Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

Μη ανανεωμένα MikroTik routers ξανά στο στόχαστρο των hacker

Από όταν ο κώδικας για την ευπάθεια CVE-2018-14847 δημοσιεύτηκε, πολλοί είναι οι «κακοί» που τον χρησιμοποιούν για να επαναλάβουν μια δικιά τους έκδοση της αρχικής επίθεσης. Χιλιάδες μη ενημερωμένες MikroTik συσκευές κάνουν mining αυτή την στιγμή.

MikroTik routers

Οι δημιουργοί των router, έχουν κυκλοφορήσει την απαραίτητη ενημέρωση από τον Απρίλιο, αλλά λίγοι είναι οι χρήστες που την έχουν εγκαταστήσει, αφήνοντας τις συσκευές τους εκτεθειμένες στην συγκεκριμένη ευπάθεια και επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παραβιάζουν τις συσκευές τους.

Ο ερευνητής ασφαλείας Troy Mursch, ειδικός στο να εντοπίζει botnets και cryptojacking καμπάνιες, ανακάλυψε ότι τα ίδια μολυσμένα MikroTik routers που μολύνθηκαν από την τελευταία καμπάνια, τώρα τρέχουν ένα Mining script.

Σύμφωνα με τον Troy, το malware χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή του κάθε MikroTik router στο 80%, αφήνοντας περιθώριο και σε άλλες διεργασίες να εκτελούνται παράλληλα. Έτσι η συσκευή δεν «παγώνει» και ο χρήστης ίσως αργήσει να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς οι εν λόγω συσκευές μολύνονται από διαφορετικά malware κάθε λεπτό. Η ευπάθεια έχει δημοσιευτεί εδώ και μήνες, πράγμα που έχει δώσει μεγάλο περιθώριο σε Hackers για να δημιουργήσουν τα δικά τους αυτοματοποιημένα tools.

Η σχετική αναζήτηση στο Shodan έδειξε 3.734 μολυσμένα router με το συγκεκριμένο Mining tool, ο οποίος αριθμός σύντομα ανέβηκε στις 3.805. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Βραζιλία με 2.612 και ακολουθεί η Αργεντινή με 480. Υπάρχουν πολλές χώρες με επηρεασμένες συσκευές, αλλά τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα.

Στις αρχές του Αυγούστου είχε ξεσκεπαστεί μια μεγάλη cryptojacking καμπάνια, επηρεάζοντας περισσότερα από 170.000 MiktoTik router, έχοντας πάλι τα περισσότερα κρούσματα στην Βραζιλία. Επίσης η Qihoo 360 Netlab, έκανε μία ακόμα έρευνα, αποκαλύπτοντας δυνατότητες Eavesdropping των θυμάτων.

 

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *