ΑρχικήsecurityTo σχέδιο κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ για καταστροφή των υποδομών του Ιράν

To σχέδιο κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ για καταστροφή των υποδομών του Ιράν

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τo απόρρητο project NITRO ZEUS, το οποίο αφορά οργανωμένο σχέδιο κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ με σκοπό την καταστροφή των υποδομών του Ιράν.

σχέδιο κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Alex Gibney παρουσίασε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το φιλμ του “Zero Days”, ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται το οργανωμένο σχέδιο κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν, φέρνοντας αποκαλυπτικά στοιχεία στο φως.

Το ντοκιμαντέρ εστάλη σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, τα οποία αναφέρουν ότι η επίθεση μέσω του ιού Stuxnet κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ήταν μόνο ένα μικρό τμήμα ενός ευρύτερου οργανωμένου σχεδίου πολέμου.

 

Όλα ξεκίνησαν με το Stuxnet

Σύμφωνα με τον Gibney, το Stuxnet αναπτύχθηκε αρχικά από τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ ως ένας τρόπος διείσδυσης σε συστήματα βιομηχανικού ελέγχου.

Το Stuxnet αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οι οποίες το τροποποίησαν και το 2009 το χρησιμοποίησαν κατά ιρανικών στόχων, χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

O καταστροφικός ιός εισήλθε στις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας μέσω ενός USB stick και επηρέασε το 20% των φυγοκεντρητών, προκαλώντας προβλήματα στην διαδικασία “εμπλουτισμού” του ουρανίου.

cyberwar

Εκτός από το Ιράν, το διαβόητο worm κατάφερε συνολικά να μολύνει στόχους σε 115 χώρες. H ανάλυση του κώδικα του κακόβουλου λογισμικού από ερευνητές ασφάλειας, αποκάλυψε τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ πίσω από αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ.Gibney, η οποία επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πληθώρα πόρων για την παραβίαση διαφόρων στόχων, μόνο και μόνο για να “καθαρίσουν” μετά το Stuxnet, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη μόλυνση και να κρύψουν τα ίχνη της.

 

Το Stuxnet ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του σχεδίου κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Ο φονικός αυτός ιός, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο καταστρεπτικούς ιούς όλων των εποχών, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που ονομάζεται NITRO ZEUS.

Σύμφωνα με πηγές του Gibney το NITRO ZEUS είναι ένα πλήρες σχέδιο cyberwar έναντι του Ιράν, το οποίο θα μπορούσε ωστόσο να προσαρμοστεί και να αξιοποιηθεί έναντι κάθε πιθανού στόχου.

Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, οι χάκερς των ΗΠΑ αναλαμβάνουν τον εντοπισμό και παραβίαση κρίσιμων υποδομών του Ιράν αξιοποιώντας ευπάθειες zero-day, με σκοπό την εγκατάσταση ιών και backdoors που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Το απόρρητο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη διείσδυση ειδικών πρακτόρων σε ιρανικές υποδομές, με σκοπό την μόλυνση στόχων που δεν είναι απομακρυσμένα προσβάσιμοι.

 

Το σχέδιο NITRO ZEUS προοριζόταν για καιρό πολέμου

Ο κ.Gibeny λέει ότι οι πληροφορίες για το NITRO ZEUS έχουν επιβεβαιωθεί από πέντε διαφορετικές πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το NITRO ZEUS δεν επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ. Το σχέδιο ήταν μόνο ένα σενάριο, κατά το οποίο οι χάκερ των ΗΠΑ θα επιτίθονταν και θα ακρωτηρίαζαν το ενεργειακό δίκτυο του Ιράν, το δίκτυο μεταφορών, τις αεράμυνες, καθώς και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αν η κατάσταση εξελισσόταν σε σημείο όπου θα απαιτούνταν η παρέμβαση των στρατευμάτων στη χώρα.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο NITRO ZEUS, για το οποίο απασχολούνται εκατοντάδες χάκερ στο Fort Meade.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το NITRO ZEUS πρόκειται “πιθανώς για το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο σχέδιο κυβερνοπολέμου που οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ποτέ.”

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS