Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

Malware διαρρέει Screenshots της επιφάνειας εργασίας σε Windows 10 PCs

MalwareΈνα ύπουλο και επίμονο κακόβουλο λογισμικό, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες μέρες και οι ιδιοκτήτες υπολογιστών που τρέχουν Windows 10 είναι ο κύριος στόχος του. Το Malware, γεμίζει τους υπολογιστές με διαφημίσεις και παίρνει screenshots της επιφάνειας εργασίας, τα οποία στείλει στη συνέχεια στους εισβολείς.

Οι ερευνητές ασφάλειας του Bitdefender, ανακάλυψαν αυτό το malware με το όνομα Zacinlo, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Περίπου το 90% των θυμάτων του Zacinlo προέρχονται από τις ΗΠΑ και τρέχουν Microsoft Windows 10 στα PC τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θύματα στη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ ένα μικρό ποσοστό όσων τρέχουν Windows 7 και 8, έχουν επίσης επηρεαστεί.

Πώς μολύνει τους υπολογιστές;

Το Zacinlo περνάει στους υπολογιστές μέσω του rootkit που συνοδεύεται από μια «δωρεάν εφαρμογή VPN» η οποία του επιτρέπει να περάσει εύκολα στο σύστημα. Αφού φορτωθεί, η ψεύτικη εφαρμογή λειτουργεί φαινομενικά ως VPN, ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιεί λήψη αρχείων και μεταφέρει το τελικό Zacinlo payload στο background.

Το κακόβουλο λογισμικό παρουσιάζει προηγμένες δυνατότητες, όπως εγκατάσταση σε ένα στοχευμένο σύστημα και spamming με διαφημίσεις κάθε φορά που το θύμα ανοίγει έναν ιστότοπο.

Επίσης, αντικαθιστά τις νόμιμες διαφημίσεις σε έναν ιστότοπο με την προβολή διαφημίσεων που αναπτύσσονται από τους εισβολείς, για την αποκόμιση εσόδων μέσω αυτών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εξαλείψει κάθε άλλο adware που υπάρχει ήδη στη συσκευή ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι το Zacinlo μπορεί να τραβήξει screenshots της επιφάνειας εργασίας και να τα στείλει στους εισβολείς. Συνεπώς ενέχει τον κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. να πέσουν σε λάθος χέρια.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Μια ψεύτικη δωρεάν υπηρεσία VPN που ονομάζεται s5Mark έχει αναγνωριστεί ως φορέας αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Το Zacinlo μπορεί να τρέξει ομαλά σε δημοφιλή προγράμματα περιήγησης όπως Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer κλπ. και να εγκαταστήσει payload για να καταλάβει ασφαλείς συνδέσεις web μέσω μεθόδων επίθεσης MITM. Έτσι, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους χρήστες των Windows να αποφεύγουν την εγκατάσταση άγνωστων ή ύποπτων εφαρμογών τρίτων και να μην επισκέπτονται άγνωστους ιστότοπους.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *