ΑρχικήsecurityΗ Ρωσία προμήθευσε το Ιράν με προηγμένη τεχνολογία hacking τηλεφώνων

Η Ρωσία προμήθευσε το Ιράν με προηγμένη τεχνολογία hacking τηλεφώνων

Οι ειδήσεις του Channel 12 ανέφεραν το Σάββατο ότι η Ρωσία προσέφερε πρόσφατα στο Ιράν προηγμένη τεχνολογία που επιτρέπει απομακρυσμένο hacking κινητών τηλεφώνων χωρίς το θύμα να αναλάβει δράση. Επί του παρόντος, τα περισσότερα hacking τηλεφώνων βασίζονται στο malware Trojan που “κατεβαίνει” μόνο του και μολύνει τη συσκευή αφού ο χρήστης μπερδευτεί και κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο ή ανοίξει ένα αρχείο.

Ρωσία

Η έκθεση, επικαλούμενη ειδικούς στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι η λεγόμενη τεχνολογία zero-click επιτρέπει στους hacker να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα συστήματα χωρίς την αλληλεπίδραση του χρήστη.

Η έκθεση ήρθε τρεις μέρες μετά την είδηση που κυκλοφόρησε ότι χακαρίστηκε το κινητό τηλέφωνο του ηγέτη του “Blue and White” κόμματος Benny Gantz  από το Ιράν.

Ο Yaniv Balmas, επικεφαλής της έρευνας στον κυβερνοχώρο της Check Point Software Technologies, δήλωσε στην εφημερίδα Globes το Σάββατο ότι φάνηκε ότι το τηλέφωνο του Gantz είχε χακαριστεί “με μια επίθεση τύπου zero-click”.

Σε τέτοιες επιθέσεις, είπε, «είναι αρκετό για τον εισβολέα να γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου του στόχου. Εάν, για παράδειγμα, ο εισβολέας γνωρίζει ότι ο στόχος χρησιμοποιεί ένα iPhone και γνωρίζει μια ευπάθεια σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του κυψελοειδούς μόντεμ του iPhone … αρκεί να στείλει ένα κείμενο στο τηλέφωνο για να αποκτήσει τον έλεγχό του».

Οι ειδήσεις του Channel 12 ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Gantz, πρώην στρατιωτικός επικεφαλής, προσεγγίστηκε πριν από πέντε εβδομάδες από αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το προσωπικό του τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από το Ιράν μετά την επίσημη είσοδό του στην πολιτική τον Δεκέμβριο.

Οι πράκτορες του Shin Bet ανέφεραν στον Gantz ότι οι hacker στην Τεχεράνη κατείχαν τα προσωπικά του στοιχεία και τα μηνύματά του και ότι θα έπρεπε να υποθέσει ότι οποιαδήποτε ευαίσθητη πληροφορία στο τηλέφωνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του στο μέλλον. Του είπαν να προχωρήσει όπως εκείνος θεωρεί κατάλληλα.

Το Blue and White, και ο ίδιος ο Gantz, τόνισαν ότι δεν υπήρχαν ευαίσθητες πληροφορίες στο τηλέφωνο και σημείωσε ότι χακαρίστηκε τέσσερα χρόνια αφού αποσύρθηκε από αρχηγός του στρατού.

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής του Shin Bet, Nadav Argaman προειδοποίησε ότι ένα ξένο κράτος «προτίθεται να παρέμβει» στις επερχόμενες εκλογές του Ισραήλ στις 9 Απριλίου.

Μερικές μέρες αργότερα, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην ψηφοφορία, ενώ ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Μόσχα “δεν έχει παρέμβει ποτέ στις εκλογές σε καμία χώρα”.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS