Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Epic Games και της Apple παίρνει νέα τροπή, καθώς η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Yvonne Gonzalez Rogers, ζητά ξεκάθαρα από την Apple είτε να εγκρίνει την επανένταξη του Fortnite στο αμερικανικό App Store είτε να επιστρέψει στο δικαστήριο με νομική αιτιολόγηση για την άρνησή της.
Σύμφωνα με νέα δικαστική κατάθεση, η δικαστής επιβεβαιώνει ότι έλαβε το αίτημα της Epic, το οποίο απαιτεί από την Apple να επιτρέψει εκ νέου τη διανομή του δημοφιλούς παιχνιδιού στην πλατφόρμα της. Η δικαστής ζητά από τον τεχνολογικό κολοσσό να παρουσιάσει τη «νομική βάση» που –κατά την Apple– της επιτρέπει να αγνοεί την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Η Gonzalez Rogers επισημαίνει ότι η Apple έχει όλα τα μέσα να συμμορφωθεί χωρίς περαιτέρω ακροάσεις ή καθυστερήσεις, και επιπλέον ζητά να κατονομαστεί ο αρμόδιος υπάλληλος της εταιρείας που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της εντολής.
Δείτε επίσης: Πέντε νέα παιχνίδια έρχονται στο Apple Arcade τον Ιούνιο
Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει λόγος για κυρώσεις, η απαίτηση για ονομαστική ευθύνη δείχνει ότι το δικαστήριο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Apple δέχεται σκληρή κριτική από την ίδια δικαστή: σε προηγούμενη απόφαση, η Rogers την κατηγόρησε ότι παραβίασε δικαστικές εντολές και ψευδομαρτύρησε.
Η Epic επαναφέρει το Fortnite στο App Store – Η Apple αντιστέκεται
Σε νέα φάση περνά η αντιπαράθεση μεταξύ της Epic Games και της Apple, με φόντο τις πολιτικές του App Store. Αφού κέρδισε το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνει συνδέσμους προς εξωτερικά συστήματα πληρωμής εντός των εφαρμογών της, η Epic υπέβαλε εκ νέου το Fortnite για ένταξη στο App Store των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Apple αρνήθηκε να προχωρήσει στην έγκριση, δηλώνοντας πως δεν προτίθεται να εξετάσει την υποβολή πριν αποφανθεί το Εφετείο του Ninth Circuit επί της αίτησής της για μερική αναστολή της σχετικής δικαστικής εντολής.
Σε απάντηση, η Epic υπέβαλε επίσημη πρόταση την Παρασκευή, καλώντας το δικαστήριο να παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει την εφαρμογή της απόφασης που της δίνει το δικαίωμα εξωτερικών πληρωμών.
Το τελευταίο αυτό επεισόδιο εντάσσεται σε μια μακροχρόνια νομική διαμάχη για τις περιοριστικές πρακτικές της Apple στο App Store. Η Apple αρνούνταν στους προγραμματιστές εφαρμογών το δικαίωμα να συνδέονται με εξωτερικές επιλογές πληρωμής χωρίς να πληρώνουν προμήθεια στην εταιρεία. Μετά τη δικαστική απόφαση, η Apple συμμορφώθηκε, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να αιτηθούν εξαίρεση για χρήση εξωτερικών συστημάτων πληρωμών, αλλά επέβαλε προμήθεια 27% επί αυτών των συναλλαγών — μόλις 3% χαμηλότερη από την κανονική της χρέωση.
Δείτε επίσης: Η Apple ανακοινώνει νέα accessibility features
Επιπλέον, απαίτησε από τις εφαρμογές, που παρέπεμπαν σε εξωτερικές πληρωμές, να εμφανίζουν στους χρήστες αποθαρρυντικά μηνύματα ασφαλείας, γνωστά και ως «οθόνες εκφοβισμού», πριν κάνουν πληρωμή εκτός App Store.
Νέα δικαστική ήττα για την Apple – Ο δρόμος ανοίγει για επιστροφή του Fortnite
Σε μια καθοριστική εξέλιξη για τους προγραμματιστές εφαρμογών, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers έκρινε πως η Apple παραβίασε εν γνώσει της προηγούμενη εντολή του δικαστηρίου σχετικά με αντιανταγωνιστικές πολιτικές τιμολόγησης και προμηθειών. Η απόφαση αυτή ενισχύει τη θέση της Epic Games και φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του Fortnite στο App Store.
Παρά την απόφαση, ωστόσο, η Apple δεν προχώρησε άμεσα σε έγκριση της εφαρμογής. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα διατήρησε στάση αναμονής, αποφεύγοντας να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, ενώ οι νομικοί της σύμβουλοι προετοίμαζαν την απάντησή τους. Η απόφασή της να μην εγκρίνει άμεσα την επιστροφή του Fortnite στο App Store δείχνει πως η Apple προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νομικά περιθώρια για να διατηρήσει την ισχύ της. Είναι μια τακτική που συχνά βλέπουμε από τεχνολογικούς γίγαντες όταν μια απόφαση δεν είναι εξ ολοκλήρου υπέρ τους: συμμορφώνονται “τυπικά”, αλλά όχι ουσιαστικά.

Όπως είπαμε, όμως, η δικαστής ζητά τώρα από την Apple είτε να εγκρίνει την επανένταξη του Fortnite στο αμερικανικό App Store είτε να δώσει εξηγήσεις στο δικαστήριο.
Εάν δικαστήρια στις ΗΠΑ θέτουν τέτοιους περιορισμούς στην Apple, είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη, Ασία και αλλού. Η υπόθεση Epic–Apple λειτουργεί ως προηγούμενο (precedent) για τη ρύθμιση των App Stores παγκοσμίως. Ήδη βλέπουμε την ΕΕ να κινείται με τον DMA (Digital Markets Act) σε παρόμοια κατεύθυνση.
Δείτε επίσης: Apple: Θα αυξήσει τις τιμές στα νέα iPhone;
Υπενθυμίζεται ότι η Apple είχε αρχικά επικρατήσει στη βασική αντιμονοπωλιακή αγωγή της Epic, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι δεν λειτουργεί ως μονοπώλιο. Ωστόσο, η Epic πέτυχε μία σημαντική μερική νίκη: η δικαστής Rogers αναγνώρισε πως οι χρήστες iPhone έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν αγορές εντός εφαρμογής μέσω εξωτερικών ιστότοπων, αν αυτό επιλέγει ο προγραμματιστής.
Μετά την απόφαση, η Apple τροποποίησε τις πολιτικές του App Store για την αγορά των ΗΠΑ. Μεγάλες εφαρμογές, όπως Spotify, Amazon Kindle και Patreon, έσπευσαν να κυκλοφορήσουν ανανεωμένες εκδόσεις για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες πληρωμής.
Πηγή: techcrunch.com