ΑρχικήsecurityWooCommerce: Κενό ασφαλείας του plugin οδηγεί σε hijack του ιστότοπου

WooCommerce: Κενό ασφαλείας του plugin οδηγεί σε hijack του ιστότοπου

Ένα ελάττωμα στον σχεδιασμό του WordPress, επιτρέπει σε ένα διάσημο e-commerce plugin, το WooCommerce, να δώσει σε επιτιθέμενους τον πλήρη έλεγχο του ιστότοπου. Το WooCommerce πρόκειται για ένα eCommerce plugin για το WordPress, με το οποίο μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Plugin στο wordpress.org, υπάρχουν περισσότερες από 4 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις του plugin.

WooCommerce plugin hijack

Όταν εγκαθίστανται plugins στο WordPress, τα οποία δεν χρησιμοποιούν δικό τους τρόπο αυθεντικοποίησης, δημιουργούν νέους ρόλους στο σύστημα αυθεντικοποίησης του WordPress, αλλάζοντας τα στοιχεία στα οποία έχει πρόσβαση ο κάθε νέος ρόλος.

Σύμφωνα με τον Simon Scannell, ερευνητή της RIPS Tech, όταν ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του WooCommerce, δημιουργείται ένας νέος ρόλος με όνομα “ Shop Manager” ο οποίος έχει την δυνατότητα “edit_users”. Με αυτή την δυνατότητα, οι Shop Managers μπορούν να αλλαξουν τα δικαιώματα οποιουδήποτε χρήστη του WordPress, συμπεριλαμβανομένου και του διαχειριστή.

Καθώς οι διαχειριστές του κάθε ιστότοπου δεν θέλουν να μπορούν οι χρήστες των plugins να επεξεργαστούν τον Administrator λογαριασμό και τα δικαιώματά του, το WooCommerce δημιούργησε ένα function με το οποίο οι Shop Managers δεν μπορούν να επεξεργαστούν όσους χρήστες είναι Administrators. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να απενεργοποιηθεί ένα plugin είναι είτε χρησιμοποιώντας έναν Administrator λογαριασμό, ή διαγράφοντας τα αρχεία του plugin. Εδώ εντοπίστηκε το κρίσιμο κενό ασφαλείας!

Ο Scannel εντόπισε μια ευπάθεια του WooCommerce 3.4.5, καθώς και σε όλες τις παλαιότερες εκδόσεις. Η ευπάθεια εκμεταλλεύεται την δυνατότητα του plugin να μπορεί να διαγράφει logs. Αυτό που εντοπίστηκε, είναι ότι οι Shop Managers μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικούς φακέλους από αυτούς που βρίσκονταν τα logs, και αυτό, προσθέτοντας στο php argument την εντολή “..”

Ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης της ευπάθειας είναι η εντολή διαγράφης του path: ../../plugins/woocommerce-3.4.5/woocommerce.php. Με την συγκεκριμένη εντολή, ο χρήστης μπορούσε να «ανεβεί» 2 επίπεδα στους υποφακέλους του WordPress, και να διαγράψει το αρχείο woocommerce.php. Με την διαγραφή του woocommerce.php, ολόκληρο το plugin απενεργοποιείται, και το function που περιορίζει τους Shop Managers σταματά να λειτουργεί, δίνοντας τους και πάλι την δυνατότητα να αλλάξουν τα δικαιώματα όλων των χρηστών, μαζί και των Administrator.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την εκμετάλλευση της ευπάθειας, ο επιτιθέμενος θα πρέπει εξαρχής να έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό με τα δικαιώματα του Shop_Manager. Οι μόνοι πιθανοί τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο είναι είτε μέσω phishing, ή να γίνει δουλειά εκ των έσω.

Τέλος η ευπάθεια έχει διορθωθεί με την έκδοση 3.4.6 του WooCommerce που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου, οπού και σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε άμεσα.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS