ΑρχικήSecurityΚατάσχεση περιουσιακών στοιχείων γνωστού Αυστραλού hacker

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων γνωστού Αυστραλού hacker

Ένας hacker από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έχασε Bitcoin αξίας εκατομμυρίων, μια πολυτελή παραθαλάσσια κατοικία και ένα αυτοκίνητο Mercedes-Benz (κατασχέθηκαν), ύστερα από ενέργειες της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP), η οποία υποστηρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.

περιουσιακά στοιχεία hacker κατάσχεση Αυστραλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας Κατασχέσεων Εγκληματικών Περιουσιακών Στοιχείων (CACT), οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση 24,88 Bitcoin, καθώς και σε δήμευση της έπαυλης και του οχήματος, με συνολική εκτιμώμενη αξία που ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 2,88 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Advertisement

Δείτε επίσης: Hackers στόχευσαν κυβερνητικά webmail – Στόχος και η Ελλάδα

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν οι αρχές του Λουξεμβούργου ειδοποίησαν τις Αυστραλιανές αρχές για ύποπτες συναλλαγές σε Bitcoin, οι οποίες —κατά την έρευνα— φέρεται να σχετίζονται με τον συγκεκριμένο hacker, πρώην καταδικασμένο για παραβίαση δεδομένων αμερικανικής εταιρείας gaming (Riot Games, δημιουργός του League of Legends).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία φέρεται να εντόπισε σύνδεση του συγκεκριμένου hacker και με την κλοπή 950 Bitcoin από γαλλική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων το 2013. Παρότι δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση εκείνη, τον Απρίλιο του 2025 το δικαστήριο ενέκρινε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν τεκμηριώθηκε προέλευση τους από νόμιμα εισοδήματα.

Η AFP σημείωσε ότι έκανε χρήση των «μοναδικών εξουσιών» που διαθέτει για κατάσχεση περιουσίας στο πλαίσιο νομοθεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Δείτε επίσης: Hackers στόχευσαν κυβερνητικά webmail – Στόχος και η Ελλάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αυστραλιανού δικτύου 7NEWS, ο hacker – ιδιοκτήτης των πρόσφατα κατασχεθέντων ψηφιακών και φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ο Shane Stephen Duffy, ένας παλιός γνώριμος των αρχών στον χώρο του cybercrime. Ο Duffy είχε ομολογήσει το 2016 την ενοχή του για απάτη και hacking, ύστερα από εμπλοκή του στην πώληση προσωπικών δεδομένων παικτών του δημοφιλούς online παιχνιδιού League of Legends.

Η υπόθεση ξεκινά με μια κυβερνοεπίθεση στην Riot Games το 2011, η οποία οδήγησε στη διαρροή στοιχείων άνω των 5 εκατομμυρίων χρηστών. Αν και ο Duffy δεν συμμετείχε άμεσα στο αρχικό breach, οι αρχές διαπίστωσαν ότι αγόρασε τα δεδομένα από το διαδίκτυο και τα μεταπώλησε με σκοπό το κέρδος.

Στο κατηγορητήριο του 2016, περιλαμβανόταν επίσης η παραβίαση του λογαριασμού X (Twitter) του προέδρου της Riot Games, Marc Merrill, μέσω του οποίου ο hacker διαφήμισε τις “υπηρεσίες” του, προσφέροντας πρόσβαση σε λογαριασμούς άλλων παικτών.

Ο διοικητής της AFP, Jason Kennedy, επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες κατάσχεσης βασίστηκαν σε ειδικές νομοθετικές εξουσίες που διαθέτει η υπηρεσία βάσει του νόμου περί εσόδων από εγκλήματα. Όπως δήλωσε, «τα παράνομα κέρδη από τον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούνται συχνά για τη χρηματοδότηση περαιτέρω εγκληματικών ενεργειών — γι’ αυτό και η AFP, μαζί με την CACT, στοχεύει να τα εντοπίζει και να τα επανατοποθετεί στην κοινωνία».

Δείτε επίσης: Τούρκοι hackers χρησιμοποίησαν ευπάθεια του Output Messenger

Τα έσοδα από την πώληση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του hacker θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο για την πρόληψη του εγκλήματος και την υποστήριξη δράσεων επιβολής του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2019, η CACT έχει κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, γιοτ, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (crypto) ακόμα και έργα τέχνης.

Η υπόθεση στέλνει ένα μήνυμα και σε άλλους hacker: ούτε τα Bitcoin ούτε η “ανωνυμία” του blockchain σε προστατεύουν για πάντα. Ακόμα κι αν περάσουν χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να εντοπιστούν, να παγώσουν και να κατασχεθούν. Αυτό καταρρίπτει τη βασική ψευδαίσθηση ασυλίας που είχε επικρατήσει στον χώρο των μαύρων αγορών και των dark web υπηρεσιών.

Η καταστολή του κυβερνοεγκλήματος δεν βασίζεται μόνο σε συλλήψεις, αλλά και στη δημιουργία μιας κουλτούρας κινδύνου: Ακόμα κι αν ξεφύγεις σήμερα, μπορεί να στα πάρουν όλα αύριο”.
Αυτό είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αποτροπής — ειδικά για εκείνους που βλέπουν το hacking σαν business model.

Πηγή: www.tradingview.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS