ΑρχικήinetPureOS: Ένα Linux τόσο για υπολογιστές όσο και για smartphones

PureOS: Ένα Linux τόσο για υπολογιστές όσο και για smartphones

pureos

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που θα ήθελαν το ίδιο Linux τόσο στο smartphone όσο και στον υπολογιστή τους. Και τώρα η Purism, η εταιρεία πώλησης laptop και smartphone ανοιχτού κώδικα, φέρνει αυτή την ιδέα στη ζωή, με τις μελλοντικές κυκλοφορίες της διανομής PureOS Linux.

Ο Jeremiah Foster, της Purism ανακοίνωσε: “Το PureOS της Purism έχει θέσει τα θεμέλια για όλες τις μελλοντικές εφαρμογές που τρέχουν τόσο στο Librem 5 smartphone όσο και στο laptop Librem, με την ίδια κυκλοφορία του PureOS”. Ο Foster εξήγησε ότι το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές του θα έχουν “σταθερή εμφάνιση και αίσθηση, καθώς και την ίδια λειτουργικότητα για εφαρμογές που εκτελούνται τόσο στο τηλέφωνο όσο και στον υπολογιστή σας. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει αν δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος του πηγαίου κώδικα του λογισμικού και πρόσβαση στο ίδιο το hardware. Ακόμα και τότε, υπάρχει μια παγίδα, πρέπει να μεταγλωττιστεί το λογισμικό, τόσο για τη CPU του τηλεφώνου όσο και για τη CPU του φορητού υπολογιστή, που έχουν συνήθως διαφορετικές αρχιτεκτονικές. Αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά δείχνει ότι για να οικοδομήσουμε μια πραγματικά συγκλίνουσα συσκευή, πρέπει να τη σχεδιάσουμε ως τέτοια από την αρχή”, δήλωσε ο Foster.

Δεδομένου ότι η Purism κατασκευάζει τόσο το δικό της hardware όσο και το δικό της λογισμικό, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα εγγενή προβλήματα. Η Purism ξεκίνησε το 2015 ως εταιρεία κατασκευής free-software φορητών υπολογιστών. Το hardware είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο από κάθε ιδιόκτητο υλικολογισμικό ή binary code. Το ίδιο το PureOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux. Σε αυτό, το PureOS υποστηρίζει τις διεπαφές GNOME και KDE Plasma Mobile.

Με το Debian ως θεμέλιό της, η Purism ισχυρίζεται ότι το PureOS μπορεί να τρέξει τόσο σε laptop CPUs όσο και σε smartphone CPUs.

Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή μια ενιαία εφαρμογή μπορεί να τρέξει σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές χωρίς ανακατασκευή δεν σημαίνει ότι θα είναι τέλεια. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή που φαίνεται υπέροχη στην οθόνη 15 ιντσών ενός φορητού υπολογιστή, δεν θα είναι τόσο όμορφη στην οθόνη 5 ιντσών ενός smartphone.

Η Purism το γνωρίζει αυτό. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η εταιρεία χρησιμοποιεί “adaptive design”. Οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους για το PureOS, χρησιμοποιώντας το open-source libhandy.

Η ιδέα, φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS