Έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε λειτουργικό Linux; Μια χαρά, θα γίνετε μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων που εκτιμούν το ανοιχτό λογισμικό. Πριν όμως αλλάξετε λειτουργικό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε λίγες λεπτομέρειες, και να αλλάξετε μερικές συνήθειές σας.
Δεν πιστεύω ότι το Linux είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από τα Windows, αλλά θα χρειαστεί να ξεμπλοκάρετε κάποιες συμπεριφορές σας για να υιοθετήσετε νέες.
Παρακάτω περιγράφω 5 από τις λεπτομέρειες που προανέφερα παραπάνω που θεωρώ ότι θα είναι καλό να τις γνωρίζετε από την αρχή.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Μην εγκαταστήσετε Linux σε ένα νέο υπολογιστή
Αν έχετε κάποιο νέο υπολογιστή με Windows ή MacOS, καλό θα ήταν να περιμένετε ένα ή δύο χρόνια πριν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε το Linυx. Το να εγκαταστήσετε το Linux σε πολύ νέο hardware θα παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα από τα καλά, και μάλλον δεν αξίζει.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών δεν πραγματοποιούν ελέγχους για να δουν αν το Linux τρέχει στα μηχανήματά τους. Δεν πωλούν υπολογιστές με Linux, και αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχουν προγράμματα οδήγησης για λειτουργίες που δεν υποστηρίζει ο πυρήνας του Linux.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε καθόλου το Linux, ενώ σε άλλες, ίσως μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux αλλά σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το Wi-Fi ή η κάρτα ήχου δεν λειτουργούν.
Για να είστε περισσότερο σίγουροι, εγκαταστήστε το Linux σε κάποιο παλαιότερό σας PC. Ελέγξτε τη λίστα του hardware που χρησιμοποιεί και κοιτάξτε στους πίνακες υποστήριξης της διανομής που σας ενδιαφέρει. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα νέο υπολογιστή με Linux, αγοράστε ένα που έρχεται με προεγκατεστημένο το ανοιχτό λειτουργικό. Πιθανότατα δεν θα βρείτε τέτοια συστήματα στα καταστήματα της γειτονιάς σας, αλλά στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές επιλογές.
Αποφύγετε λογισμικό από εξωτερικές πηγές
Στα Windows, συνήθως κατεβάζετε από την σελίδα του προγραμματιστή την εφαρμογή που θέλετε να εγκαταστήσετε. Ως επί το πλείστον, το Linux δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Οι χρήστες του λειτουργικού κατεβάζουν και εγκαθιστούν εφαρμογές σε το store εφαρμογών του Linux. Η κάθε διανομή διαθέτει και κάποιο store ή κάποιο διαχειριστή πακέτων γεμάτο με ελεύθερο λογισμικό, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Αν κάποια στιγμή η εφαρμογή που ψάχνετε δεν υπάρχει παρά μόνο από κάποια εξωτερική πηγή, υπάρχουν οδηγοί που θα σας εξηγήσουν την διαδικασία.
Η εγκατάσταση λογισμικού από εξωτερικές πηγές μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα. Μερικές φορές μια εφαρμογή απαιτεί διαφορετική έκδοση ενός στοιχείου του συστήματος, και δυστυχώς, άλλα προγράμματα που υπάρχουν στο μηχάνημά σας ενδέχεται να μην είναι ακόμα έτοιμα ή συμβατά, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες. Έτσι θα αναρωτιέστε γιατί το Linux είναι τόσο buggy και θα αρχίσετε να κατηγορείτε το λειτουργικό σύστημα.
Κρατάτε το λογισμικό από εξωτερικές πηγές πολύ περιορισμένο στο σύστημά σας και προσπαθήστε να παραμείνετε στο λογισμικό που σας παρέχει η ίδια διανομή.
Χρησιμοποιήστε λογισμικό που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το Linux
Αν έρχεστε από τα Windows, θα πρέπει να ξεχάσετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσατε. Όταν αλλάξετε για πρώτη φορά σε Linυx, ίσως θελήσετε να επιμείνετε σε αυτό που γνωρίζατε. Δυστυχώς, οι εταιρείες συχνά χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους για την ανάπτυξη μιας έκδοσης λογισμικού που τρέχει Linux. Το Skype, για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα παρείχε έναν client για Linυx που ήταν πολύ πίσω από την έκδοση των Windows.
Πολλοί θα έλεγαν ότι το Google Chrome είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης που διατίθεται στο Linux, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί με τις υπόλοιπες εφαρμογές ή και το ίδιο το Linux τόσο καλά. Ο Mozilla Firefox είναι ένας δωρεάν browser ανοικτού κώδικα και φαίνεται να τον έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες Linυx διανομές, γιατί εκτός της συμβατότητας, ακολουθεί πιο πιστά την ιδέα και τις αρχές του ανοιχτού λογισμικού.
Το VLC είναι μια μεγάλη και αναγνωρισμένη εφαρμογή τόσο στο Linux όσο και αλλού. Πολλά δωρεάν εργαλεία ξεκίνησαν από την πλατφόρμα του Linux πριν μεταβούν σε άλλες, όπως το GIMP και το Pidgin. Το λογισμικό που διατίθεται μόνο στο Linυx δεν είναι απαραίτητα και καλό. Αλλά το λογισμικό που έχει κατασκευαστεί για το Linux είναι πιθανό να προσφέρει μια πολύ καλύτερη εμπειρία από εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από προγραμματιστές που βλέπουν το Linux σαν μια δευτερεύουσα πλατφόρμα.
Ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες
Πολλές εφαρμογές του Linux δεν είναι οι ίδιες με αυτές που θα συναντήσατε σε Windows ή MacOS. Μπορούν να επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες, αλλά προσεγγίζουν το κάθε project με διαφορετικό τρόπο. Εάν εσείς θέλετε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ακριβώς όπως αυτό που είχατε στα Windows, μάλλον θα απογοητευτείτε και η προσδοκία σας θα σας εμποδίσει να δοκιμάσετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει το Linux.
Το περιβάλλον εργασίας GNOME είναι ένα καλό παράδειγμα. Δεν μοιάζει με το περιβάλλον εργασίας των Windows, και αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να δοκιμάσει νέα πράγματα, θα χάσετε σίγουρα μια καταπληκτική εμπειρία. Το λογισμικό KDE μπορεί να φαίνεται σύνθετο στην αρχή, αλλά αν ψάξετε τις ρυθμίσεις, μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως το θέλετε. Το Linux δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα που σας περιορίζει, αλλά θα πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο για να το εξερευνήσετε.
Αυτό που βλέπετε αυτό θα πάρετε
Στο εμπορικό λογισμικό, η ανάπτυξη χρηματοδοτείται, ενώ στο ελεύθερο λογισμικό συνήθως δεν υπάρχουν τόσα χρήματα πίσω από κάθε project. Oι προγραμματιστές μπορεί να μην αφιερώνουν τόσο χρόνο στην ανάπτυξη, ή μπορεί να συνεχίζουν την ανάπτυξη στον ελεύθερό τους χρόνο, χωρίς καμία δέσμευση. Έτσι οι εφαρμογές που διατίθενται από τις Linυx διανομές μπορούν να παραμείνουν για χρόνια οι ίδιες χωρίς κάποια ενημέρωση.
Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή που μόλις ανακαλύψατε για πρώτη φορά δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι υπέροχο αν σας αρέσει η εμφάνιση της εφαρμογής, αλλά δεν είναι και τόσο καλό αν συναντήσετε κάποιο σφάλμα.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των λιγοστών οικονομικών πόρων. Το οικοσύστημα του Linυx είναι σχετικά πιο δημοκρατικό σε σύγκριση με άλλα υπολογιστικά λειτουργικά. Οι ομάδες ανάπτυξης θα πρέπει να συναινέσουν για να πάρουν τα πράγματα μια νέα κατεύθυνση, και δεδομένου ότι ο κώδικας είναι ανοιχτός, οι προγραμματιστές και οι χρήστες που δεν είναι ικανοποιημένοι με μια αλλαγή, συνήθως επιλέγουν να διατηρήσουν τα πράγματα ως είναι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το λογισμικό του Linυx δεν αλλάζει. Το περιβάλλον εργασίας του GNOME αλλάζει συνεχώς και είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν όμως περιμένετε να ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός των εφαρμογών GIMP, Inkscape ή του AbiWord, μάλλον θα περιμένετε πολύ.
Χρησιμοποιείτε το Linux;
Προσωπικά ναι, το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιώ εφαρμογές μόνο για το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και μου αρέσει να γνωρίζω ότι μπορώ να εγκαταστήσω μόνο ό, τι χρειάζομαι από το GNOME. Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι συνεπή και αξιόπιστα όπως πάντα, και όταν θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, βρίσκω πάντα κάτι νέο. Σε περίπτωση που απαιτείται κάποια εργασία με εφαρμογές που δεν λειτουργούν σε Linυx, διαθέτω και ένα υπολογιστή με Windows, αλλά το κύριο λειτουργικό που χρησιμοποιώ είναι το Linυx.
Είστε νέος χρήστης του Linux; Ποιες εκπλήξεις έχετε συναντήσει; To χρησιμοποιείτε χρόνια, ποια είναι τα πράγματα που μάθατε και θα θέλατε να τα γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε για πρώτη φορά;