ΑρχικήsecurityΜήπως η εφαρμογή Android VPN συλλέγει τα προσωπικά σας δεδομένα?

Μήπως η εφαρμογή Android VPN συλλέγει τα προσωπικά σας δεδομένα?

Όταν οι εφαρμογές ζητούν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, οι χρήστες το αποδέχονται και εμπιστεύονται ότι θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν με τρόπο ασφαλή. Είναι πολύ σημαντικό όμως να αναλογιστούν εάν εμπιστεύονται τις εφαρμογές Android VPN, οι οποίες «καθαρίζουν» τη συσκευή από ανεπιθύμητα data.  Το τελευταίο πράγμα που περιμένει κανείς από μία εφαρμογή που προστατεύει την ταυτότητα του, είναι αυτή η ίδια να διαρρέει τις ευαίσθητες πληροφορίες του.

android vpn

Όπως φαίνεται σε μελέτη που εξετάζει τις αδειοδοτήσεις που απαιτούν 81 Android VPN εφαρμογές , οι οποίες είναι διαθέσιμες στο Google Play Store, έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της συσκευής σε πολύ ευρύτερης κλίμακας από εκείνη που αποδέχεται ο χρήστης.

Η ίδια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πως πολλές είχαν ύποπτα αιτήματα που ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη. Από τις εφαρμογές που μελετήθηκαν, οι 31 ήταν ασφαλείς καθώς δεν ζητούσαν «επικίνδυνες άδειες» από το χρήστη αλλά 50 άλλες θεωρήθηκαν μη ασφαλείς καθώς ζητούσαν τουλάχιστον μία «επικίνδυνη άδεια», ενώ άλλες 8 θεωρήθηκαν εξαιρετικά μη ασφαλείς καθώς ζητούσαν τέσσερις ή περισσότερες «επικίνδυνες άδειες».

Αυτό που δεν προκαλεί έκπληξη είναι ότι κυρίως οι εφαρμογές που διατίθενται δωρεάν  ζητούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Το ίδιο φαινόμενο δεν παρατηρείται με τις premium κι έτσι αυτό τις καθιστά ασφαλέστερες για τους χρήστες.

Φυσικά θα πρέπει να αναφερθεί πως η μελέτη δεν αναφέρει γιατί αυτές οι Android VPN εφαρμογές ζητούν πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα, ούτε πως  τα χρησιμοποιούν.  Ακόμη κι αν είναι αθώα αυτά τα αιτήματα, είναι επικίνδυνο για τον χρήστη να τα αποδέχεται γιατί σε  όσα περισσότερα σημεία είναι προσβάσιμα τα δεδομένα, τόσο πιο εύκολα μπορούν να κλαπούν ή να διαρρεύσουν.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε που έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές σας

Για να δείτε που έχετε δώσει πρόσβαση στις εφαρμογές του κινητού σας:

  1. Πατήστε παρατεταμένα πάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής ή πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και επιλέξτε τη διαχείριση εφαρμογών
  2. Πατήστε την επιλογή «άδεια» όπου θα μπορείτε να δείτε σε τι έχει πρόσβαση η συγκεκριμένη εφαρμογή

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τροποποιήσεις σε αδειοδοτήσεις της εφαρμογής μπορεί να τη καταστήσουν μη λειτουργική.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS