Περίπου 2.890 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται μια γιγάντια μπάλα από υγρό μέταλλο: ο πυρήνας του πλανήτη μας. Επιστήμονες χρησιμοποιούν τα κύματα που δημιουργούνται από τους σεισμούς ως ένα είδος υπερήχου, για να «δουν» το σχήμα και τη δομή του πυρήνα. Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ένα “ντόνατ” στον πυρήνα της Γης.
Δείτε επίσης: ESA: Ο δορυφόρος Salsa θα εκραγεί πάνω από τη Γη
Χρησιμοποιώντας έναν νέο τρόπο μελέτης αυτών των κυμάτων, επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: υπάρχει μια μεγάλη περιοχή του πυρήνα της Γης, σε σχήμα ντόνατ, γύρω από τον Ισημερινό, πάχους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπου τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν περίπου 2% πιο αργά από ότι στον υπόλοιπο πυρήνα.
Πιστεύεται ότι αυτή η περιοχή περιέχει περισσότερα ελαφρύτερα στοιχεία όπως το πυρίτιο και το οξυγόνο και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα τεράστια ρεύματα υγρού μετάλλου που διατρέχουν τον πυρήνα και δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο της Γης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Science Advances.
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Νέες Επαναστατικές Λειτουργίες από την Apple
Ο αστεροειδής Apophis θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2029
Ο εξωτερικός πυρήνας της Γης έχει ακτίνα περίπου 3.480 km, κάτι που τον καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο από τον πλανήτη Άρη. Αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο, με μερικά ίχνη ελαφρύτερων στοιχείων όπως πυρίτιο, οξυγόνο, θείο, υδρογόνο και άνθρακα.
Δείτε ακόμα: Εκατομμύρια χρόνια πριν βράχοι από το φλοιό της Γης δημιούργησαν ωκεανό στη Μογγολία
Το κάτω μέρος του εξωτερικού πυρήνα είναι πιο ζεστό από το πάνω μέρος και η διαφορά θερμοκρασίας κάνει το υγρό μέταλλο να κινείται σαν νερό σε μια κατσαρόλα που βράζει. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμική μεταφορά και πιστεύεται ότι η συνεχής κίνηση θα πρέπει να σημαίνει ότι όλο το υλικό στον εξωτερικό πυρήνα είναι καλά αναμεμειγμένο και ομοιόμορφο.
Αλλά αν παντού στον εξωτερικό πυρήνα είναι γεμάτο με το ίδιο υλικό, τα σεισμικά κύματα θα πρέπει να ταξιδεύουν με την ίδια περίπου ταχύτητα παντού. Γιατί λοιπόν αυτά τα κύματα επιβραδύνονται στην περιοχή σε σχήμα ντόνατ που βρέθηκε στον πυρήνα της Γης;
Η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαφρών στοιχείων σε αυτήν την περιοχή. Αυτά μπορεί να απελευθερωθούν από τον συμπαγή εσωτερικό πυρήνα της Γης στον εξωτερικό πυρήνα, όπου η άνωσή τους δημιουργεί περισσότερη συναγωγή.
Δείτε επίσης: Πού είναι τελικά το κέντρο του σύμπαντος;
Μια πιο λεπτομερής άποψη της σύνθεσης του εξωτερικού πυρήνα – συμπεριλαμβανομένου του νέου ντόνατ από ελαφρύτερα στοιχεία – θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ειδικότερα, το πώς το πεδίο αλλάζει την ένταση και την κατεύθυνσή του στο χρόνο και είναι κρίσιμο για τη ζωή στη Γη και την πιθανή κατοικησιμότητα πλανητών και εξωπλανητών.
Πηγή: sciencealert