ΑρχικήinetΗ χρήση του GPS χαλάει τον προσανατολισμό μας!

Η χρήση του GPS χαλάει τον προσανατολισμό μας!

προσανατολισμόΜία έρευνα, δείχνει ότι η χρήση φορητών συσκευών πλοήγησης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αντίληψη του περιβάλλοντός μας, πράγμα που σημαίνει ότι τα smartphones χαλάνε στην πραγματικότητα τον προσανατολισμό μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο κακό.

Χρησιμοποιώντας το GPS και άλλα εργαλεία πλοήγησης, συνήθως επικεντρωνόμαστε λιγότερο στην απομνημόνευση των ονομάτων των τοποθεσιών, προς όφελος μιας βαθύτερης κατανόησης του τόπου.

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε μια άγνωστη πόλη και χρειάστηκε να πάμε σε έναν συγκεκριμένο προορισμό – είτε πρόκειται για check in σε ένα ξενοδοχείο, για να συναντήσουμε έναν φίλο σε ένα μαγαζί ή για να πάμε σε μια συνάντηση εγκαίρως.

Με μερικά κλικ στο smartphone, ο προορισμός εισάγεται σε μια εφαρμογή πλοήγησης, με προσαρμοσμένες προτεινόμενες διαδρομές για να αποφευχθεί η κυκλοφορία, τα διόδια και σε ορισμένες πόλεις, ακόμη και κλίσεις! Το άγχος μειώνεται και οδηγούμαστε στον προορισμό μας μέσω φωνητικών υποδείξεων ή ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο χάρτη.

Αλλά, αφού φτάσουμε με ασφάλεια, έρχεται η συνειδητοποίηση ότι δεν ξέρουμε καν πώς φτάσαμε εκεί! Δεν μπορούμε να θυμηθούμε σημεία που θα μας βοηθούσαν να βρούμε το δρόμο μας και χωρίς τη συσκευή μας, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε εκεί από όπου ήρθαμε. Αυτό θέτει το μεγαλύτερο ερώτημα: Επηρεάζουν οι ηλεκτρονικοί πλοηγοί μας την ικανότητα του προσανατολισμού μας;

Η έρευνα δείχνει πως ναι. Ωστόσο, δεδομένης της πανταχού παρουσίας αυτών των συσκευών, ίσως πρέπει να μάθουμε να τις αποδεχόμαστε.

Οι γεωγράφοι, οι ψυχολόγοι, οι ανθρωπολόγοι και οι νευρολόγοι μελετούν όλοι τους, πώς τα άτομα μπορούν να κατευθύνονται από το σημείο Α στο σημείο Β. Σε μία έρευνα του 1975, οι ψυχολόγοι Alexander Siegel και Sheldon White, υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι προσανατολίζονται μέσω των σημείων που αναγνωρίζουν σε ένα μεγαλύτερο τοπίο. Νέες διαδρομές ανακαλύπτονται μέσω της σύνδεσης γνωστών σημείων με νέα.

Για παράδειγμα η φυλή Inuit, που έρχεται αντιμέτωπη με χιονισμένα, τοπογραφικά ομοιόμορφα τοπία, δίνει προσοχή σε λεπτομέρειες όπως το σχήμα του χιονιού και η κατεύθυνση του ανέμου. Μέχρι την εμφάνιση των συσκευών GPS, οι πολιτισμοί αυτοί δεν είχαν πολιτιστική αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει να χάνεις τον προσανατολισμό σου.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι συσκευές πλοήγησης, όπως το ενσωματωμένο GPS στο smartphone, μειώνουν την ικανότητα προσανατολισμού μας. Οι διεπαφές αυτές κάνουν τους χρήστες λιγότερο προσανατολισμένους στο χώρο, από ό, τι όταν χρησιμοποιούνταν μόνο οι φυσικοί ή στατικοί χάρτες. Οι συσκευές πλοήγησης έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη γνώση του περιβάλλοντα χώρου, φτωχότερες ικανότητες προσανατολισμού και μειωμένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται μια διαδρομή όταν χρησιμοποιούν ένα GPS. Χωρίς τη συσκευή τους, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν μια διαδρομή, ταξιδεύουν πιο αργά και κάνουν μεγαλύτερα σφάλματα στην κατεύθυνση.

Ενώ οι φυσικοί χάρτες πλοήγησης και οι στατικοί χάρτες απαιτούν επαφή με το φυσικό περιβάλλον, η καθοδηγούμενη πλοήγηση επιτρέπει την απεμπλοκή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πλοήγηση μέσω συσκευών έχει μόνο αρνητικά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις ιστορικά, έχουν απελευθερώσει τους ανθρώπους από το κόπο και τις δυσκολίες.

Επιπλέον, πολλές από τις εμπειρίες μας διαμεσολαβούνται μέσω της τεχνολογίας. Οι οδηγοί χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, οι κυνηγοί χρησιμοποιούν όπλα και πολλοί από εμάς είναι συνεχώς στο smartphones τους. Με λίγα λόγια, όπως δήλωσαν ο κοινωνιολόγος Claudio Aporta και ο οικολόγος Eric Higgs, “η τεχνολογία έχει γίνει το περιβάλλον, στο οποίο λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής”.

Στο επιδραστικό του άρθρο το 1997, ο γεωγράφος Robert Downs υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την πλοήγηση δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουν τη γεωγραφική σκέψη, αλλά να χρησιμεύσουν ως προσθήκη, συμπληρώνοντας τη συνειδητοποίηση του χώρου που μας περιβάλει.

Η αυξημένη πρόσβαση στις πληροφορίες δίνει στους ανθρώπους έναν νέο τρόπο να διερευνήσουν γρήγορα και εύκολα νέα τοπία – τα οποία στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν στη φυσική εξερεύνηση των εν λόγω τοπίων. Στη συνέχεια, μπορούμε να επικεντρωθούμε λιγότερο στην απομνημόνευση των ονομάτων των περιοχών, προς όφελος μιας βαθύτερης κατανόησης της τοπογραφίας.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η χρήση φορητών συσκευών πλοήγησης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο προσανατολισμό, αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα το σφάλμα της συσκευής.

Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πλοήγηση είναι ήδη σίγουροι πως δεν έχουν καλό προσανατολισμό. Η περαιτέρω χρήση συσκευών πλοήγησης οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις συσκευές τους και έχουν λιγότερη επαφή με το περιβάλλον τους.

Επιπλέον, για ορισμένες ομάδες, αυτές οι συσκευές είναι απαραίτητες. Οι φορητές συσκευές πλοήγησης μπορούν τώρα να επιτρέψουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε όσους έχουν προβλήματα όρασης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS