Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

WooCommerce: Κενό ασφαλείας του plugin οδηγεί σε hijack του ιστότοπου

Ένα ελάττωμα στον σχεδιασμό του WordPress, επιτρέπει σε ένα διάσημο e-commerce plugin, το WooCommerce, να δώσει σε επιτιθέμενους τον πλήρη έλεγχο του ιστότοπου. Το WooCommerce πρόκειται για ένα eCommerce plugin για το WordPress, με το οποίο μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Plugin στο wordpress.org, υπάρχουν περισσότερες από 4 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις του plugin.

WooCommerce plugin hijack

Όταν εγκαθίστανται plugins στο WordPress, τα οποία δεν χρησιμοποιούν δικό τους τρόπο αυθεντικοποίησης, δημιουργούν νέους ρόλους στο σύστημα αυθεντικοποίησης του WordPress, αλλάζοντας τα στοιχεία στα οποία έχει πρόσβαση ο κάθε νέος ρόλος.

Σύμφωνα με τον Simon Scannell, ερευνητή της RIPS Tech, όταν ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του WooCommerce, δημιουργείται ένας νέος ρόλος με όνομα “ Shop Manager” ο οποίος έχει την δυνατότητα «edit_users». Με αυτή την δυνατότητα, οι Shop Managers μπορούν να αλλαξουν τα δικαιώματα οποιουδήποτε χρήστη του WordPress, συμπεριλαμβανομένου και του διαχειριστή.

Καθώς οι διαχειριστές του κάθε ιστότοπου δεν θέλουν να μπορούν οι χρήστες των plugins να επεξεργαστούν τον Administrator λογαριασμό και τα δικαιώματά του, το WooCommerce δημιούργησε ένα function με το οποίο οι Shop Managers δεν μπορούν να επεξεργαστούν όσους χρήστες είναι Administrators. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να απενεργοποιηθεί ένα plugin είναι είτε χρησιμοποιώντας έναν Administrator λογαριασμό, ή διαγράφοντας τα αρχεία του plugin. Εδώ εντοπίστηκε το κρίσιμο κενό ασφαλείας!

Ο Scannel εντόπισε μια ευπάθεια του WooCommerce 3.4.5, καθώς και σε όλες τις παλαιότερες εκδόσεις. Η ευπάθεια εκμεταλλεύεται την δυνατότητα του plugin να μπορεί να διαγράφει logs. Αυτό που εντοπίστηκε, είναι ότι οι Shop Managers μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικούς φακέλους από αυτούς που βρίσκονταν τα logs, και αυτό, προσθέτοντας στο php argument την εντολή «..»

Ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης της ευπάθειας είναι η εντολή διαγράφης του path: ../../plugins/woocommerce-3.4.5/woocommerce.php. Με την συγκεκριμένη εντολή, ο χρήστης μπορούσε να «ανεβεί» 2 επίπεδα στους υποφακέλους του WordPress, και να διαγράψει το αρχείο woocommerce.php. Με την διαγραφή του woocommerce.php, ολόκληρο το plugin απενεργοποιείται, και το function που περιορίζει τους Shop Managers σταματά να λειτουργεί, δίνοντας τους και πάλι την δυνατότητα να αλλάξουν τα δικαιώματα όλων των χρηστών, μαζί και των Administrator.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την εκμετάλλευση της ευπάθειας, ο επιτιθέμενος θα πρέπει εξαρχής να έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό με τα δικαιώματα του Shop_Manager. Οι μόνοι πιθανοί τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο είναι είτε μέσω phishing, ή να γίνει δουλειά εκ των έσω.

Τέλος η ευπάθεια έχει διορθωθεί με την έκδοση 3.4.6 του WooCommerce που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου, οπού και σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε άμεσα.

 

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *