15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
Latest Posts

Ανεπίσημα αποθετήρια του Kodi διανέμουν cryptomining malware

Ανεπίσημα αποθετήρια για το Kodi, μια εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων ανοικτού κώδικα, διαμοιράζουν add-on που οδηγεί στη λήψη cryptomining malware για Windows και Linux πλατφόρμες.

Η λειτουργία αυτή φαίνεται να ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017 μέσω του «script.module.simplejson» add-on που φιλοξενείται από το πλέον κλειστό αποθετήριο Bubbles. Όταν το Bubbles έκλεισε, το αποθετήριο Gaia συνέχισε να διανέμει το κακόβουλο add-on.

Eρευνητές ασφαλείας από την ESET εντόπισαν το ίδιο add-on και στο αποθετήριο XvBMC, που πρόσφατα έκλεισε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, όμως είναι πολυ πιθανό και άλλα αποθετήρια να διανέμουν το κακόβουλο αρχείο.

Οι πέντε χώρες που επηρεάζονται είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, που είναι και η χώρα καταγωγής του αποθετήριου XvBMC. Αυτές οι χώρες είναι επίσης οι ίδιες που καταγράφουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για τα πρόσθετα Kodi.

Αυτή τη στιγμή, το ‘script.module.simplejson’ βρίσκεται στην έκδοση 3.4.0, ενώ τα κακόβουλα αποθετήρια διανέμουν την έκδοση 3.4.1. Καθώς τα αποθετήρια διαθέτουν την υψηλότερη έκδοση, οι χρήστες του Kodi εγκαθιστούν αυτόματα το κακόβουλο αρχείο.

«Ο κώδικας είναι σαφώς γραμμένος από κάποιον με καλή γνώση της αρχιτεκτονικής του Kodi και των add-on του. Το script ανιχνεύει το λειτουργικό σύστημα που «τρέχει» (μόνο τα Windows και Linux υποστηρίζονται), συνδέεται με τον εξυπηρετητή του και έπειτα μεταφορτώνει και εκτελεί ένα module κατάλληλο για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα «, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα συστήματα των χρηστών μπορούν να μολυνθούν κατά την αναζήτηση ενημερώσεων σε ένα κακόβουλο αποθετήριο ή όταν εγκαθιστούν μια έκδοση του Kodi με προεγκατεστημένο υλικό που περιλαμβάνει το URL του add-on.

Η ESET εκτιμά ότι οι χρήστες που εγκατέστησαν ένα αποθετήριο τρίτων με το Kodi έχουν πιθανότητες μόλυνσης από το cryptomining malware.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *