ΑρχικήinetΚενά ασφαλείας σε εφαρμογές κορυφαίων VPN υπηρεσιών

Κενά ασφαλείας σε εφαρμογές κορυφαίων VPN υπηρεσιών

Σοβαρές ευπάθειες βρέθηκαν σε δυο από τις πιο δημοφιλής VPN υπηρεσίες της αγοράς. Ερευνητές ασφάλειας της Cisco Talos ξεσκέπασαν 2 ευπάθειες στις υπηρεσίες ProtonVPN και NordVPN, μέσω των οποίων κάποιος hacker μπορεί να κάνει hijack το σύστημα του θύματος.

vpn flaws nordvpn protonvpn

Η ευπάθεια με κωδικό CVE-2018-10169, έκανε δυνατή την εκτέλεση κώδικα με δικαιώματα διαχειριστή, χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει patches για την εν λόγω ευπάθεια.

Η ευπάθεια προκλήθηκε και στις 2 εφαρμογές (ProtonVPN και NordVPN) χάρη στην παρόμοια σχεδίαση των εφαρμογών τους. Το Interface και των δυο εφαρμογών, εκτελείται με τα δικαιώματα που έχει ο χρήστης. Αυτό περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της εφαρμογής όπως τον επιθυμητό server.

Σύμφωνα με την περιγραφή της ευπάθειας, όταν ο χρήστης ξεκίναγε την διαδικασία σύνδεσης με τον προεπιλεγμένο server,  “ο επιτιθέμενος μπορούσε αντικαθιστώντας το VPN profile, να εκτελέσει (και να εκτελεί κάθε φορά που πραγματοποιείτο η σύνδεση) κώδικα στο σύστημα του θύματος.

Με την εκτέλεση κώδικα σε αυτό το σημείο, είναι δυνατή η υποκλοπή κρίσιμων πληροφοριών, το hijack του συστήματος του θύματος και αλλά.

Η συγκεκριμένη ευπάθεια υπήρχε στο client και των 2 εταιρειών. Η NordVPN ενημέρωσε το πρόγραμμά της εντός του Αυγούστου, ενώ η ProtonVPN κυκλοφόρησε το αντίστοιχο patch στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Και οι δυο εταιρείες έκαναν σχετικές δηλώσεις για την ασφάλεια των υπηρεσιών τους, τονίζοντας πως όλοι οι χρήστες έχουν πλέον ανανεώσει τις εφαρμογές τους στις τελευταίες εκδόσεις. Επίσης και οι δυο τόνισαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε έστω και μια εκμετάλλευση της ευπάθειας, καθώς για την εκμετάλλευσή της, θα έπρεπε να προ-υπάρχει μόλυνση του συστήματος με διαφορετικό τρόπο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS