η επιλογή θα σας δώσει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας.
Επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να διαγράψετε τα αρχεία στην προσωρινή μνήμη. Ή μπορείτε να πατήσετε το μενού των τριών σημείων στην επάνω δεξιά γωνία και να επιλέξετε Ταξινόμηση κατά μέγεθος. Έτσι θα δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης.
Στη σελίδα πληροφοριών της εφαρμογής, πατήστε την επιλογή Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.

Οι παλαιότερες εκδόσεις του Android σας έδιναν τη δυνατότητα να διαγράψετε ταυτόχρονα όλα τα προσωρινά αποθηκευμένα αρχεία από τις Ρυθμίσεις – Αποθήκευση – Αποθηκευμένα δεδομένα.

Τι συμβαίνει μετά την διαγραφή της προσωρινής μνήμης;

Όταν διαγράψετε τα αρχεία προσωρινής μνήμης, θα αποκτήσετε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούσε για καλύτερη απόδοση έχουν διαγραφεί. Έτσι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να πετύχετε τις επιδόσεις που είχατε πριν. Με την πάροδο του χρόνου, η εφαρμογή θα δημιουργήσει ξανά μια νέα μνήμη cache .

Η εκκαθάριση των αρχείων προσωρινής μνήμης δεν θα σας αναγκάσει να συνδεθείτε ξανά στις εφαρμογές. Δεν θα χάσετε δεδομένα όπως αποθηκευμένα παιχνίδια, τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης, κλπ.

___________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS