Αρχικήsecurity5 βασικοί λόγοι για τους οποίους έφτασε η ώρα να βάλετε Linux!

5 βασικοί λόγοι για τους οποίους έφτασε η ώρα να βάλετε Linux!

Παρακάτω θα σας απαριθμήσω πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το Linux λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές σας.

Η οικογένεια των Windows από την έναρξή της, έχει κυριεύσει τους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Ακόμα κι αν άλλα λειτουργικά συστήματα (π.χ. τα Mac OS X, Linux) χρησιμοποιούνται και αυτά αναμφισβήτητα, η βάση των χρηστών τους χωλαίνει σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των χρηστών (που κυμαίνονται από ιδιώτες μέχρι και επιχειρήσεις) και που χρησιμοποιούν υπολογιστές με βάση τα Windows, ως μέρος της καθημερινής ροής εργασίας τους.

5 βασικοί λόγοι για τους οποίους έφτασε η ώρα να βάλετε Linux!

Τα Linux εξακολουθούν να θεωρούνται ως το λειτουργικό σύστημα που ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται από «geeks». Επιπλέον, όταν πρόκειται για διακομιστές και mainframe υπολογιστές, είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα. Βασικά, οι άνθρωποι απέχουν από τη χρήση των Linux, επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ περίπλοκο για να εργαστούν σε αυτά.

Ενώ μέρος αυτού θα μπορούσε να είναι αλήθεια, η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα έχει διανύσει πολύ δρόμο και δεν θεωρείται τόσο περίπλοκο πλέον. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς Linux:

Είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα

Τα Linux είναι εντελώς δωρεάν και open-source, σε αντίθεση με τα Windows, τα οποία είναι ιδιόκτητα και πρέπει να αγοραστούν νόμιμα για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κατεβάσετε τα Linux και να τα εγκαταστήσετε σε όσους υπολογιστές εσείς επιθυμείτε. Επίσης, η φύση του ανοικτού κώδικά τους επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κάνει αλλαγές στον πηγαίο κώδικά τους και να τον διανείμει.

Ανταποκρίνεται καλά και σε παλαιότερους υπολογιστές

Τα Linux αποδίδουν καλά ακόμα και σε παλαιότερους υπολογιστές με μέτριες hardware προδιαγραφές, καθώς είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά αποδοτικά στην αξιοποίηση των πόρων. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παλαιότερο υπολογιστή που αγωνίζεται να συνεργαστεί με την τελευταία έκδοση των Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε ένα Linux distro σε αυτό. Θα συγκλονιστείτε όταν δείτε τη διαφορά.

Διάφορες διανομές διαθέσιμες

Υπάρχουν τώρα διάφορα loads διαφόρων διανομών (που συχνά καλούνται distros ή flavors) διαθέσιμα για Linux. Χάρη στη φύση του ανοικτού κώδικά των και την ευρεία υποστήριξη της κοινότητας.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε έκδοση που σας καλύπτει. Μερικές από -τις πιο γνωστές διανομές του εν λόγω λειτουργικού είναι το Linux Mint και το Ubuntu.

Διαθεσιμότητα από όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές λογισμικού

Ενώ είναι αλήθεια ότι η διαθεσιμότητα του λογισμικού για Linux είναι μικρότερη από ό,τι είναι για τα Windows, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η πλειοψηφία των δημοφιλών εφαρμογών λογισμικού (π.χ. προγράμματα περιήγησης στο Web, επεξεργαστές εικόνων, IM clients) είναι τώρα διαθέσιμη και για Linux.

Επιπλέον, για την εκτέλεση προγραμμάτων Windows στα Linux, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το “Wine” λογισμικό για το επίπεδο συμβατότητας.

Λιγότερο επιρρεπή σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα

Παραδεχτείτε το, οι υπολογιστές/laptops που βασίζονται στα Windows βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση όσον αφορά τους ιούς και τα trojans. Παρόλο που τα σύγχρονα προγράμματα προστασίας από ιούς και τα εγγενή χαρακτηριστικά ασφαλείας από τις τελευταίες εκδόσεις των Windows βοηθούν στη μείωση της απώλειας δεδομένων που οι ιοί και άλλοι τύποι malware προκαλούν, εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο απλός λόγος για την πλειοψηφία των ιών και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων που γράφονται για τα Windows είναι η δημοτικότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και τα κακόβουλα λογισμικά δεν είναι ανύπαρκτα για τα Linux. Παρόλα αυτά, αν τα χρησιμοποιείτε, τα δεδομένα σας είναι πολύ πιο ασφαλή. Με την ευκαιρία αξίζει να τονίσουμε ότι οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα είναι τόσο ασφαλές όσο και οι χρήστες του!

Αν θεωρείτε οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετά έγκυροι, σας προτείνουμε να απαλλαγείτε από τα Windows σας σήμερα κιόλας και να τα αντικαταστήσετε με Linux. Επιλέξτε την καλύτερη distro που σας ταιριάζει μιας και υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Θα μας ευχαριστείτε αργότερα!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS