15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
Latest Posts

Κενά ασφαλείας σε εφαρμογές κορυφαίων VPN υπηρεσιών

Σοβαρές ευπάθειες βρέθηκαν σε δυο από τις πιο δημοφιλής VPN υπηρεσίες της αγοράς. Ερευνητές ασφάλειας της Cisco Talos ξεσκέπασαν 2 ευπάθειες στις υπηρεσίες ProtonVPN και NordVPN, μέσω των οποίων κάποιος hacker μπορεί να κάνει hijack το σύστημα του θύματος.

vpn flaws nordvpn protonvpn

Η ευπάθεια με κωδικό CVE-2018-10169, έκανε δυνατή την εκτέλεση κώδικα με δικαιώματα διαχειριστή, χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει patches για την εν λόγω ευπάθεια.

Η ευπάθεια προκλήθηκε και στις 2 εφαρμογές (ProtonVPN και NordVPN) χάρη στην παρόμοια σχεδίαση των εφαρμογών τους. Το Interface και των δυο εφαρμογών, εκτελείται με τα δικαιώματα που έχει ο χρήστης. Αυτό περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της εφαρμογής όπως τον επιθυμητό server.

Σύμφωνα με την περιγραφή της ευπάθειας, όταν ο χρήστης ξεκίναγε την διαδικασία σύνδεσης με τον προεπιλεγμένο server,  “ο επιτιθέμενος μπορούσε αντικαθιστώντας το VPN profile, να εκτελέσει (και να εκτελεί κάθε φορά που πραγματοποιείτο η σύνδεση) κώδικα στο σύστημα του θύματος.

Με την εκτέλεση κώδικα σε αυτό το σημείο, είναι δυνατή η υποκλοπή κρίσιμων πληροφοριών, το hijack του συστήματος του θύματος και αλλά.

Η συγκεκριμένη ευπάθεια υπήρχε στο client και των 2 εταιρειών. Η NordVPN ενημέρωσε το πρόγραμμά της εντός του Αυγούστου, ενώ η ProtonVPN κυκλοφόρησε το αντίστοιχο patch στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Και οι δυο εταιρείες έκαναν σχετικές δηλώσεις για την ασφάλεια των υπηρεσιών τους, τονίζοντας πως όλοι οι χρήστες έχουν πλέον ανανεώσει τις εφαρμογές τους στις τελευταίες εκδόσεις. Επίσης και οι δυο τόνισαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε έστω και μια εκμετάλλευση της ευπάθειας, καθώς για την εκμετάλλευσή της, θα έπρεπε να προ-υπάρχει μόλυνση του συστήματος με διαφορετικό τρόπο.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *