ΑρχικήsecurityΜόσχα: Τελεφερίκ μολύνθηκε με ransomware την πρώτη μέρα λειτουργίας του

Μόσχα: Τελεφερίκ μολύνθηκε με ransomware την πρώτη μέρα λειτουργίας του

Μόλις μία μέρα αφού άνοιξε το πολυαναμενόμενο τελεφερίκ στην Μόσχα, αναγκάστηκε να κλείσει καθώς μολύνθηκε από ransomware.

Το νέο τελεφερίκ που εγκαινιάστηκε στην Μόσχα, υποσχόταν στους επιβάτες του δωρεάν διαδρομές για τον πρώτο μήνα. Δυστυχώς όμως όσο οι ενθουσιασμένοι υποψήφιοι επιβάτες περίμεναν για την δωρεάν βόλτα τους, αστυνομικοί τους ενημέρωναν ότι το τελεφερίκ είχε κλείσει προσωρινά για τεχνικούς λόγους.

Ransomware

Σύμφωνα με έναν ρωσικό οργανισμό ενημέρωσης, ο κεντρικός υπολογιστής – server του τελεφερίκ, μολύνθηκε από ransomware που κρυπτογράφησε όλα τα αρχεία του server. Για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων, το ransomware ζητούσε να πληρωθεί κάποιο ποσό σε Bitcoin.

Σύμφωνα με πηγές, κάποιος άγνωστος έστειλε ένα μήνυμα στον κεντρικό υπολογιστή, υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία των τελεφερίκ, ζητώντας να του αποσταλούν Bitcoin για να αποκωδικοποιήσει τα αρχεία. Το ποσό που ζήτησε δεν είναι σαφές, καθώς στο μήνυμα αναφερόταν ότι το αντίτιμο θα κριθεί ανάλογα με την ταχύτητα που θα απαντήσουν στο μήνυμά του. Όπως ήταν αναμενόμενο, η λειτουργία των τελεφερίκ διακόπηκε.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δημόσιες συγκοινωνίες παραλύουν λόγο κάποιας κυβερνοεπίθεσης. Τον Νοέμβριο του 2016, στο San Francisco, το σύστημα διαχείρισης δημόσιων συγκοινωνιών έπεσε θύμα παρόμοιας επίθεσης. Πολλά από τα συστήματα τους, μαζί και ο server υπεύθυνος για τις πληρωμές των επιβατών, έπεσαν θύματα του ransomware HDDCryptor. Έτσι όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν στα εν λόγω συστήματα κρυπτογραφήθηκαν, και ως αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες των δημόσιων συγκοινωνιών μπορούσαν να επιβιβάζονται δωρεάν μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS