Επιστήμονες αναφέρουν ότι δημιούργησαν μια ελαστική μπαταρία που μπορεί να τεντώνεται και να λυγίζει χωρίς να χάνει ισχύ. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για φορητή τεχνολογία, έξυπνες ιατρικές συσκευές και ρομπότ με κινήσεις παρόμοιες με του ανθρώπου. Οι παραδοσιακές μπαταρίες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα μεταξύ μεγέθους/ευκαμψίας και απόδοσης.
Δείτε επίσης: Samsung: Νέα λειτουργία επέκτασης μπαταρίας στο Galaxy Watch
Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Οργανικής Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Linköping έλυσαν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας υλικά ικανά να διατηρούν και να μεταφέρουν αρνητικά και θετικά φορτία, παρέχοντας ενέργεια στις συσκευές ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 11 Απριλίου στο περιοδικό Science Advances.

Για την κατασκευή του σχεδιασμού τους, οι ερευνητές επανασχεδίασαν τα ενεργά συστατικά, τα συνδετικά μέρη και τους ακροδέκτες που συνθέτουν μια μπαταρία. Τα ενεργά συστατικά των θετικών φορτίων και των αρνητικών φορτίων, είναι κατασκευασμένα από τροποποιημένη λιγνίνη, ένα οργανικό υλικό. Οι συνδέσεις ή οι θετικοί και αρνητικοί ακροδέκτες της μπαταρίας παραμένουν μεταλλικοί, αλλά αποτελούνται από νανογραφίτη και νανοσύρματα αργύρου, τα οποία είναι αρκετά μικρά ώστε να παραμένουν εύκαμπτα μαζί με το υπόλοιπο σώμα της μπαταρίας.
Δείτε ακόμα: Android: Θα σας ενημερώνει πότε τα ακουστικά σας είναι φορτισμένα
Το αποτέλεσμα είναι μια μπαταρία που συμπεριφέρεται κάπως σαν ένα μπαλόνι με νερό — διατηρεί το γενικό της σχήμα και συγκρατεί μεγάλη ποσότητα υλικού, παραμένοντας ταυτόχρονα ελαστική, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη. Πιθανές εφαρμογές αυτής της ανακάλυψης περιλαμβάνουν αντλίες ινσουλίνης, βηματοδότες και ακουστικά βαρηκοΐας, καθώς και ηλεκτρονικά υφάσματα (e-textiles) ενσωματωμένα σε ρούχα που προσαρμόζονται στο σώμα του χρήστη, και μαλακά ρομπότ που μπορούν να λυγίζουν και να κινούνται ομαλά.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη ότι η ελαστική μπαταρία τους βασίζεται σε αγώγιμα πλαστικά (συζευγμένα πολυμερή) και λιγνίνη, ένα παραπροϊόν της παραγωγής χαρτιού. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί και να αποφορτιστεί πάνω από 500 φορές χωρίς να χάνει την απόδοσή της. Επιπλέον, μπορεί να τεντωθεί στο διπλάσιο του μήκους της και να συνεχίσει να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.
Δείτε επίσης: Rhode Island: Παραβίαση δεδομένων μετά την επίθεση του Brain Cipher ransomware
Αν και οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μπαταρία δεν είναι τέλεια, καθώς η έννοια έχει αποδειχτεί στα 0,9 βολτ, ενώ οι περισσότερες μπαταρίες φορτίζονται τουλάχιστον στα 1,5 βολτ, αναζητούν χημικές ενώσεις για να επεκτείνουν τις δυνατότητες τάσης.
Πηγή: livescience