ΑρχικήinetΑνεπίσημα αποθετήρια του Kodi διανέμουν cryptomining malware

Ανεπίσημα αποθετήρια του Kodi διανέμουν cryptomining malware

Ανεπίσημα αποθετήρια για το Kodi, μια εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων ανοικτού κώδικα, διαμοιράζουν add-on που οδηγεί στη λήψη cryptomining malware για Windows και Linux πλατφόρμες.

Η λειτουργία αυτή φαίνεται να ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017 μέσω του «script.module.simplejson» add-on που φιλοξενείται από το πλέον κλειστό αποθετήριο Bubbles. Όταν το Bubbles έκλεισε, το αποθετήριο Gaia συνέχισε να διανέμει το κακόβουλο add-on.

Eρευνητές ασφαλείας από την ESET εντόπισαν το ίδιο add-on και στο αποθετήριο XvBMC, που πρόσφατα έκλεισε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, όμως είναι πολυ πιθανό και άλλα αποθετήρια να διανέμουν το κακόβουλο αρχείο.

Οι πέντε χώρες που επηρεάζονται είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, που είναι και η χώρα καταγωγής του αποθετήριου XvBMC. Αυτές οι χώρες είναι επίσης οι ίδιες που καταγράφουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για τα πρόσθετα Kodi.

Αυτή τη στιγμή, το ‘script.module.simplejson’ βρίσκεται στην έκδοση 3.4.0, ενώ τα κακόβουλα αποθετήρια διανέμουν την έκδοση 3.4.1. Καθώς τα αποθετήρια διαθέτουν την υψηλότερη έκδοση, οι χρήστες του Kodi εγκαθιστούν αυτόματα το κακόβουλο αρχείο.

«Ο κώδικας είναι σαφώς γραμμένος από κάποιον με καλή γνώση της αρχιτεκτονικής του Kodi και των add-on του. Το script ανιχνεύει το λειτουργικό σύστημα που «τρέχει» (μόνο τα Windows και Linux υποστηρίζονται), συνδέεται με τον εξυπηρετητή του και έπειτα μεταφορτώνει και εκτελεί ένα module κατάλληλο για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα “, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα συστήματα των χρηστών μπορούν να μολυνθούν κατά την αναζήτηση ενημερώσεων σε ένα κακόβουλο αποθετήριο ή όταν εγκαθιστούν μια έκδοση του Kodi με προεγκατεστημένο υλικό που περιλαμβάνει το URL του add-on.

Η ESET εκτιμά ότι οι χρήστες που εγκατέστησαν ένα αποθετήριο τρίτων με το Kodi έχουν πιθανότητες μόλυνσης από το cryptomining malware.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS