Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, μια κινεζική ομάδα χάκερ γνωστή ως «Salt Typhoon» έχει διεισδύσει στα δίκτυα τουλάχιστον τριών μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας των ΗΠΑ σε μια σημαντική παραβίαση κυβερνοασφάλειας. Αυτή η τολμηρή επιχείρηση κατασκοπείας πιστεύεται ότι στοχεύει στην αποκάλυψη των κινεζικών στόχων της αμερικανικής επιτήρησης.
Δείτε επίσης: T-Mobile: Πληρώνει $ 31,5 εκατ. για παραβιάσεις δεδομένων
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ερευνούν επί του παρόντος την παραβίαση, η οποία παραμένει στα αρχικά της στάδια.
Αξιωματούχοι που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος είπαν ότι η πλήρης έκταση των παραβιάσεων και ο πιθανός αντίκτυπός τους δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Ο πρόεδρος Joe Biden έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, αν και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημόσια.
Πρόστιμο 15 εκατ. δολαρίων στη Meta για συλλογή πληροφοριών
LignoSat: Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος εστάλη στο διάστημα
Ρομπότ ανασύρει ραδιενεργό υλικό από αντιδραστήρα
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας που έπεσαν θύματα της Salt Typhoon, περιλαμβάνουν τις Verizon, AT&T και Lumen Technologies—τρεις από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αξιωματούχοι προτείνουν ότι ο κατάλογος των εταιρειών που επηρεάζονται μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς φέρεται να έχουν διεισδύσει χάκερ σε αυτά τα συστήματα εδώ και αρκετούς μήνες.
Βασικός στόχος φαίνεται να είναι οι πληροφορίες που σχετίζονται με νόμιμα ομοσπονδιακά αιτήματα υποκλοπών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χάκερ είχαν πρόσβαση σε ευρύτερη διαδικτυακή κίνηση εντός αυτών των δικτύων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με πιθανή έκθεση ευαίσθητων δεδομένων.
Δείτε ακόμα: ΗΠΑ: Οι Κινέζοι hackers Salt Typhoon παραβίασαν παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS) βρίσκεται πίσω από την παραβίαση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, με τη συμμετοχή μιας ομάδας hacking γνωστής ως Salt Typhoon. Η Microsoft παρακολουθεί τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας, αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη αναφορά.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας τις αμερικανικές εταιρείες πληροφοριών και κυβερνοασφάλειας ότι κατασκεύασαν στοιχεία για να δικαιολογήσουν την αύξηση της χρηματοδότησης και τις κρατικές συμβάσεις. «Στην πραγματικότητα, η Κίνα είναι ένα από τα κύρια θύματα των κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Liu Pengyu.
Σύμφωνα με την έκθεση WSJ, εάν επιβεβαιωθεί, η παραβίαση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας από τη Salt Typhoon, θα μπορούσε να παράσχει στην Κίνα κρίσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις και τους στόχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Μια τέτοια πρόσβαση θα τους επέτρεπε να υπονομεύσουν ή να χειραγωγήσουν τις προσπάθειες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει ιστορία στόχευσης δυτικών δημοκρατιών μέσω κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και τεχνολογικών κλοπών και προσπαθειών να επηρεάσει τα πολιτικά τοπία. Προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως η Επιχείρηση Aurora, είχαν στοχεύσει ομοίως εταιρείες των ΗΠΑ για ευαίσθητα δεδομένα.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για αντιμετώπιση απειλών από Κινέζους hackers
Πρόσφατες αναφορές έχουν επισημάνει τις αυξανόμενες δραστηριότητες των Κινέζων χάκερ που στοχεύουν διάφορους τομείς παγκοσμίως. Αυτές οι εισβολές στον κυβερνοχώρο συχνά στοχεύουν στην κλοπή ευαίσθητων δεδομένων, πνευματικής ιδιοκτησίας και κυβερνητικών μυστικών, αξιοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές που μπορούν να παρακάμψουν τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας. Τα κίνητρα πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι πολύπλευρα, που περιλαμβάνουν οικονομική κατασκοπεία, γεωπολιτικές στρατηγικές και τεχνολογικές προόδους. Ως απάντηση, πολλές χώρες και οργανισμοί ενισχύουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο, επενδύοντας σε προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και διεθνείς συνεργασίες για την καταπολέμηση αυτής της αυξανόμενης απειλής.
Πηγή: cybersecuritynews