Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Malware διαρρέει Screenshots της επιφάνειας εργασίας σε Windows 10 PCs

MalwareΈνα ύπουλο και επίμονο κακόβουλο λογισμικό, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες μέρες και οι ιδιοκτήτες υπολογιστών που τρέχουν Windows 10 είναι ο κύριος στόχος του. Το Malware, γεμίζει τους υπολογιστές με διαφημίσεις και παίρνει screenshots της επιφάνειας εργασίας, τα οποία στείλει στη συνέχεια στους εισβολείς.

Οι ερευνητές ασφάλειας του Bitdefender, ανακάλυψαν αυτό το malware με το όνομα Zacinlo, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Περίπου το 90% των θυμάτων του Zacinlo προέρχονται από τις ΗΠΑ και τρέχουν Microsoft Windows 10 στα PC τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θύματα στη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ ένα μικρό ποσοστό όσων τρέχουν Windows 7 και 8, έχουν επίσης επηρεαστεί.

Πώς μολύνει τους υπολογιστές;

Το Zacinlo περνάει στους υπολογιστές μέσω του rootkit που συνοδεύεται από μια «δωρεάν εφαρμογή VPN» η οποία του επιτρέπει να περάσει εύκολα στο σύστημα. Αφού φορτωθεί, η ψεύτικη εφαρμογή λειτουργεί φαινομενικά ως VPN, ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιεί λήψη αρχείων και μεταφέρει το τελικό Zacinlo payload στο background.

Το κακόβουλο λογισμικό παρουσιάζει προηγμένες δυνατότητες, όπως εγκατάσταση σε ένα στοχευμένο σύστημα και spamming με διαφημίσεις κάθε φορά που το θύμα ανοίγει έναν ιστότοπο.

Επίσης, αντικαθιστά τις νόμιμες διαφημίσεις σε έναν ιστότοπο με την προβολή διαφημίσεων που αναπτύσσονται από τους εισβολείς, για την αποκόμιση εσόδων μέσω αυτών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εξαλείψει κάθε άλλο adware που υπάρχει ήδη στη συσκευή ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι το Zacinlo μπορεί να τραβήξει screenshots της επιφάνειας εργασίας και να τα στείλει στους εισβολείς. Συνεπώς ενέχει τον κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. να πέσουν σε λάθος χέρια.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Μια ψεύτικη δωρεάν υπηρεσία VPN που ονομάζεται s5Mark έχει αναγνωριστεί ως φορέας αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Το Zacinlo μπορεί να τρέξει ομαλά σε δημοφιλή προγράμματα περιήγησης όπως Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer κλπ. και να εγκαταστήσει payload για να καταλάβει ασφαλείς συνδέσεις web μέσω μεθόδων επίθεσης MITM. Έτσι, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους χρήστες των Windows να αποφεύγουν την εγκατάσταση άγνωστων ή ύποπτων εφαρμογών τρίτων και να μην επισκέπτονται άγνωστους ιστότοπους.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *