ΑρχικήsecurityΠρόστιμο $500.000 σε πρώτη καταδίκη για το StealthGenie spyware

Πρόστιμο $500.000 σε πρώτη καταδίκη για το StealthGenie spyware

Πρόστιμο $500.000 σε πρώτη καταδίκη για το StealthGenie spyware

Πρόστιμο 500.000 δολαρίων επιβλήθηκε σε έναν άνδρα στις ΗΠΑ για την πώληση του κακόβουλου λογισμικού StealthGenie στην πρώτη δίωξη για ανάρτηση spyware κινητών.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Χαμάντ Ακμπάρ, 31 ετών, το Σεπτέμβριο αφού φέρεται να πούλησε το κακόβουλο λογισμικό σε έναν μυστικό πράκτορα το 2012.

Ο Akbar, ο οποίος είναι Δανός πολίτης, πούλησε το Stealth Genie malware το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί τις κλήσεις, τα SMS και τα πολυμέσα καθώς και την τοποθεσία για τις Apple, τις Android και τις Blackberry συσκευές σε περισσότερους από 100.000 «πελάτες», σύμφωνα με ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube.

Ο Andrew McCabe, βοηθός διευθυντή του FBI, δήλωσε ότι ο Akbar ήταν το πρώτο πρόσωπο που πιάστηκε να πουλάει spyware.

«Αυτή το παράνομο λογισμικό παρέχει στους κατόχους επιλογή να παρακολουθούν κάθε κίνηση ενός ατόμου χωρίς να το γνωρίζει”, δήλωσε ο McCabe. “Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το FBI θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να προστατεύσει τους καταναλωτές από εκείνους που πωλούν παράνομα spyware.”

Ο Akbar καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή,  με πρόστιμο μισού εκατομμυρίου δολαρίων και διατάχθηκε να παραδώσει τον πηγαίο κώδικα του Stealth Genie.

Η εφαρμογή φαίνεται να προσπαθούσε να κάνει root σε Android τηλέφωνα και ανιχνεύθηκε από ορισμένες εφαρμογές anti-virus.

Το StealthGenie απαιτούσε πρόσβαση στο τηλέφωνο του θύματος προκειμένου να εγκαταστήσει την εφαρμογή και να τρέξει ως background υπηρεσία.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS