ΑρχικήinetΤα Chrome Lite Pages φέρνουν το Data Saver σε ιστότοπους HTTPS

Τα Chrome Lite Pages φέρνουν το Data Saver σε ιστότοπους HTTPS

Data-Saver

Το Chrome for Android έχει από καιρό μια λειτουργία Data Saver, που προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τη φόρτωση ιστοσελίδων σε αργές συνδέσεις στο Internet, για να βοηθήσει τους χρήστες να εξοικονομήσουν δεδομένα και χρήμα. Όσο χρήσιμο κι αν είναι αυτό, ήταν διαθέσιμο μόνο για μη ασφαλείς σελίδες HTTP, κάτι που είναι αρκετά ειρωνικό, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σκληρές πιέσεις ασκεί η Google για τη χρήση του HTTPS. Όλο αυτό αλλάζει με την τελευταία έκδοση του Chrome for Android, που υποστηρίζει τις σελίδες Chrome Lite, το οποίο είναι απλά ένα φανταχτερό όνομα για βελτιστοποιημένες σελίδες HTTPS.

Ο λόγος για τον οποίο το Data Saver αρχικά δεν συνεργάστηκε με τις σελίδες HTTPS έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του χαρακτηριστικού. Όταν το Chrome εντοπίσει ότι ο χρήστης βρίσκεται σε δίκτυο 2G ή πιο αργό ή ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα για να φορτώσει μια σελίδα, το Data Saver ενεργοποιείται, στέλνοντας τη σελίδα στους διακομιστές της Google για να βελτιστοποιηθεί και έπειτα στέλνει αυτή τη lite έκδοση στο τηλέφωνό σας. Είναι σχεδόν η ίδια μέθοδος που χρησιμοποίησε το Opera και έκανε το πρόγραμμα περιήγησής του τόσο δημοφιλές στο παρελθόν.

Αυτή η διαδικασία είναι φυσικά, αντίθετη με την κρυπτογραφημένη και ασφαλή φύση των σελίδων HTTPS, οπότε η Google έπρεπε να κάνει μερικές τροποποιήσεις. Στην περίπτωση αυτών των σελίδων, αποστέλλεται μόνο η διεύθυνση URL στους διακομιστές της Google. Όλες οι άλλες κρίσιμες πληροφορίες, όπως τα cookies και το εξατομικευμένο περιεχόμενο, δεν μοιράζονται με το Google για λόγους ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εκτός από αυτό, όμως, οι σελίδες Chrome Lite λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Η Google υποστηρίζει ότι το Data Saver μπορεί να μειώσει την κατανάλωση δεδομένων κατά 90% και να κάνει τις σελίδες να φορτώνουν δύο φορές πιο γρήγορα. Οι σελίδες Chrome Lite θα σημειώνονται ρητά στη γραμμή διευθύνσεων και οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να φορτώσουν την αρχική μη εξειδικευμένη έκδοση, αν θέλουν. Αν το κάνουν συχνά για την ίδια ιστοσελίδα, το Chrome θα απενεργοποιήσει αυτόματα το Data Saver για τη συγκεκριμένη σελίδα.

Οι σελίδες Chrome Lite συνδυάζουν δύο από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Google για το mobile web. Απαιτεί περισσότερη ασφάλεια μέσω του HTTPS, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να βελτιστοποιούν τις σελίδες για αποτελεσματική χρήση των δεδομένων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS