ΑρχικήrapidalertΟι αρχές τεχνικά μπορούν να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα χωρίς ένταλμα!

Οι αρχές τεχνικά μπορούν να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα χωρίς ένταλμα!

Mobile_Surveillance2

Φαίνεται ότι οι αρχές τεχνικά δεν χρειάζονται ένταλμα για την παρακολουθήσουν κινητά τηλέφωνα. Τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί μία ιδιαίτερη αύξηση στις μεθόδους που χρησιμοποιούν διωκτικές αρχές στο εξωτερικό για να παρακολουθούν και να επιβλέπουν τις ζωές πολιτών. Για μεγάλο αριθμό υποθέσεων οι υπηρεσίες επιβολής νόμου, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αλλά και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντλήσουν στοιχεία για τις υποθέσεις που ερευνούν. Σημαντικότατο ρόλο κατά την διάρκεια των ερευνών όλων των υποθέσεων αποτελεί η αξιολόγηση των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων των εμπλεκομένων.

Συχνά όμως η έρευνα προσκρούει στην  άρση απορρήτου των επικοινωνιών που ζητούν οι αρχές ώστε να αντλήσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Κάποιες φορές αυτό παρέχεται, κάποιες άλλες όμως όχι, ανάλογα με την άποψη που έχει ο επιβλέπων δικαστικός για την σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης.

Φαίνεται όμως ότι με την χρήση υψηλής τεχνολογίας, οι διωκτικές αρχές παρακάμπτουν την ανάγκη έκδοσης ενταλμάτων και άρσης απορρήτου και μπορούν να αντλούν τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα που επιθυμούν απουσία των σχετικών επίσημων εγκρίσεων!

Mobile_Surveillance

Ένα κατασκοπευτικό/παρακολουθητικό εργαλείο που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Harris Corp με την ονομασία Stingray  είναι αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας χρησιμοποιούν πλέον οι διωκτικές αρχές.

Το Stingray είναι ουσιαστικά ένας ψεύτικος αναμεταδότης κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί εντός οχήματος και να καλύψει μια περιοχή παρακολουθώντας τον ύποπτο (σ.σ και πλήθος άλλων ανυποψίαστων πολιτών) συνήθως χωρίς ένταλμα ή επίσημη έγκριση από δικαστική αρχή. Το Stingray “αναγκάζει” ουσιαστικά τα κινητά τηλέφωνα μιας γεωγραφικής περιοχής να συνδεθούν σε αυτό, αντικαθιστώντας την αντίστοιχη υποδομή κάλυψης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Μόλις τα κινητά τηλέφωνα συνδεθούν στην ψευδοκεραία είναι εφικτή η παρακολούθηση των εισερχομένων και εξερχομένων μηνυμάτων, εισερχομένων και εξερχομένων μηνυμάτων e-mail, δραστηριότητα web browser και δυνατότητα παρακολούθησης συνομιλιών.

κινητά τηλέφωνα 2
Φαίνεται όμως ότι με την χρήση υψηλής τεχνολογίας, οι διωκτικές αρχές παρακάμπτουν την ανάγκη έκδοσης ενταλμάτων και άρσης απορρήτου και μπορούν να αντλούν τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα που επιθυμούν απουσία των σχετικών επίσημων εγκρίσεων!

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό χρειάζεται την έγκριση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αν και όπως έχει αναφερθεί σε ΜΜΕ του εξωτερικού στην Φλώριδα των Η.Π.Α οι τοπικοί αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στην χρήση του εξοπλισμού με μια απλή αίτηση παροχής πληροφοριών προς τους παρόχους. Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε η εταιρεία-κατασκευαστής έχει υπογράψει σύμφωνο μη-αποκάλυψης με όλα τα αστυνομικά τμήματα των Η.Π.Α το οποίο απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τη συσκευή να αναφέρει την χρήση της σε τρίτους συμπεριλαμβανομένου και άλλων κρατικών υπηρεσιών!! (πχ δικαστικές αρχές).

Το Stingray μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγκάσει τα τηλέφωνα να δημοσιοποιούν το IMEI τους και άρα με αυτό τον τρόπο οι αστυνομικοί να ταιριάζουν κινητά τηλέφωνα με τους χρήστες ως πειστήρια ταυτοποίησης. Δείτε το σχετικό Video:

https://www.youtube.com/watch?v=RAUDnWLnF3k

Η εταιρεία πίσω από το Stingray, η Harris Corporation εξειδικεύεται σε συσκευές παρακολούθησης με τα προιόντα της να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για denial-of-service επιθέσεις σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σε κινητά τηλέφωνα παρακολούθηση φωνής καθώς και πιο εξελιγμένα εργαλεία εντοπισμού προσώπων που κινούνται σε μια γεωγραφική περιοχή.

κινητά τηλέφωνα

Παραθέτουμε μερικά από τα προιόντα της εταιρείας Harris Corporation παρακάτω μαζί με ενδεικτικές τιμές και δυνατότητες:

  • Η συσκευή Triggerfish επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν μυστικά τις επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων. Κυρίως παρέχει την δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού και με την απαραίτητη προσθήκη επιτρέπει την παρακολούθηση επικοινωνιών. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της τοποθεσίας που πραγματοποιήθηκε μια κλήση. Επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν ταυτόχρονα 60.000 κινητά τηλέφωνα. Κόστος 90.000$ – 102.000€

Triggerfish

 

  • Η συσκευή Kingfish επιτρέπει την άντληση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα σε μια προκαθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Η χρήστης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι θύμα παρακολούθησης. Μπορεί να υποκλέψει IMEI numbers, συνδέσεις μεταξύ τηλεφώνων(κλήσεις). Ελέγχεται απομακρυσμένα μέσω ενός notebook ή Bluetooth. Επιπλέον λόγω του μικρού μεγέθους μπορεί να τοποθετηθεί εντός χαρτοφύλακα.Τιμή περίπου 25.000$

kingfish

  • Η συσκευή Amberjack είναι ουσιαστικά μια ενδυναμωμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπει τον εντοπισμό και παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό  με το Stingray και εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο την δύναμη σήματος του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου. Η συσκευή είναι μεταλλική, τοποθετείται πάνω σε αστυνομικό όχημα (μαγνητικά) και δεν εντοπίζεται εύκολα με γυμνό μάτι.Χρησιμοποιείται ακόμα και σε εν κινήσει οχήματα από το FBI,DEA,Secret Service και Αμερικανικό Ναυτικό. Κόστος περίπου 35.000$

amberjack

  • Η συσκευή Hailstorm είναι ότι πιο σύγχρονο παρέχει η εταιρεία Harris στις αρχές επιβολής νόμου. Αποτελείτε από μια standalone μονάδα και διαθέτει τις πλέον εξεζητημένες και σύνθετες λειτουργίες. Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπει την επισύνδεση στην κεραία κινητής τηλεφωνίας μέσω του λογισμικού Pen-Link μέσω Internet ώστε να βελτιώσει την παρακολούθηση των στόχων. Το κόστος της λύσης αγγίζει τα 170.000$ με ένα επιπλέον κόστος 10.000$ για εκπαιδεύσεις.

[box_info]Τα ερωτήματα που γεννιόνται είναι πολλά και κυρίως για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των προσώπων που τυγχάνει να ευρίσκονται στην ίδια περιοχή με τον υπό παρακολούθηση ύποπτο αλλά και με την κακόβουλη χρήση των αντλούμενων δεδομένων από διεφθαρμένα στελέχη των διωκτικών αρχών που πιθανούν κληθούν να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω συσκευές.[/box_info]

Δεν έχει αναφερθεί ποτέ περίπτωση χρήσης αντίστοιχων συσκευών στην Ελλάδα ή αν υπάρχει παρόμοιος εξοπλισμός σε χρήση.

Το σίγουρο είναι ότι επειδή οι δικαστικές αρχές έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια υψηλή τεχνογνωσία με την εκπαίδευση εξειδικευμένων δικαστικών λειτουργών σε τεχνικές παρακολούθησης  και υποθέσεις ηλεκτρονικού έγκληματος, μια τέτοια παράτυπη χρήση εξοπλισμού θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη να πραγματοποιηθεί εντός του Ελλαδικού χώρου, εν αγνοία των εισαγγελικών αρχών.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS