ΑρχικήinetΠριν 10 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό με Android

Πριν 10 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό με Android

Όλα ξεκίνησαν με ένα συρόμενο πληκτρολόγιο. Πολύ πριν εμφανιστούν τα camera notches, η ασύρματη φόρτιση και όλα τα σημερινά χαρακτηριστικά που έχουν τα περισσότερα κινητά, το λειτουργικό Android έτρεχε σε μια μόνο συσκευή, το Google-HTC T-Mobile G1. Αργότερα έγινε γνωστό με το όνομα HTC Dream, και το πρωτοείδαμε πριν 10 χρονιά.

Android 10 year anniversary

Το πρώτο Android κινητό, κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 και είχε έναν μόνο σκοπό, να προκαλέσει το iPhone, και κατά κάποιο τρόπο τα κατάφερε. Ήταν χοντρό με πάχος 1.7 εκατοστών, είχε χαμηλή ανάλυση οθόνης (320×480) και δεν είχε εικονικό πληκτρολόγιο, πράγμα που ανάγκαζε τους χρήστες να πληκτρολογούν στο συρόμενο πληκτρολόγιο. Επίσης για να προηγηθεί ο χρήστης στο Menu έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα trackball ή φυσικά κουμπιά (όχι αφής). Πάρα τα περίεργα αυτά χαρακτηριστικά (με βάση την εποχής μας), η T-Mobile κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύρια  G1 σε διάστημα 6 μηνών.

Αυτό όμως που έκανε το G1 να ξεχωρίσει δεν ήταν τα φυσικά του χαρακτηρίστηκα, αλλά το λειτουργικό του σύστημα. Σχεδιασμένο από τον Andy Rubin και με την υποστήριξη της Google, η πρώτη έκδοση Android ήταν γεγονός. Πάρα τις αρκετές ατέλειες που είχε κατά την πρώτη κυκλοφορία του, ήταν ο μοναδικός «αντίπαλος» του Apple OS.

Κατά την κυκλοφορία του, το G1 υποστήριζε διάφορες chatting εφαρμογές όπως το Google Talk, AOL, Yahoo Messenger, και Windows Live Messenger. Το Play store κυκλοφόρησε 1 χρόνο αργότερα από την κυκλοφορία της συσκευής, αλλά υπήρχε το “Android Market” από το οποίο οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν δωρεάν εφαρμογές. Το λειτουργικό πέρασε από πολλές σημαντικές αλλαγές, και από την στιγμή που πήρε το πρώτο του όνομα ως Cupcake στην έκδοση 1.5, είχε ήδη πάρει τον δρόμο ενός λειτουργικού που θα βασιζόταν (σχεδόν) εξολοκλήρου σε touch.

Τέλος ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν είχε το πρώτο Android κινητό, είναι το audio jack. Ενώ το 2008 δεν είχε εφαρμοστεί κάποιο standard για τον τρόπο εξαγωγής ήχου από τις κινητές συσκευές, 10 χρονιά αργότερα και μετά την ευρεία χρήση του audio jack από πλήθος κατασκευαστών, έχει αρχίσει και αφαιρείται από πολλές σύγχρονες συσκευές.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS