ΑρχικήinetWinRAR έκδοση 5.0.1 Review

WinRAR έκδοση 5.0.1 Review

rar_1Όπως σας είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευση με κάθε νέα final έκδοση του δημοφιλούς προγράμματος WinRAR θα χορηγούμε σε 5 τυχερούς ισάριθμες άδειες χρήσης της τελευταίας έκδοσης. Η άδεια χρήσης δεν θα δίνει δικαίωμα για αναβάθμιση αλλά θα διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Τι κάνει όμως το WinRAR;

To WinRAR είναι ένα πολύ ελαφρύ, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση βοηθητικό πρόγραμμα αρχειοθέτησης που μπορεί να αποσυμπιέσει αλλά και να συμπιέσει τόσο RAR και ZIP. Η αποσυμπίεση του WinRAR υποστηρίζει πάρα πολλές μορφές αρχείων. Κυκλοφορεί σε εκδόσεις 32 και 64bit.

Η εγκατάσταση του WinRAR δεν θα σας παρουσιάσει καμία δυσκολία, και θα ολοκληρωθεί σχεδόν άμεσα. Το μόνο σημείο στο οποίο θα σταματήσει για να ζητήσει τις επιλογές σας είναι τότε που θα πρέπει αποφασίσετε ποια αρχεία θα μπορεί να επεξεργάζεται το πρόγραμμα.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από τις εξής μορφές: CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, Z και 7-Zip. Τα αρχεία αυτά θα μπορούν να αποσυμπιεστούν από την εφαρμογή. Το WinRAR μπορεί να συμπιέσει δεδομένα μόνο σε μορφή RAR ή ZIP.

Η χρήση του WinRAR που είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο, είναι πολύ απλή, ακόμα και για τους μη έμπειρους χρήστες. Με ένα δεξί κλικ πάνω στο αρχείο που επιθυμείτε να συμπιέσετε ή να αποσυμπιέσετε, σας δίνονται όλες οι επιλογές και μπορούν να εκτελεστούν εύκολα με ένα κλικ. Εξάλλου υπάρχει και η επιλογή Wizard αν τρέξετε το πρόγραμμα από το εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας σας. Θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες επιλογές για να επεξεργαστείτε τα αρχεία σας.

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές του WinRAR, η πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος εκμεταλλεύεται πολυπύρηνους επεξεργαστές του συστήματος (εφόσον υπάρχουν) για την επίτευξη γρηγορότερων ρυθμών συμπίεσης, ανάλογα βέβαια με τα hardware που χρησιμοποιείτε.

Η έκδοση WinRAR 5.0 έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μεγαλύτερα dictionaries που φτάνουν το 1 GB στις 64 bit εκδόσεις του WinRAR κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλότερη συμπίεση των αρχείων.

about winrar 5.01

Άλλα νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που φέρνει η έκδοση WinRAR 5.0 Beta 1 είναι η νέα λειτουργία καταγραφής αποκατάστασης κατεστραμμένων αρχείων που βασίζεται στους κώδικες διόρθωσης σφαλμάτων Reed-Solomon. Το νέο χαρακτηριστικό καθιστά την ανάκτηση αρχείων που έχουν υποστεί ζημιές (download με κακή σύνδεση πχ), πολύ πιο ισχυρή. Σε σενάρια δοκιμής ενός κατεστραμμένου αρχείου 1 GB, με 10% recovery record και με μέσο μέγεθος ζημιών τα 32KB, το WinRAR ήταν σε θέση να επιδιορθώσει εννέα φορές περισσότερες ζημιές από ότι διόρθωνε η προηγούμενη έκδοση.

Από την έκδοση έκδοση WinRAR 5.0 έχει ενισχυθεί με το BLAKE2sp hash που χρησιμοποιείται σαν αρχείο checksum. Με την προσθήκη του BLAKE2, μπορεί κανείς να εντοπίσει οριστικά αν 2 ή παραπάνω, αρχεία είναι διαφορετικά ή στις τιμές CRC32 και αν δύο διαφορετικά αρχεία μπορούν να μοιράζονται την ίδια αξία. Επιπλέον, αν το CRC32 έχει μικρή τιμή, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι κατεστραμμένα αρχεία δεν θα μπορούν να εντοπιστούν, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με την χρήση του BLAKE2.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτές οι διεργασίες χρησιμοποιούν ένα σημαντικό μέρος της μνήμης RAM (γύρω στα 120 MB). Οι αναλογίες συμπίεσης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο αρχείου που επιθυμείτε να συμπιέσετε (αν για παράδειγμα επιλέξετε να συμπιέσετε αρχεία .mp3 ή .avi δεν θα υπάρχει διαφορά στο μέγεθος του αρχείου καθώς είναι ήδη συμπιεσμένο), αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο και ταχύτερο από πάρα πολλά άλλα προγράμματα αρχειοθέτησης.

Ασφάλεια

Μέχρι σήμερα, τα αρχεία .RAR χρησιμοποιούσαν κρυπτογράφηση των 128-bit AES. Μετά τις απαιτήσεις των χρηστών του με την κυκλοφορία της νέας beta έκδοσης WinRAR 5.0 η εφαρμογή αναβάθμισε τον αλγόριθμο της, ούτως ώστε να περιλαμβάνει κρυπτογράφηση στα 256-bit AES. Έτσι εξασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Λειτουργίες

Με το WinRAR εκτός του να συμπιέσετε ή να αποσυμπιέσετε κάθε είδους αρχείου μπορείτε και να

Σβήσετε αυτόματα τα πρωτότυπα αρχεία μετά την συμπίεση – αποσυμπίεση τους.
Δημιουργήσετε ένα SFX αρχείο, δηλαδή ένα *.exe file το οποίο θα αποσυμπιέζεται μόνο του (σε φάκελο της επιλογής σας) αν προσπαθήσετε να το τρέξετε.
Κλειδώσετε τα αρχεία σας με κωδικό πρόσβασης
Συμπιέσετε κρατώντας και αρχεία αποκατάστασης σε περίπτωση που το αρχείο κάποτε καταστραφεί.
Κάνετε δοκιμές στα αρχεία σας.
Προσθέσετε επαλήθευση γνησιότητας.

Έκδοση 5.01

1. Νέα αρχειακή μορφή.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επιλογή της κανονικής εφαρμογής για την δημιουργία αρχείων ή μέσω της γραμμής εντολών για δημιουργία αρχείων
    RAR 5.0. Οι παλαιότερες εκδόσεις WinRAR δεν θα είναι σε θέση να αποσυμπιέσουν αρχεία που είναι συμπιεσμένα με RAR 5.0.

rar 5

2 . Αλλαγές στον αλγόριθμο συμπίεσης του RAR 5.0 :

  • Το μέγιστο μέγεθος του λεξικού συμπίεσης αυξήθηκε μέχρι και 1 GB στην έκδοση των 64 bit WinRAR. Η έκδοση 32 bit της εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιήσει λεξικό έως και 256 MB κατά τη δημιουργία ενός αρχείου. Και οι δύο εκδόσεις στα 32 bit και 64 bit μπορούν να αποσυμπιέσουν αρχεία με οποιοδήποτε μέγεθος λεξικού.
  • Προεπιλεγμένο μέγεθος λεξικού για του RAR 5.0 στα 32 MB, συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αναλογία συμπίεσης αλλά μικρότερη ταχύτητα από αυτή του RAR στις εκδόσεις 4.
  • Η σύνταξη του -md switch έχει τροποποιηθεί για την υποστήριξη μεγαλύτερου μγέθους λεξικών. Η προσάρτηση του ” k”, του “m” και του “g” καθορίζουν το μέγεθος σε kilo – , mega – και gigabytes. Για παράδειγμα – md64m για 64 MB λεξικό . Αν δεν χρησιμοποιήσετε τροποποιητές, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί megabytes
  • Το RAR 5.0 format περιλαμβάνει εκτελέσιμα αρχεία Intel IA – 32 και αλγόριθμους συμπίεσης delta, ενώ τα RAR 4x text, audio, true color και αλγόριθμοι Itanium και δεν υποστηρίζονται πλέον. Οι αλγόριθμοι που αφαιρέθηκαν δεν ήταν αποτελεσματικοί για τους σύγχρονους τύπους δεδομένων.
  • Ο αποσυμπίεσης RAR 5.0 μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς πυρήνες CPU. Αν και όχι στην ίδια έκταση όπως με τον αλγόριθμο συμπίεσης. Έτσι βελτιώνει την ταχύτητα αποσυμπίεσης σε μεγάλα αρχεία με ελάχιστα συμπιέσιμα δεδομένα ή κατά τη χρήση των αθροισμάτων ελέγχου BLAKE2 .

3 . Αλλαγές στο format των αρχείων του RAR 5.0:

  • Η ώρα που χρησιμοποιεί κατά την αποθήκευση ενός αρχείου που συμπιέζει είναι η UTC αντί την τοπική ώρα, που χρησιμοποιούσε σε προηγούμενες εκδόσεις. Αυτό κάνει την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ διαφορετικών ζωνών ώρας πολύ πιο πρακτική.
  • Τα ονόματα των αρχείων και τα σχόλια αρχειοθέτησης χρησιμοποιούν κωδικοποίηση UTF-8.

4. Η νέα έκδοση φέρνει βελτιωμένη λειτουργία ανάκτησης κατεστραμμένων αρχείων.Με τη διόρθωση σφαλμάτων Reed – Solomon . Αν είναι απαραίτητη η ανάκτηση το μέγεθος εγγραφής είναι αρκετά μεγάλο, 5% και περισσότερο.
Το νέο σύστημα διόρθωσης σφαλμάτων παρέχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε πολλαπλές βλάβες σε σύγκριση με την ανάκαμψη που πρόσφερε το RAR 4.x

Αλλαγές στον αλγόριθμο κρυπτογράφησης RAR 5.0 :

  • Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης έχει αλλάξει από την AES – 128 σε AES – 256 CBC mode. Το κλειδί παραγωγής είναι πια PBKDF2 με HMAC – SHA256.
  • Καλύτερη επαλήθευση του κωδικού σας θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε τους λάθος κωδικούς πρόσβασης χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε όλο το φάκελο.

Η τιή του είναι 29.95 ευρώ.

Σφάλματα που διορθώθηκαν στην έκδοση 5.0.1 Final :

 

  • H εντολή “Αναζήτησης” θα μπορούσε να αποτύχει κατά την αναζήτηση συμβολοσειράς κειμένου σε αρχεία  .7z  
  • Κατά το άνοιγμα αρχείων RAR 5.0 με κρυπτογραφημένα ονόματα αρχείων, το WinRAR θα μπορούσε να σας δώσει εσφαλμένο μήνυμα ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι λάθος. Αυτό συνέβαινε μόνο αν οι κωδικοί πρόσβασης σε εσωτερικά και εξωτερικά αρχεία ήταν διαφορετικοί.  Παρόλα αυτά δεν επηρεαζόταν η εξαγωγή, όλα τα αρχεία θα μπορούσαν να αποσυμπιεστούν, ανεξάρτητα από αυτό το μήνυμα.
  • Η επιλογή “Χρήση για όλα τα αρχεία” στο παράθυρο διαλόγου κωδικού πρόσβασης δεν αναιρεί πλέον αιτήματα κωδικών πρόσβασης αρχείων RAR 5.0 με κρυπτογραφημένα ονόματα αρχείων.
  • Η γραμμή διευθύνσεων του WinRAR δεν επεξεργαζόταν σωστά τη μεταβλητή περιβάλλοντος σε διαδρομές, όπως το %temp% .
  • Η αποθήκευση αρχείων ασφαλείας NTFS  και εναλλακτικές ροές δεδομένων δεν λειτουργούσε για ονόματα αρχείων που ήταν μεγαλύτερα από 260 χαρακτήρες.
  • Η εντολή “Test “θα μπορούσε λανθασμένα να αναφέρει κατεστραμμένα δεδομένα σε έγκυρη ανάκαμψη, αν μόνο ένα μέρος των αρχείων RAR 5.0 είχε ελέγχθεί . Αυτό δεν συμβαίνει, αν ελεγχθεί ολόκληρο το περιεχόμενο του αρχείου.
  • Η εντολή “Test ” ανέφερε λανθασμένα τα σφάλματα κατά την εξακρίβωση αρχείων συμπιεσμένων με RAR 4.x Unix.
  • Η εντολή WinRAR “Προβολή ” δεν λειτουργούσε για αρχεία bzip2.
  • Αν “ο χρόνος τροποποίησης υψηλής ακρίβειας” στο παράθυρο διαλόγου αρχειοθέτησης ήταν απενεργοποιημένος το WinRAR δεν αποθήκευε το χρόνο τροποποίησης.
  • Αν οι διαδρομές προορισμού περιέχουν .\ ή ..\ δεν λειτουργεί η εξαγωγή μη – RAR αρχεία στη λειτουργία της γραμμής εντολών του WinRAR.
  • Το WinRAR δεν μπορούσε να ανοίξει πολύτομα αρχεία CAB.

Θετικά

Νέα κρυπτογράφηση, πολύ ισχυρή συμπίεση και περισσότερη ασφάλεια. Εντελώς νέα δομή του πυρήνα για καλύτερα αποτελέσματα συμπίεσης στα νέα αρχεία και βέβαια για καλύτερη συνεργασία με τα νέα hardware. Πολλά fixes!

Αρνητικά

Οι παλαιότερες εκδόσεις δεν ανοίγουν αρχεία της έκδοσης 5 και θα πρέπει ο χρήστης να τα συμπιέζει ανάλογα ε τον υπολογιστή που θα τα χρησιμοποιήσει. Όπως σε κάθε εργαλείο συμπίεσης θα η χρήση των πόρων συστήματος είναι αρκετά υψηλή. Αν και με η έκδοση 5 είναι πολύ καλύτερη από την 4, η πόροι συστήματος που χρησιμοποιεί πάντα θα χωράνε βελτιώσεις.

Σύνοψη

Το WinRAR συνεχίζει να είναι το κορυφαίο εργαλείο συμπίεσης των Windows. Υψηλή συμπίεση, κρυπτογράφηση περισσότερη ασφάλεια για κάθε υπολογιστή υπογεγραμμένα από μια πολύ εξειδικευμένη και αξιόπιστη εταιρεία.

[taq_review]

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS