ΑρχικήinetCSS κώδικας μπορεί να παγώσει το iPhone σας

CSS κώδικας μπορεί να παγώσει το iPhone σας

Ένας ερευνητής ασφαλείας ανακάλυψε έναν καινούριο τρόπο με τον οποίο τα IPhone crash-άρουν και κάνουν επανεκκίνηση. Ο Sabri Haddouche δημοσίευσε μέσω Tweet μια σελίδα που περιέχει μόλις 15 γραμμές κώδικα css, ο οποίος όταν «εκτελεστεί» από iPhone ή IPad παγώνει τις συσκευές ενώ στους MacOS υπολογιστές, όταν ανοιχτεί με τον περιηγητή Safari, ο περιηγητής σταματά να αποκρίνεται.

css iphone crash

Οι 15 αυτές γραμμές κώδικα, εκμεταλλεύονται μια ευπάθεια του iOS web rendering engine WebKit, το οποίο η Apple χρησιμοποιεί σε όλα της τα προγράμματα. Ο ερευνητής εξήγησε ότι «στοιβάζοντας» πολλά elements (όπως <div> tags) μέσα σε ένα CSS  backdrop filter property,  είναι δυνατή η χρήση όλων των υπολογιστικών πόρων της συσκευής, η οποία απενεργοποιείται και επανεκκινείται για να αποφύγει κάποια πιθανή ζημιά.

“Οτιδήποτε χρησιμοποιεί HTML σε iOS συσκευές επηρεάζεται”, αναφέρει ο Sabri. Αυτό δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο σε ιστοσελίδες, καθώς ακόμα και τα emails περιλαμβάνουν κώδικα HTML.

Μετά από δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και στις συσκευές με τις τελευταίες ενημερώσεις (iOS 11.4.1) επηρεάζονται και crash-άρουν όταν προσπαθήσουν να διαβάσουν τις συγκεκριμένες γραμμές κώδικα. Ο Thomas Reed της Malwarebytes επιβεβαίωσε ότι το ίδιο ισχύει και για το iOS 12 beta, καθώς οι συσκευές παγώνουν όταν ο χρήστης πατάει να ανοίξει τον σύνδεσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι παρά το πόσο εκνευριστική είναι αυτή η ευπάθεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος κάποιας επίθεσης. Χρησιμοποιώντας την, δεν είναι δυνατή η εκτέλεση malware ή η υποκλοπή στοιχείων. Ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η εκτέλεση του κώδικα.

Ο Sabri ενημέρωσε τους developers της Apple την Παρασκευή σχετικά με την ευπάθεια που εντόπισε ο ίδιος, και η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα.

Εδώ μπορεί να βρεθεί ο  css κώδικας ο οποίος χρησιμοποιήθηκε.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS