ΑρχικήinetΤο Facebook τη γλιτώνει «φτηνά» για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Το Facebook τη γλιτώνει «φτηνά» για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

CambridgeΤο πρόστιμο που επιβλήθηκε τελικά στο Facebook από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το ρόλο του στο περίφημο σκάνδαλο της Cambridge Analytica είναι μόλις 654.000 δολάρια. Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 1 εκατομμύριο χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο να χάσουν τα δεδομένα τους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 87 εκατομμύρια.

Το πρόστιμο ισούται με το ποσό, που κερδίζει το Facebook σε 9 λεπτά, σύμφωνα με τα έσοδα των 40,7 δισ. Δολαρίων που είχε η εταιρεία το έτος 2017.

Ο λόγος πίσω από το μικροσκοπικό ποσό, είναι το γεγονός ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας δεδομένων του 1998, που ίσχυε ακόμα όταν συνέβη το σκάνδαλο. Αν το σκάνδαλο είχε προκύψει με τον πρόσφατα εφαρμοσμένο νόμο GDPR, θα έπρεπε να πληρώσει ποσό ίσο με έως και το 4% των ετήσιων εσόδων του, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο και αξιόλογο ποσό.

Το Information Commissioner’s Office του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: “Η έρευνα του ICO διαπίστωσε ότι μεταξύ του 2007 και του 2014, το Facebook επεξεργάστηκε αδικαιολόγητα τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους, χωρίς την επαρκή, σαφή και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με τη δήλωση, “αφού εξέτασε τις παρουσιάσεις από την εταιρεία, το ICO εξέδωσε το πρόστιμο στο Facebook και επιβεβαίωσε ότι το ποσό – το μέγιστο επιτρεπτό από τους νόμους που ίσχυαν τη στιγμή που συνέβησαν τα περιστατικά – θα παραμείνει αμετάβλητο”.

Το διαβόητο σκάνδαλο Cambridge Analytica δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτική ζωή των χρηστών και ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης έλαβε μαζική κριτική τόσο από την κυβέρνηση όσο και τους χρήστες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS