ΑρχικήinetΧάρτες Google vs Χάρτες Apple: Ποια εφαρμογή είναι καλύτερη;

Χάρτες Google vs Χάρτες Apple: Ποια εφαρμογή είναι καλύτερη;

ΧάρτεςΟι Χάρτες της Google έχουν από καιρό κυριαρχήσει στον κόσμο των εφαρμογών πλοήγησης, αλλά τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αμφισβητηθεί από τους Χάρτες της Apple, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο ακριβείς και χρήσιμοι. Ποια εφαρμογή είναι λοιπόν η καλύτερη; Ακολουθεί η σύγκριση και η ετυμηγορία της Express.co.uk.

Οι χάρτες της Google κυκλοφόρησαν το 2005 και ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας συνέχισε να βελτιώνει την υπηρεσία εισάγοντας εφαρμογές τόσο για  iOS όσο και για Android, για να το καταστήσει πιο προσιτό.

Επιπλέον, πέρα ​​από την τελειοποίηση του λογισμικού, η Google εισήγαγε επαναστατικές λειτουργίες στους Χάρτες, όπως το Street View.

Ωστόσο, με την κυκλοφορία του iOS 6 το 2012, η ​​Apple λάνσαρε το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης, με σκοπό την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Google.

Ακρίβεια

Όταν κυκλοφόρησαν, οι χάρτες της Apple δέχτηκαν κριτική για ορισμένα λάθη σχετικά με την ακρίβεια.

Ορισμένες τοποθεσίες βρίσκονταν σε λάθος μέρος, ενώ άλλες δεν υπήρχαν καθόλου.

Ωστόσο, μετά από έξι χρόνια, η υπηρεσία βελτιώθηκε σημαντικά, σε βαθμό που να μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη εναλλακτική λύση των χαρτών της Google.

Τον Ιούνιο, αναφέρθηκε ότι η Apple ανακατασκεύασε τα δεδομένα χαρτογράφησης της, για να κάνει το λογισμικό πιο ακριβές και λεπτομερές.

Τότε, ο Eddy Cue, Αντιπρόεδρος της Apple, είπε στην TechCrunch: «Θέλαμε να το πάμε στο επόμενο επίπεδο. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουμε αυτό, που ελπίζουμε ότι θα είναι η καλύτερη εφαρμογή χαρτών στον κόσμο».

Μήνες αργότερα, ο Justin O’Beirne, ένας blogger ψηφιακής χαρτογράφησης, συνέκρινε τα δεδομένα του Apple Maps από περιοχές της Καλιφόρνια, με αυτά της Google.

Ο O’Beirne τόνισε ότι οι Χάρτες της Apple είχαν πολλές λεπτομέρειες ξεπερνώντας τους Χάρτες της Google σε ορισμένες περιοχές.

Η βλάστηση στα δεδομένα της Apple αποδείχθηκε εξαιρετικά λεπτομερής, πολύ περισσότερο από τους Χάρτες Google.

Συζητώντας τις αλλαγές, ο O’Beirne είπε: “Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για το νέο χάρτη της Apple είναι το πόσο μικρός είναι. Τέσσερα χρόνια στην παραγωγή και καλύπτει μόλις το 3,1% της αμερικανικής έκτασης και το 4,9% του πληθυσμού της. Αλλά μην αφήσετε το μέγεθός του να σας ξεγελάσει – είναι εντυπωσιακά διαφορετικός σε σχέση με πριν, με εκπληκτικές λεπτομέρειες βλάστησης”.

Μπορεί η νέα εκδοχή των χαρτών της Apple να μην είναι τέλεια, καθώς ορισμένα κτίρια φαίνονται ψηλότερα και μικρότερα από ό, τι πρέπει, ωστόσο έχει κάνει μεγάλη πρόοδο.

Το πρόβλημα είναι ότι η Apple παρουσιάζει αυτή τη βελτίωση μόνο σε περιοχές της Καλιφόρνια μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο O’Beirne.

Έτσι, ενώ το λογισμικό της έχει βελτιωθεί σημαντικά, η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια της εφαρμογής.

Η Apple εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα για να βελτιώσει τους Χάρτες, φαίνεται όμως ότι η εταιρεία έχει προγραμματιστεί να πάρει το χρόνο της για να συγκεντρώσει δεδομένα για άλλες περιοχές.

Οι Χάρτες της Google είναι γνωστοί για την παροχή ακριβών και ενημερωτικών δεδομένων και είναι σίγουρα η πιο ακριβής μεταξύ των δυο εφαρμογών, από μια ευρύτερη σκοπιά.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Η κύρια λειτουργία των Χαρτών της Google είναι η λειτουργία Street View, η οποία παρέχει στους χρήστες μια εντυπωσιακή ματιά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επιπλέον, το Street View έχει βελτιωθεί, με τη Google να προσθέτει τον εσωτερικό χώρο κτιρίων, κάνοντας την εφαρμογή πιο λειτουργική και λεπτομερή.

Ένα από τα αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά, που προστέθηκαν στους Χάρτες της Google τους τελευταίους μήνες, ήταν μια νέα καρτέλα που παρέχει λεπτομέρειες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την περίοδο εκείνη, η Google πρόσθεσε επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό που επέτρεψε στους χρήστες να βλέπουν ακριβώς πού βρίσκονταν ορισμένοι τύποι δημόσιων συγκοινωνιών.

Συζητώντας για την αλλαγή, η Google δήλωσε: “Η λειτουργία transit riders, που υπάρχει για 80 περιοχές σε όλο τον κόσμο, προσφέρει τη δυνατότητα να βλέπουμε πού ακριβώς είναι το λεωφορείο ή το τρένο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό  βοηθάει στο να σχεδιάσουμε την ημέρα μας πιο αποτελεσματικά”.

Από τη άλλη, οι χάρτες της Apple έχουν επίσης μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τις περιηγήσεις στην πόλη, που παρέχουν στον χρήστη έναν 3D χάρτη μιας πόλης και προβάλλουν τα σημαντικότερα σημεία.

Ακόμα, δίνουν πληροφορίες για ταξίδια στην ειδοποίηση συμβάντων, στο iOS.

Τέλος, η Apple έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στη χρωματική κωδικοποίηση διαφορετικών τύπων τοποθεσίας και στην εύρεση αξιόλογων ορόσημων, χάρη στις σχετικές εικόνες.

Πλατφόρμες

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η υπηρεσία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι χάρτες της Apple εξακολουθούν να είναι το πιο προσβάσιμο hardware της Apple, που σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν iPhones και υπολογιστές Mac μπορούν να το χρησιμοποιούν πολύ εύκολα.

Από την άλλη, οι Χάρτες Google είναι διαθέσιμοι και σε επιτραπέζιους υπολογιστές πέρα από τα smartphones Android και iOS και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν.

Η πιο ευρεία διαθεσιμότητά του, σημαίνει ότι οι Χάρτες της Google είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν.

Ασφάλεια

Η Apple έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να κάνουν σύνδεση για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Maps.

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, δεν συνδέονται με συγκεκριμένα αναγνωριστικά της Apple.

Συζητώντας τα οφέλη της ασφάλειας των χαρτών της Apple, ο Αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε: “Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε για να χρησιμοποιήσετε τους Χάρτες. Εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, όπως το να σας ενημερώσουμε πότε πρέπει να φύγετε για το επόμενο ραντεβού σας, δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τη συσκευή σας».

“Τα δεδομένα που συλλέγουν οι Χάρτες ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή- όπως όρους αναζήτησης, δρομολόγηση πλοήγησης και πληροφορίες κυκλοφορίας- συσχετίζονται με τυχαία αναγνωριστικά, ώστε να μην μπορούν να συνδεθούν με το δικό σας Apple ID».

Αντίθετα, πέρυσι αναφέρθηκαν πολλές εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένων των Χαρτών, που συνέχιζαν να παρακολουθούν την τοποθεσία των χρηστών, ακόμα και όταν η λειτουργία ήταν απενεργοποιημένη.

Το Associated Press (AP) διεξήγαγε έρευνα για τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες της Google, και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από ερευνητές πληροφορικής του Πανεπιστημίου Princeton.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας επιτρέπει στους χρήστες να «θέσουν σε παύση» μια λειτουργία που ονομάστηκε «ιστορικό τοποθεσίας». Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα δεδομένα τοποθεσίας αποθηκεύονταν ούτως ή άλλως.

Απαντώντας στην έκθεση του AP, ο Jonathan Mayer, επιστήμονας  πληροφορικής του Princeton, δήλωσε: “Εάν επιτρέπετε στους χρήστες να απενεργοποιήσουν κάτι που ονομάζεται “ιστορικό τοποθεσίας”, τότε όλα τα μέρη που υπάρχουν στο ιστορικό τοποθεσίας θα πρέπει να απενεργοποιηθούν».

Η Google σχολίασε το άρθρο και δήλωσε ότι παρέχει “σαφείς περιγραφές” των ελέγχων που προσφέρονται.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε: “Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Google μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία των χρηστών για να βελτιώσει την εμπειρία των ανθρώπων, όπως: Location History, Web and App Activity, και Location Services”.

“Παρέχουμε σαφείς περιγραφές αυτών των εργαλείων και ισχυρά στοιχεία ελέγχου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα ενεργοποιούν ή να τα απενεργοποιούν και να διαγράφουν το ιστορικό τους ανά πάσα στιγμή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ένας χρήστης απενεργοποιεί το ιστορικό τοποθεσίας, η Google λέει ότι “ορισμένα δεδομένα τοποθεσίας ενδέχεται να αποθηκευτούν ως μέρος της δραστηριότητάς σας σε άλλες υπηρεσίες της Google, όπως η Αναζήτηση και οι Χάρτες”.

Ωστόσο, προκειμένου να απενεργοποιηθεί πλήρως αυτή η λειτουργία, οι χρήστες πρέπει να απενεργοποιήσουν μια διαφορετική επιλογή που ονομάζεται “Web & App Activity”.

Στο Android, μπορείτε να το κάνετε μεταβαίνοντας στο settings > Google > Google Account > data & personalisation > web & app activity.

Στη συνέχεια, πρέπει να απενεργοποιηθεί το κουμπί “The web & app activity”.

Για όσους χρησιμοποιούν τους Χάρτες της Google σε συσκευές iOS και σε επιτραπέζιους υπολογιστές, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον Λογαριασμό Google και να μεταβείτε στη σελίδα “έλεγχοι δραστηριότητας”.

Από εκεί εξασφαλίζετε ότι το “web & app activity” είναι απενεργοποιημένο.

Ετυμηγορία

Παρά την εξαετή πρόκληση της Apple στη Google, η τελευταία εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχη και συνεχίζει να προσθέτει φρέσκα και καινοτόμα χαρακτηριστικά για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

Επιπλέον, όλοι οι χρήστες Android και Windows desktop δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την προσφορά της Apple.

Ωστόσο, τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η Apple με το λογισμικό της, είναι πολύ σημαντικά. Οι εικόνες του λογισμικού, που χρησιμοποιείται στην Καλιφόρνια, αποδεικνύουν το επίπεδο  λεπτομέρειας, που η Apple προγραμματίζει να προσφέρει σε όλες τις τοποθεσίες.

Το μόνο μειονέκτημα της προσέγγισης της Apple είναι ότι σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για την παροχή παρόμοιων επιπέδων πολυπλοκότητας σε ολόκληρη την υπηρεσία Χαρτών της.

Έτσι, παρόλο που οι Χάρτες Google εξακολουθούν να είναι η καλύτερη εφαρμογή, η Express.co.uk ενδιαφέρεται να δει πώς θα εξελιχθεί η έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο, καθώς η Apple θα συνεχίζει να βελτιώνει την προσφορά της, τα επόμενα χρόνια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS