ΑρχικήsecuritySnowden έγγραφα αποκαλύπτουν παρακολούθηση χρήσης πορνό από τις ΗΠΑ

Snowden έγγραφα αποκαλύπτουν παρακολούθηση χρήσης πορνό από τις ΗΠΑ

Συγκεκριμένα έγγραφα που προέρχονται από τον πληροφοριοδότη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Edward Snowden, λένε ότι ο GCHQ, κατασκοπικός βρετανικός οργανισμός, κρυφά λειτουργεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Karma Police για να καταγράψει τις συνήθειες περιήγησης «κάθε ορατού χρήστη στο Διαδίκτυο.»
Οι νέες καταγγελίες έχουν κυκλοφορήσει από το The Intercept, το οποίο είπε ότι τα απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο GCHQ έχει αδιακρίτως συλλέξει δεδομένα σχετικά με τις επισκέψεις των ανθρώπων στην ιστοσελίδα ενηλίκων YouPorn, στις μηχανές αναζήτησης Yahoo και Google, στο Facebook, στο Reddit και σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που λειτουργούν από τα CNN, BBC , Channel 4 News και το Reuters.

Snowden έγγραφα αποκαλύπτουν παρακολούθηση χρήσης πορνό από τις ΗΠΑ Snowden έγγραφα Snowden έγγραφα
Ανέφερε, επίσης, ότι τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός έχει παρακολουθήσει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να ακούνε online ραδιοφωνικές εκπομπές και παρακολουθήθηκαν άτομα που επισκέπτονται την ιστοσελίδα αντι-μυστικότητας Cryptome που έχει βάση στη Νέα Υόρκη.
“Η έκθεση της Intercept αποκαλύπτει διάφορες σημαντικές πτυχές της επιχείρησης-επιτήρησης της βρετανικής υπηρεσίας για πρώτη φορά, ρίχνοντας φως στο πώς οι αναλυτές της χτίζουν προφίλ μέσα από τις instant messenger συζητήσεις των ανθρώπων, τα e-mail, τις Skype κλήσεις, τα μηνύματα κειμένου, τις τοποθεσίες του κινητού τηλεφώνου και τις αλληλεπιδράσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης”, επισήμανε το site. “Η επιτήρηση υποστηρίζεται από ένα αδιαφανές νομικό καθεστώς που έχει εγκρίνει τον GCHQ ώστε να μπορεί να κοσκινίσει μέσω τεράστιων αρχείων μεταδεδομένων τις ιδιωτικές τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ιστορικό περιήγησης στο Internet των Βρετανών, Αμερικανών, και κάθε άλλου πολίτη, όλα χωρίς δικαστική απόφαση ή δικαστικό ένταλμα.”
Μέχρι το 2010, σύμφωνα με τα έγγραφα, ο GCHQ συνέλλεγε 30 δισεκατομμύρια αρχεία μεταδεδομένων ανά ημέρα. Μέχρι το 2012, η συλλογή είχε αυξηθεί στα 50 δισεκατομμύρια ανά ημέρα και το έργο ήταν σε εξέλιξη ώστε να διπλασιάσει την ικανότητα στα 100 δισ. Ο οργανισμός αναπτυσσόταν για να γίνει αυτό που λέμε η μεγαλύτερη μηχανή επιτήρησης του κόσμου.
Τα δεδομένα δήθεν αποθηκεύονταν για μήνες και αναδρομικά ψάχνονταν αναλύοντας την online συμπεριφορά που μπορούσε να συνδεθεί με την τρομοκρατία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Η βρετανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την έκθεση.
Η είδηση έρχεται εν μέσω μια ώθησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες για την παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών. Την περασμένη εβδομάδα, o real-life “Μ” – επικεφαλής της MI5, έδωσε την πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη ενός προσώπου στη θέση αυτή. Ο Modern-day Μ, Andrew Parker, ζήτησε περισσότερες εκσυγχρονισμένες εξουσίες επιτήρησης, προειδοποιώντας για την κλίμακα της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζει το έθνος.
Η υπουργός Εσωτερικών Theresa May έχει εν τω μεταξύ έρθει σε επαφή με τηλεφωνικές και εταιρείες Internet να κερδίσει την υποστήριξη για το νομοσχέδιο σχετικά με τις διερευνητικές εξουσίες, γνωστό και ως «Snooper’s Charter”, που αναμένεται να αναμορφώσει τους νόμους επιτήρησης της Βρετανίας. Η νομοθεσία αυτή θα αναγκάσει τις εταιρείες να αποθηκεύουν τα δεδομένα των πελατών τους για ανάγνωση, κατόπιν αιτήματος.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS