ΑρχικήsecurityHackers μολύνουν με ransomware τα συστήματα της Vivartia!

Hackers μολύνουν με ransomware τα συστήματα της Vivartia!

Η Vivartia, μια από τις σοβαρότερες εταιρίες τροφίμων που ανήκει στον όμιλο MIG, δέχτηκε πρόσφατα επίθεση hacking με αποτέλεσμα δεκάδες συστήματα να χάσουν την πρόσβαση στα αρχεία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε ορισμένες περιπτώσεις τα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ σταμάτησαν την τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα ΔΕΛΤΑ καθώς ήταν αδύνατη η έκδοση τιμολογίων και η παρακολούθηση των προμηθευτών ενώ σε καταστήματα μαζικής εστίασης Everest  δεν λειτουργούσαν ταμειακές μηχανές.

Οι hackers, για την ταυτότητα των οποίων δεν έχουμε ακόμα καμία πληροφορία, μόλυναν τα συστήματα με ransomware κρυπτογραφώντας τα αρχεία. Για την αποκρυπτογράφηση τους ζητούσαν 75.000 ευρώ σε Bitcoin.

 Vivartia

Τελικά, η εταιρεία πλήρωσε τα λύτρα καθώς οι εταιρείες ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων που απευθύνθηκαν για βοήθεια δήλωσαν αδυναμία επίλυσης του προβλήματος.

Με την αποπληρωμή του αντιτίμου, οι hackers ξεκλείδωσαν τα αρχεία επαναφέροντας τα συστήματα σε ομαλή λειτουργία.

Να σημειώσουμε ότι οι κακόβουλοι χρήστες πιθανότατα να εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρώπινο παράγοντα στη συγκεκριμένη επίθεση αποστέλλοντας phishing μήνυμα σε κάποιον υπάλληλο της εταιρείας.

Μια άλλη εξίσου πιθανή αιτία είναι το γεγονός ότι σε κάποια γραφεία της Vivartia λειτουργούσαν παλιοί υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows XP (WinXP).

Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει ανακοινώσει από το 2011 ότι σταματάει την υποστήριξη των  WinXP, τον Απρίλιο του 2014.  Από τότε οι υπολογιστές που τρέχουν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα δεν καλύπτονται με αναβαθμίσεις ασφαλείας και αποτελούν εύκολο στόχο των hackers.

Επίσης, και τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο (browsers) δεν καλύπτουν πλέον τα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε υπολογιστές με λειτουργικό WinXP.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο γνωστά προγράμματα όπως Google Chrome, Microsoft Internet Explorer και Firefox.

Μετά το ισχυρό σοκ φαίνεται ότι η διοίκηση αντιλήφθηκε, the hard way, πόσο κρίσιμη είναι η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων σε μια επιχείρηση και είναι αποφασισμένη να λάβει τα αναγκαία μέτρα με αλλαγές, αρχικά,  στη διεύθυνση πληροφορικής της εταιρείας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS