ΑρχικήinetΤο Ubuntu Core επεκτείνεται τώρα στο Internet of Things

Το Ubuntu Core επεκτείνεται τώρα στο Internet of Things

Core Εκτός από το cloud, η Canonical χτίζει το μέλλον του Linux και στο Internet of Things, με τη νέα έκδοση Ubuntu Core.

Το Ubuntu της Canonical είναι πιο γνωστό για το Linux desktop, αλλά η εταιρεία βγάζει χρήματα κυρίως από το cloud και από το Internet of Things (IoT), όπως δήλωσε ο ιδρυτής του, Mark Shuttleworth. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ubuntu Core φέρνει το Ubuntu 18.04 Long Term Support (LTS) σε συσκευές IoT.

Το Ubuntu Core, με μέγεθος εικόνας 260MB, είναι η μικρότερη έκδοση του Ubuntu Linux μέχρι σήμερα. Αυτό το καθιστά ιδανικό τόσο για συσκευές IoT όσο και για cloud containers.

Φυσικά, το μέγεθος δεν αρκεί, για να γίνει ένα λειτουργικό σύστημα καλό για το IoT. Δεν βλάπτει όμως. Εκτός από τη δυνατότητα να τρέχει σε συσκευές με ελάχιστα system resources, το μικροσκοπικό μέγεθος το κάνει λιγότερο ευάλωτο σε επιθέσεις από hackers.

Επιπλέον, για την εγκατάσταση προγραμμάτων στο Core, το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί επιβεβαιωμένα αυθεντικά snaps. Ολόκληρη η πλατφόρμα του Core είναι κατασκευασμένη από αυστηρά περιορισμένα snaps.

Τα snaps είναι τα πακέτα λογισμικού του Ubuntu, τα οποία είναι ανθεκτικά στην αλλοίωση. Ακόμα κι αν ένα snap κινδυνεύει, τα snaps του Ubuntu Core περιορίζονται σε ένα sandbox. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει πιθανές ζημιές. Τα snaps του Ubuntu Core ελέγχονται επίσης τακτικά για ευπάθειες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για τους προγραμματιστές είναι ότι τα ίδια snaps Core τρέχουν σε Ubuntu server, desktop και cloud.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά; Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Με τα snaps, κάθε ενημερωμένη έκδοση διατηρεί τόσο τα προηγούμενα αρχεία όσο και τα δεδομένα της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επαναφέρετε αμέσως την κατάσταση της εφαρμογής και της συσκευής, αν κάτι πάει στραβά κατά την ενημέρωση του snap.

“Το Ubuntu Core της Canonical βάζει τον σωστό κώδικα σε μια συσκευή με καθαρά update και management semantics”, δήλωσε ο Ian Hughes, αναλυτής IoT του 451 Research.

Μόλις κυκλοφορήσει, κάθε Ubuntu Core θα έχει πρόσβαση στο δικό του κατάστημα εφαρμογών. Οι προμηθευτές μπορούν να ανοίξουν αυτό το κατάστημα για να δώσουν στους πελάτες τους πρόσβαση σε όλες τις standard εφαρμογές ή μόνο στα δικά τους προγράμματα.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Ubuntu Core, είναι ότι έρχεται με 10 χρόνια χαμηλού κόστους υποστήριξη ασφαλείας. Ακόμη καλύτερα, τόσο η OEM όσο και η εταιρεία που αναπτύσσει τις συσκευές μπορούν να ελέγξουν τις ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό δίνει στους προγραμματιστές και στους πελάτες του IoT τη μακροπρόθεσμη κάλυψη ασφάλειας που δεν υπάρχει στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα IoT. Οι συσκευές IoT είναι ήδη κακόφημες λόγω της έλλειψης μακροχρόνιας υποστήριξης ασφαλείας. Το Ubuntu Core δίνει στο IoT το είδος της ασφάλειας που όλοι θέλουμε.

Το Ubuntu Core είναι έτοιμο για χρήση σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από κατασκευαστές όπως οι Dell, Rigado, Intel, Qualcomm, Samsung και NXP. Υποστηρίζει επίσης εφαρμογές 32-bit και 64-bit σε ARM και Intel chips.

Πριν από αυτή την κυκλοφορία, το Ίδρυμα Eclipse είχε διαπιστώσει ότι το Ubuntu, μαζί με το Raspbian, την ειδική διανομή Linux για Raspberry Pi και το Debian, είναι τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα IoT. Συνολικά το 72% των προγραμματιστών του IoT χρησιμοποιούν Linux. Με αυτή τη νέα έκδοση, αναμένεται ότι το Ubuntu Core θα είναι ακόμα πιο δημοφιλές στους προγραμματιστές, τους πωλητές και τους πελάτες της IoT.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS