ΑρχικήinetΤι είναι το TikTok Lite και τι ανησυχεί την Ευρώπη;

Τι είναι το TikTok Lite και τι ανησυχεί την Ευρώπη;

Το TikTok έχει τραβήξει ξανά τα βλέμματα των εποπτικών αρχών και συγκεκριμένα των ευρωπαϊκών αρχών, εξαιτίας του spinoff app της εταιρείας, TikTok Lite.

TikTok Lite Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής TikTok με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Χθες, η Επιτροπή έδωσε στο TikTok 24 ώρες για να καταλήξει σε μια αξιολόγηση κινδύνου, ειδικά για το TikTok Lite. Σύμφωνα με την επιτροπή, η αξιολόγηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κυκλοφορία της εφαρμογής στην ΕΕ.

Δείτε επίσης: Τραγούδια της Taylor Swift επιστρέφουν στο TikTοk!

Το TikTok Lite, το οποίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία αυτό το μήνα, είναι μια data-light version της εφαρμογής, που έχει σχεδιαστεί για περιοχές με χαμηλότερες ταχύτητες Διαδικτύου. Αρχικά, είχε κυκλοφορήσει στην Ταϊλάνδη το 2018 και σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λήψεις, με τους περισσότερους χρήστες να βρίσκονται στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτό που τράβηξε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια ενότητα του TikTok Lite που λέγεται “Tasks and Rewards“. Σε αυτή την ενότητα, οι χρήστες άνω των 18 μπορούν να κερδίσουν πόντους παρακολουθώντας και κάνοντας like σε βίντεο, ακολουθώντας δημιουργούς του TikTok και παραπέμποντας άτομα στην εφαρμογή. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν αυτούς τους πόντους για να αποκτήσουν κουπόνια Amazon ή νομίσματα TikTok κλπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του TikTok Lite στην ψυχική υγεία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η πιθανότητα εμφάνισης εθιστικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό το λόγο, γίνεται η έρευνα για το TikTok. Εκτός από την αξιολόγηση κινδύνου, που προαναφέραμε, το TikTok υποχρεούται επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με “μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή για τον μετριασμό τέτοιων συστημικών κινδύνων”.

Δείτε επίσης: Το TikTοk ετοιμάζει την εφαρμογή “ανταγωνιστή” του Instagram

Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το DSA και πρέπει να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο“, δήλωσε ο Thierry Breton, Ευρωπαίος Επίτροπος. “Ξεκινάμε αυτήν την επίσημη διαδικασία σήμερα για να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν ανάλογα μέτρα για την προστασία της σωματικής και συναισθηματικής ευημερίας των νεαρών Ευρωπαίων“.

Πιθανές συνέπειες έρευνας

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς στο περιεχόμενο του TikTok και του TikTok Lite, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά.

Εάν η έρευνα αποκαλύψει παραβιάσεις, οι χρήστες του TikTok και του TikTok Lite μπορεί να δουν αλλαγές στις πολιτικές και τις πρακτικές της εφαρμογής, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στην πρόσβαση και τη χρήση.

Δείτε επίσης: Uber Eats: Δοκιμάζει short-form video feed τύπου TikTοk

Επιπλέον, αυτή η έρευνα μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση των social media και την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία.

Τέλος, μπορεί να προκύψουν νομοθετικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: mashable.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS