ΑρχικήinetΗ Ελλάδα Καινοτομεί! για ένα Aristo ελαιόλαδο

Η Ελλάδα Καινοτομεί! για ένα Aristo ελαιόλαδο

Η Ελλάδα Καινοτομεί! για ένα Aristo ελαιόλαδο : Με το Aristoελαιόλαδο, χωρίς να είναι κάποιος ειδικός, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το καλύτερο ελαιόλαδο. 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Η Ελλάδα Καινοτομεί! για ένα Aristo ελαιόλαδο

Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη είναι δύο ειδικές φαινόλες που αποτελούν φυσικές φαρμακευτικές ουσίες. Είναι πολύτιμες, καθώς διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τις βρίσκουμε στο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ελαιοκανθάλη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη της ιβουπροφαίνης (Ibuprofen), ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer. Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος στο λαιμό που είναι χαρακτηριστική του αγουρέλαιου.

Η ελαιασίνη από την άλλη, είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου και όπως και η ελαιοκανθάλη, βοηθά στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer.

Γιατί όμως αναφερθήκαμε με τόσες λεπτομέρειες στις δύο φαινόλες;

Γιατί η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σ’ αυτές τις δύο προστατευτικέςουσίες για τον οργανισμό γίνεται μέσω ενός απλού τεστ. Το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να ξεχωρίσει τα ελαιόλαδα βάσει μιας χρωματικής κλίμακας. Έτσι ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ορισμένες ειδικές φαινόλες, το χρώμα διαφέρει.

Το τεστ γίνεται μέσω ενός «δοκιμαστικού σωλήνα» με την επωνυμία ARISTOLEOTM©, που αποτελείται από ένα σφραγισμένο φιαλίδιο 12 χιλιοστών το οποίο περιέχει ένα αντιδραστήριο. Το ελαιόλαδο που ελέγχεται προστίθεται με μία σύριγγα. Γίνεται ανακίνηση του φιαλιδίου και μετά από περίπου μία ώρα στο κάτω μέρος του, εμφανίζεται μια στιβάδα με χρώμα που ποικίλλει από το ανοιχτό υποκίτρινο μέχρι το σκούρο πράσινο. Χωρίς να είναι κάποιος ειδικός, χρησιμοποιώντας μόνο τη γνώση που του προσφέρει η χρωματική κλίμακα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το καλύτερο ελαιόλαδο.

Η Ελλάδα Καινοτομεί! για ένα Aristo ελαιόλαδο

Η πατέντα φέρει τα ονόματα των δύο ανθρώπων που την ανακάλυψαν.

Πρόκειται για τη μέθοδο «Melliou – Magiatis», που προέρχεται από τα ονόματα της χημικού Δρ Ελένης Μελλιού και του καθηγητή Φαρμακευτικής Δρ Προκόπη Μαγιάτη, που εργάζονται στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνά τους για την ανίχνευση των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου, τους οδήγησε στο ARISTOLEOTM©, το τεστ που περιγράψαμε παραπάνω και μπορεί να το πραγματοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Καταναλωτής ή παραγωγός.

Αυτό που λείπει όμως και επιδιώκουν οι δύο επιστήμονες που έλαβαν μέρος στον 3ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», είναι η δημοσιότητα. Όπως λένε οι Ελένη Μελλιού και Προκόπης Μαγιάτης, προσδοκία τους είναι η «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφήμιση μέσω των προγραμματισμένων δράσεων προβολής».

Οι ίδιοι εξηγούν επίσης ότι επιθυμούν να γνωρίσουν τους ανθρώπους που στηρίζουν την καινοτομία στην Ελλάδα και να τους δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους.

Σε κάθε περίπτωση, μια πατέντα αυτού του είδους αν κυκλοφορήσει σε μαζική παραγωγή, μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να κάνουν την καλύτερη επιλογή ελαιολάδου, με τον ιδανικό συνδυασμό: χαμηλή τιμή με το φιαλίδιο να μην ξεπερνά τα 15€ και σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:


Πηγή: skai.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS