ΑρχικήsecurityGoogle: Πρώην μηχανικός συνελήφθη για κλοπή εμπορικών AI μυστικών

Google: Πρώην μηχανικός συνελήφθη για κλοπή εμπορικών AI μυστικών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατηγορεί 38χρονο Κινέζο υπήκοο και κάτοικο της Καλιφόρνια πρώην μηχανικό της Google για κλοπή αποκλειστικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών AI μυστικών της Google – κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του σε δύο τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Κίνα.

google μηχανικός τεχνητή νοημοσύνη

Ο Linwei Ding, γνωστός και ως Leon Ding, πρώην μηχανικός της Google, συνελήφθη στις 6 Μαρτίου 2024 για τη μεταφορά εμπιστευτικών εμπορικών μυστικών και άλλων εμπιστευτικών πληροφοριών από το δίκτυο της Google στον προσωπικό του λογαριασμό, κατά την οποία συνδέθηκε μυστικά με εταιρείες που εδρεύουν στη ΛΔΚ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αποτρέψετε την παρακολούθησή σας από συσκευές;

Υπάρχουν κατηγορίες ότι ένα άτομο έχει υποκλέψει πάνω από 500 εμπιστευτικά αρχεία από την Google, τα οποία περιέχουν εμπορικά μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με σκοπό να τα μεταβιβάσει σε δύο ανώνυμες κινεζικές εταιρείες. Οι εν λόγω εταιρείες επιδιώκουν να αποκτήσουν προβάδισμα σε μια συνεχώς εξελισσόμενη μάχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αφού αποκόμισε τα εμπορικά μυστικά της Google σχετικά με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ο Linwei Ding απέκτησε με αθέμιτο τρόπο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον εαυτό του και τις εταιρείες που συνεργάστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.».

Ο Ding, που έγινε μέλος της Google ως μηχανικός λογισμικού το 2019, κατηγορείται για την παράνομη απόκτηση προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με την υποδομή της εταιρείας. Αυτή η υποδομή χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μοντέλων AI, του λογισμικού Cluster Management System (CMS) για τη διαχείριση των κέντρων δεδομένων, καθώς και των AI μοντέλων και εφαρμογών που υποστηρίζονται.

Η κλοπή συνέβη από τις 21 Μαΐου 2022 έως τις 2 Μαΐου 2023 σε έναν προσωπικό λογαριασμό Google Cloud, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Προστίθεται ότι ο Ding συνδέθηκε κρυφά με δύο εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στην Κίνα.

Αυτό περιλάμβανε μια εταιρεία στην οποία του προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής τεχνολογίας κάποια στιγμή γύρω στον Ιούνιο του 2022 και μια άλλη εταιρεία που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ding το αργότερο στις 30 Μαΐου 2023, ενεργώντας ως διευθύνων σύμβουλός της.

«Η εταιρεία Ding ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας λογισμικού που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει τον φόρτο εργασίας στη μηχανική μάθηση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.»

“Ένα έγγραφο που σχετίζεται με την startup εταιρεία του Ding αναφέρει: “Έχουμε αποκτήσει εμπειρία με την πλατφόρμα υπολογιστικής ισχύος των δέκα χιλιάδων καρτών της Google. Απλώς χρειάζεται να την αναπαράγουμε και να την αναβαθμίσουμε, και στη συνέχεια να αναπτύξουμε μια νέα πλατφόρμα υπολογιστικής ισχύος που να ταιριάζει με τις εθνικές συνθήκες της Κίνας.”

Ο Linwei Ding προχώρησε σε μέτρα για να αποκρύψει την κλοπή εμπορικών μυστικών. Αντέγραψε δεδομένα από αρχεία της Google στην εφαρμογή Apple Notes στο MacBook που παρείχε η εταιρεία του και στη συνέχεια μετέτρεψε τις σημειώσεις σε αρχεία PDF πριν τις μεταφέρει στον λογαριασμό της Google.

Δείτε περισσότερα: Η Google περιορίζει την πρόσβαση ορισμένων υπαλλήλων στο internet για να μειώσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων

google μηχανικός τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον, ο Ding φέρεται να επέτρεψε σε άλλον υπάλληλο της Google τον Δεκέμβριο του 2023 να χρησιμοποιήσει διαπιστευτήρια πρόσβασης που είχαν εκδοθεί από την Google για να εισέλθει σε κτίριο της Google, κάνοντας νόμιμη την παρουσία του στο κτίριο στην Κίνα ενώ ουσιαστικά απουσίαζε από το γραφείο της Google στις ΗΠΑ. Υπέβαλε την παραίτησή του από την Google στις 26 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Linwei Ding κατηγορείται για τέσσερις παραβάσεις κλοπής εμπορικών μυστικών. Αν καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει έως και 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 250.000 $ για κάθε παράβαση.

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS