Αν και τα Windows συνοδεύονται από αρκετές ενσωματωμένες εφαρμογές, η πραγματική απόλαυση ξεκινά όταν αρχίζετε να εγκαθιστάτε third-party λογισμικό.
Εφαρμογές όπως το Spotify, το Photoshop, το Google Chrome, το Apple Music ή το Steam μπορούν να προσαρμόσουν τον υπολογιστή σας στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας.
Η τυπική διαδικασία εγκατάστασης περιλαμβάνει την επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε λογισμικού και τη λήψη του από τον αντίστοιχο σύνδεσμο. Από την κυκλοφορία των Windows 8 (το 2012), οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να κατεβάζουν εφαρμογές μέσω του Microsoft Store (παλαιότερα γνωστό ως Windows Store), το οποίο προσφέρει μια εμπειρία παρόμοια με τα app stores για κινητά τηλέφωνα.
Δείτε σχετικά: Windows 10 Package Manager: Εγκαθιστά εφαρμογές του Microsoft Store
Νέα εικόνα: Πώς ο Κρόνος κρύφτηκε πίσω από το φεγγάρι!
Βόρεια Κορέα: Κλάπηκαν crypto αξίας $ 659 εκατ. το 2024
Το TikTok ετοιμάζεται για κλείσιμο στις ΗΠΑ την Κυριακή;
Υπάρχει όμως και μια τρίτη, λιγότερο γνωστή επιλογή: Το Windows Package Manager. Πρόκειται για ένα εργαλείο που λειτουργεί μέσω του τερματικού των Windows, την κειμενική διεπαφή του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Παρόλο που αρχικά μπορεί να φαίνεται λιγότερο φιλικός προς τον χρήστη, ο Διαχειριστής Πακέτων είναι εξαιρετικά γρήγορος, ελαφρύς και ιδανικός για την εγκατάσταση κάθε είδους προγραμμάτων.
Ξεκινώντας με το Windows Package Manager
Ανοίξτε τη γραμμή εντολών των Windows μέσω του μενού Έναρξη, αναζητώντας “powershell.” Κάντε δεξί κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα και επιλέξτε “Εκτέλεση ως διαχειριστής.” Μόλις εμφανιστεί η διεπαφή του τερματικού, πληκτρολογήστε “winget” και πατήστε Enter. Θα εμφανιστεί μια σύντομη περιγραφή του Windows Package Manager και των δυνατοτήτων του. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Microsoft.
Το Windows Package Manager λειτουργεί μέσω γραπτών εντολών αντί για κλικ, κάτι που μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο στην αρχή. Ωστόσο, μόλις εξοικειωθείτε με τις βασικές εντολές, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης λογισμικού. Με το εργαλείο αυτό, μπορείτε όχι μόνο να εγκαταστήσετε νέα προγράμματα, αλλά και να τα ενημερώσετε ή να τα απεγκαταστήσετε.
Διαβάστε επίσης: Η Microsoft αποκλείει τα Windows 11 24H2 σε υπολογιστές με σαρωτές USB
Για βοήθεια σχετικά με μια συγκεκριμένη εντολή, πληκτρολογήστε “winget <command> -?” και πατήστε Enter, αντικαθιστώντας το “<command>” με την εντολή που σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, για να μάθετε πώς λειτουργεί η βασική εντολή εγκατάστασης, πληκτρολογήστε “winget install -?” και πατήστε Enter. Θα εμφανιστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές εγκατάστασης και οι οδηγίες χρήσης τους.
Μια καλή εντολή για να ξεκινήσετε είναι η “winget list.” Πληκτρολογήστε την, πατήστε Enter, και θα εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, μαζί με τις εκδόσεις τους. Τα ονόματα των προγραμμάτων που εμφανίζονται στη λίστα θα σας χρειαστούν για εγκατάσταση, ενημέρωση ή απεγκατάσταση εφαρμογών.
Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Windows Package Manager για να λάβετε λεπτομέρειες σχετικά με ένα πρόγραμμα. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν θέλετε να απεγκαταστήσετε λογισμικό που δεν χρησιμοποιείτε ή αν σας φαίνεται ύποπτη κάποια εφαρμογή που εκτελείται στα Windows. Για να το κάνετε, πληκτρολογήστε “winget show <program>” και πατήστε Enter, αντικαθιστώντας το “<program>” με το όνομα της εφαρμογής. Θα εμφανιστούν πληροφορίες όπως το όνομα του εκδότη, ο ιστότοπος υποστήριξης και πολλές άλλες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.
Εγκατάσταση εφαρμογών με το Windows Package Manager
Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εγκατάσταση εφαρμογών με τον Windows Package Manager, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ακριβή ονόματα των προγραμμάτων. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ένας εξαιρετικά χρήσιμος πόρος είναι ο ιστότοπος Winstall, όπου μπορείτε εύκολα να βρείτε δημοφιλή προγράμματα, όπως το Spotify και το Chrome. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών πληκτρολογώντας “winget search <όνομα>” και πατώντας Enter (αντικαταστήστε το “<όνομα>” με το όνομα του προγράμματος).
Δείτε ακόμη: Windows Terminal: Υποστήριξη για τη δημιουργία προσαρμοσμένων θεμάτων
Αυτό που χρειάζεστε είναι το ID του προγράμματος, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για την εγκατάστασή του. Για παράδειγμα, αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Google Chrome—ένα από τα πρώτα βήματα για πολλούς χρήστες σε νέο υπολογιστή—θα πληκτρολογήσετε “winget install –id=Google.Chrome -e” και θα πατήσετε Enter. Η παράμετρος “-e” διασφαλίζει ότι το εργαλείο αναζητά ακριβή αντιστοιχία πακέτου.
Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο γρήγορη και απλή από το άνοιγμα του Microsoft Edge, την πλοήγηση στον ιστότοπο του Chrome, και την ακολουθία όλων των βημάτων για τη λήψη και εγκατάσταση. Καθώς εξοικειώνεστε με τις εντολές και τα ονόματα των εφαρμογών, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο αποδοτική, εξοικονομώντας σας πολύτιμο χρόνο.
Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα με μία εντολή. Απλώς προσθέστε περισσότερα ID προγραμμάτων, χωρισμένα με κενά, και ο Windows Package Manager θα τα κατεβάσει και θα τα εγκαταστήσει όλα ταυτόχρονα. Μπορείτε ακόμη και να αποθηκεύσετε αυτή την εντολή ως αρχείο κειμένου, έτοιμο για χρήση κάθε φορά που χρειάζεται.
Διαβάστε περισσότερα: Κακόβουλα PyPI packages παραβιάζουν μηχανήματα για cryptomining
Το Windows Package Manager προσφέρει πολλά ακόμα χρήσιμα εργαλεία. Για παράδειγμα, θέλετε να ενημερώσετε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα; Απλώς πληκτρολογήστε “winget upgrade -h –all” και πατήστε Enter (το “-h” σημαίνει ότι η ενημέρωση θα γίνει στο παρασκήνιο). Αν πάλι θέλετε να απεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιήστε την εντολή “winget uninstall” ακολουθούμενη από το ID του πακέτου και πατήστε Enter για επιβεβαίωση.
Με λίγη εξάσκηση, το Windows Package Manager μπορεί να γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη διαχείριση των εφαρμογών σας, εξοικονομώντας χρόνο και απλοποιώντας κάθε διαδικασία.
Πηγή: popsci