ΑρχικήinetΜη ανανεωμένα MikroTik routers ξανά στο στόχαστρο των hacker

Μη ανανεωμένα MikroTik routers ξανά στο στόχαστρο των hacker

Από όταν ο κώδικας για την ευπάθεια CVE-2018-14847 δημοσιεύτηκε, πολλοί είναι οι «κακοί» που τον χρησιμοποιούν για να επαναλάβουν μια δικιά τους έκδοση της αρχικής επίθεσης. Χιλιάδες μη ενημερωμένες MikroTik συσκευές κάνουν mining αυτή την στιγμή.

MikroTik routers

Οι δημιουργοί των router, έχουν κυκλοφορήσει την απαραίτητη ενημέρωση από τον Απρίλιο, αλλά λίγοι είναι οι χρήστες που την έχουν εγκαταστήσει, αφήνοντας τις συσκευές τους εκτεθειμένες στην συγκεκριμένη ευπάθεια και επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παραβιάζουν τις συσκευές τους.

Ο ερευνητής ασφαλείας Troy Mursch, ειδικός στο να εντοπίζει botnets και cryptojacking καμπάνιες, ανακάλυψε ότι τα ίδια μολυσμένα MikroTik routers που μολύνθηκαν από την τελευταία καμπάνια, τώρα τρέχουν ένα Mining script.

Σύμφωνα με τον Troy, το malware χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή του κάθε MikroTik router στο 80%, αφήνοντας περιθώριο και σε άλλες διεργασίες να εκτελούνται παράλληλα. Έτσι η συσκευή δεν «παγώνει» και ο χρήστης ίσως αργήσει να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς οι εν λόγω συσκευές μολύνονται από διαφορετικά malware κάθε λεπτό. Η ευπάθεια έχει δημοσιευτεί εδώ και μήνες, πράγμα που έχει δώσει μεγάλο περιθώριο σε Hackers για να δημιουργήσουν τα δικά τους αυτοματοποιημένα tools.

Η σχετική αναζήτηση στο Shodan έδειξε 3.734 μολυσμένα router με το συγκεκριμένο Mining tool, ο οποίος αριθμός σύντομα ανέβηκε στις 3.805. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Βραζιλία με 2.612 και ακολουθεί η Αργεντινή με 480. Υπάρχουν πολλές χώρες με επηρεασμένες συσκευές, αλλά τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα.

Στις αρχές του Αυγούστου είχε ξεσκεπαστεί μια μεγάλη cryptojacking καμπάνια, επηρεάζοντας περισσότερα από 170.000 MiktoTik router, έχοντας πάλι τα περισσότερα κρούσματα στην Βραζιλία. Επίσης η Qihoo 360 Netlab, έκανε μία ακόμα έρευνα, αποκαλύπτοντας δυνατότητες Eavesdropping των θυμάτων.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS