ΑρχικήinetTo WannaCry Hack πλήττει και τα Windows 10

To WannaCry Hack πλήττει και τα Windows 10

Οι υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows, και ειδικότερα τα Windows 10, ήταν ασφαλή έναντι του WannaCry Ransomware που έπληξε το λειτουργικό της Microsoft τον περασμένο μήνα, χάρη σε ένα αποκλειστικό patch που κυκλοφόρησε ο γίγαντας του λογισμικού, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. 

WannaCry

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών της εταιρείας RiskSense κατάφερε να κάνει port το WannaCry exploit ώστε να μολύνει συγκεκριμένη έκδοση των Windows 10. Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικά στοιχεία και λεπτομέρειες, και ότι οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος της Microsoft παραμένουν προστατευμένοι εάν έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση των πιο πρόσφατων patches.

[su_note note_color=”#f1edd8″ text_color=”#494134″ radius=”1″]Το ransomware WannaCry βασίζεται στο EternalBlue, ένα exploit που υποκλάπηκε από την NSA το περασμένο καλοκαίρι και δημοσιεύθηκε online νωρίτερα αυτό το έτος από την ομάδα hacking Shadow Brokers.[/su_note]

Oι ερευνητές ασφαλείας της RiskSense δημιούργησαν ένα Metasploit module που θα μπορούσε να παρακάμψει τις λειτουργίες ασφαλείας που εφαρμόζει η Microsoft στα Windows 10, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών αποτροπής εκτέλεσης δεδομένων (Data Execution Prevention ή DEP) και της προστασίας ASLR (Address Space Layout Randomization). Kάποιες πρόσθετες τροποποιήσεις πραγματοποίηθηκαν επίσης στο WannaCry, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του backdoor DoublePulsar, το οποίο δεν είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το exploit.

 

Τα Windows 10 είναι πλήρως ασφαλή

Οι εμπειρογνώμονες της RiskSense εξηγούν ότι σκοπός αυτού του project ήταν να βοηθήσει στην πρόληψη παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον και όχι να παρέχει στους χάκερς πληροφορίες για το πώς να θέσουν σε κίνδυνο τα Windows 10. Οι πληροφορίες αυτές είναι μυστικές ούτως ή άλλως και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, οπότε η προσομοίωση της επίθεσης στα Windows 10 είναι απίθανη.

“Έχουμε παραλείψει βασικές πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες μόνο για τους εισβολείς και όχι τόσο για τους δημιουργούς του λογισμικού, για την αποτελεσματική θωράκισή του έναντι της απειλής αυτής. Η έρευνα απευθύνεται στην white-hat βιομηχανία της ασφάλειας πληροφοριών, προκειμένου να αυξηθεί η κατανόηση γύρω από τα συγκεκριμένα exploits, και να αναπτυχθούν νέες τεχνικές που εμποδίζουν τη συγκεκριμένη αλλά και μελλοντικές επιθέσεις”, εξηγούν οι ερευνητές σε σχετικό blog post.

Το νέο exploit λειτουργεί στα Windows 10 x64, έκδοση 1511 (update Νοεμβρίου), που εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη Microsoft ως μέρος του τρέχοντος λειτουργικού συστήματoς για επιχειρήσεις.

Οι χρήστες των Windows συνίσταται να διατηρούν πλήρως ενημερωμένα τα συστήματά τους και να επαληθεύσουν ότι η ενημερωμένη έκδοση MS17-010 που παρέχεται από τη Microsoft για την αντιμετώπιση του WannaCry τρέχει στους υπολογιστές τους.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS