ΑρχικήinetΕφαρμογές Android επιβραδύνουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και απορροφούν τα data...

Εφαρμογές Android επιβραδύνουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και απορροφούν τα data σας

Οι ιδιοκτήτες των συσκευών Android ενημερώνονται για εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από επιθετικό κώδικα ο οποίος απορροφά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ακόμα χειρότερα, οι εφαρμογές μπορούν επίσης να απορροφήσουν τα μηνιαία data του λογαριασμού σας – και ενδεχομένως να σας υπερχρεώσουν τους λογαριασμούς.

Android

Η Oracle αποκάλυψε πως οι εφαρμογές που έχουν ληφθεί εκατομμύρια φορές από χρήστες έχουν μολυνθεί από κάτι που ονομάζεται DrainerBot.

Ο κώδικας περιγράφεται ως “σημαντική επιχείρηση διαφημιστικής απάτης μέσω κινητού” και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα είναι η σημαντική απορρόφηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, κάτι που μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ειδικά αν έχετε πολλές ώρες χρήσης της στο ενεργητικό σας.

“Οι μολυσμένες εφαρμογές μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα από 10GB μηνύματα ανά μήνα για τη λήψη κρυφών και αόρατων διαφημίσεων βίντεο, ενδεχομένως κοστίζοντας στον κάθε ιδιοκτήτη συσκευής εκατό δολάρια το χρόνο ή περισσότερο σε χρεώσεις υπερκάλυψης δεδομένων”, εξήγησε η Oracle.

Σύμφωνα με την Oracle, εκατοντάδες δημοφιλείς εφαρμογές καταναλωτών έχουν μολυνθεί, όπως:

  • Perfect365
  • VertxClub
  • Draw Clash of Clans
  • Touch ‘n’ Beat – Cinema
  • Solitaire: 4 Seasons (Full)

“Οι εφαρμογές με ενεργό τον ιό από το DrainerBot φαίνεται να έχουν ληφθεί από τους καταναλωτές περισσότερο από 10 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με τις δημόσιες μετρήσεις λήψεων”, προειδοποίησε η Oracle.

Τι είναι το DrainerBot; Πρόκειται για μια διαδικασία απάτης που εισάγει μολυσμένο κώδικα σε Android smartphone και tablet. Μόλις μολυνθεί μια συσκευή, το DrainerBot μπορεί να παραδώσει “ψευδείς, αόρατες διαφημίσεις” στη συσκευή. Αυτές τις διαφημίσεις δεν θα τις βλέπετε, αλλά θα τρέχουν στο παρασκήνιο – κερδίζοντας ένα καθαρό κέρδος για τους απατεώνες.

Η μολυσμένη εφαρμογή αναφέρεται από μια ομάδα διαφημιστών ότι έχει προβεί σε βίντεο-διαφημίσεις σε νόμιμα websites, αλλά στην πραγματικότητα εμφανίζονται ήσυχα στο παρασκήνιο της συσκευής σας.

Εφαρμογές Android – πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Εδώ αναφέρεται τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε …

  • Θυμηθείτε να εγκαταστήσετε μόνο εφαρμογές από το επίσημο Google Play Store
  • Ωστόσο, επιδέξιες εφαρμογές μπορούν ακόμη και να φτάσουν στο Play Store, οπότε σιγουρευτείτε ότι κάνετε λήψη από αξιόπιστες πηγές
  • Ελέγξτε την ενότητα Battery των ρυθμίσεων του τηλεφώνου σας για να δείτε εάν ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ισχύ στο παρασκήνιο
  • Επίσης, ελέγξτε τη χρήση των δεδομένων στις ρυθμίσεις σας, για να δείτε αν ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολλά δεδομένα
  • Αν ισχύει, τότε ίσως αξίζει να τις διαγράψετε
  • Πάντα σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε το πιο πρόσφατο λογισμικό στο τηλέφωνό σας και ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας

Οι απατεώνες λαμβάνουν χρήματα για την εμφάνιση των διαφημίσεων, αλλά οι διαφημιζόμενοι ξεγελιούνται  – επειδή κανείς δεν είδε ποτέ τις διαφημίσεις.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας καταστρέφεται, καθώς και τα δεδομένα σας (επειδή το τηλέφωνό σας κάνει λήψη διαφημίσεων βίντεο).

“Η DrainerBot είναι μία από τις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις απάτης κατά των διαφημίσεων που προκαλούν σαφή και άμεση οικονομική ζημία στους καταναλωτές”, δήλωσε ο Eric Roza της Oracle.

“Οι εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από το DrainerBot μπορούν να κοστίζουν στους χρήστες εκατοντάδες δολάρια σε άσκοπες χρεώσεις δεδομένων, ενώ χάνουν τις μπαταρίες τους και επιβραδύνουν τις συσκευές τους. “Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με εταιρείες σε όλο το ψηφιακό διαφημιστικό οικοσύστημα για να εντοπίσουμε, να εκθέσουμε και να αποτρέψουμε αυτό και άλλα αναδυόμενα είδη απάτης διαφήμισης”.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS