ΑρχικήinetΤο hack "Oleg Pliss" απλώνεται, αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα

Το hack “Oleg Pliss” απλώνεται, αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα

internet Oleg Pliss

Είναι πλέον επίσημο. Το hack “Oleg Pliss” που πλήττει τα iPhone, τα iPad και γενικότερα τις  Mac συσκευές δεν περιορίζεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τουλάχιστον δύο σχετικά μηνύματα στο φόρουμ υποστήριξης της Apple επιβεβαιώνουν ότι έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, αν και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σε ποια χώρα γεννήθηκε αυτό το hack που ζητά λύτρα.

Σε ένα θέμα του forum που όλο και μεγαλώνει, οι πελάτες της Apple φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση κάτω από το όνομα “Oleg Pliss” έχει εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

“Είμαι στις ΗΠΑ. Δεν έχω πάει ποτέ στην Αυστραλία. Χθες το βράδυ η συσκευή μου έγινε hacked και έγγραφε ανοησίες του Oleg Pliss. Επί του παρόντος, είμαι έκανα αποκατάσταση (restore) και να προσπαθώ και να πάρω πίσω την online σύνδεση μου” , γράφει ο wheelman2188 σε μια δημοσίευση στο forum υποστήριξης της Apple.

O χρήστης Loonbeam1 αναφέρει “Επίσης και η γυναίκα μου χτυπήθηκε στις ΗΠΑ από το Oleg Pliss. Δεν είμαι σίγουρος πως ενεργοποιείται. Και οι δύο συσκευές είναι passcoded όποτε δεν έχω καμία ζημιά. Ποτέ δεν βρέθηκαν στην Αυστραλία, και τουλάχιστον μία από τις δύο συσκευές μου αγοράστηκε στις ΗΠΑ/Καναδά (η μία αναστάλθηκε απευθείας από την Κίνα)”

Όπως σημειώσαμε νωρίτερα σήμερα, το hack θα μπορούσε κάλλιστα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, και πολλοί χρήστες θα μπορούσαν πραγματικά να υποκύψουν στην απάτη και να πληρώσουν τα 100  χωρίς καμία εγγύηση ότι οι απατεώνες θα ξεκλειδώσουν την Apple συσκευή τους.

Δεν ξέρουμε ακόμα πως οι hackers μπόρεσαν να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών στα χέρια τους. Στην αρχές πάντως αυτού του μήνα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυριζόταν ότι είναι από την Apple στάλθηκε σε διάφορους iOS  χρήστες του X OS με το ακόλουθο μήνυμα:

“το Apple ID σας έχει απενεργοποιηθεί για λόγους ασφαλείας! Κάποιος μόλις προσπάθησε να συνδεθεί στο λογαριασμό σας στην Apple από άλλη διεύθυνση IP. Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας σήμερα διαφορετικά ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί λόγω των ανησυχιών που έχουμε για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Κοινότητας της Apple. Για να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας, σας συνιστούμε να πάτε στο ….. κλπ
Regards
Apple”

Η παραπάνω παρατήρηση επισημάνθηκε από έναν χρήστη ο οποίος κατάφερε να αποφύγει να πληγεί από το hack, αλλά άλλοι μπορεί να μην είναι και τόσο τυχεροί και να έπεσαν στην παγίδα.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε απαντήσει σε αυτό το email σύμφωνα με τις οδηγίες του, αλλάξτε το κωδικό στην Apple συσκευή σας τώρα.

Οι hackers θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες από μία μέθοδος για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης, γιαυτό θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τυχόν απάτες που σας ζητούν να εισαγάγετε τις πιστοποιήσεις της Apple σας χωρίς κάποιο αληθοφανή λόγο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS