ΑρχικήsecurityTips για ασφαλείς online αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

Tips για ασφαλείς online αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

Η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των online αγορών είναι απαραίτητη για την προστασία των προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών σας.

ασφαλείς online αγορές

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο απάτης και να εξασφαλίσετε μια ασφαλή εμπειρία αγορών online.

Ελέγξτε για ενημερώσεις συσκευής προτού ψωνίσετε

Οι χάκερς συχνά εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες που υπάρχουν στα λειτουργικά συστήματα των συσκευών, γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις ενημερώσεις πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας για online αγορές.

Μην πηγαίνετε σε ιστότοπους από συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ναι, είναι ενοχλητικό να πρέπει να πληκτρολογείτε “amazon.com” αντί να κάνετε απλώς κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα email. Ωστόσο, η απάτη του phishing βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο αυτή την περίοδο του χρόνου. Αν κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να συνεπάγεται την αυτόματη λήψη κακόβουλου λογισμικού.

Διαβάστε επίσης: Staples: Κυβερνοεπίθεση προκάλεσε προσωρινή διακοπή στις online παραγγελίες της

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή πορτοφολιού όπου είναι δυνατόν

Πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν δίνετε τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας σε έναν ιστότοπο. Συνιστούμε, όπου είναι εφικτό, να αγοράζετε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή πορτοφολιού ή το PayPal, καθώς αυτό εξαλείφει την ανάγκη να δίνετε απευθείας τα στοιχεία πληρωμής σας στον πωλητή. Αντ’ αυτού, τα μοιράζεστε με την υπηρεσία του πορτοφολιού (όπως το Apple Pay, το Google Pay, το PayPal κ.λπ.), που είναι πολύ πιο ασφαλής.

Αφαιρέστε τυχόν αποθηκευμένες κάρτες πληρωμής μετά το check out

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι (συμπεριλαμβανομένου του Amazon) που αποθηκεύουν αυτόματα τα στοιχεία της κάρτας πληρωμής σας. Αν και αυτό μπορεί να καταστήσει την επόμενη αγορά πιο βολική, υπάρχουν και κινδύνοι. Ένας χάκερ που έχει πρόσβαση στη συσκευή ή τον λογαριασμό σας θα μπορούσε να κάνει αγορές χρησιμοποιώντας τις αποθηκευμένες πληροφορίες πληρωμής σας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος παραβίασης δεδομένων από τον πωλητή, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός σας λογαριασμός να είναι ευάλωτος.

Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος χρησιμοποιεί HTTPS (έμφαση στο «S»)

Το HTTPS έχει γίνει το πρότυπο για τους ιστότοπους σήμερα. Σε αντίθεση με το “HTTP” χωρίς το “S” στο τέλος, το HTTPS προσφέρει την κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω του ιστότοπου. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα, η διεύθυνση και τα στοιχεία πληρωμής σας παραμένουν ασφαλή.

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να ψωνίζετε σε ιστότοπο που δεν χρησιμοποιεί HTTPS στη γραμμή διευθύνσεων. Μια επιπλέον ένδειξη είναι ένα μικρό εικονίδιο κλειδαριάς μπροστά από τη διεύθυνση του ιστότοπου.

Ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου

Όλοι κάνουμε τυπογραφικά λάθη από καιρού σε καιρό, ειδικά όταν πληκτρολογούμε σε μια μικρή οθόνη smartphone. Ένα τυπογραφικό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιστότοπο αντιγραφής, όπως το Amazonn.com. Οι χάκερς αγοράζουν τομείς που είναι παρόμοιοι με τους πραγματικούς των δημοφιλών λιανοπωλητών. Στη συνέχεια, δημιουργούν ιστότοπους αντιγραφής που έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν τους χρήστες που κάνουν λάθος στην εισαγωγή της διεύθυνσης URL. Αφιερώστε μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα για να ελέγξετε ξανά ότι βρίσκεστε στον σωστό ιστότοπο.

Ποτέ μην ψωνίζετε online όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi

Όταν συνδέετε τη συσκευή σας σε δημόσιο Wi-Fi, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος παρακολούθησης από άγνωστους. Οι κακόβουλοι χρήστες εκμεταλλεύονται την περίοδο των εορταστικών αγορών και συχνά επιτίθενται σε δημόσια σημεία Wi-Fi. Μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δωρεάν hotspot, κερδίζοντας πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Προτείνεται να μην πραγματοποιείτε αγορές μέσω διαδικτύου ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο Wi-Fi. Αντίθετα, απενεργοποιήστε το Wi-Fi και χρησιμοποιήστε τη σύνδεση δεδομένων του κινητού σας παρόχου.

Να είστε σε εγρήγορση για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα πλαστοπροσωπίας επωνυμίας

Οι απατεώνες στον κυβερνοχώρο ήταν ιδιαίτερα ενεργοί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αγορών του 2021. Σημειώθηκε αύξηση 397% στις περιπτώσεις απάτης που σχετίζονται με το phishing. Οι χάκερς γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι περιμένουν ηλεκτρονικά μηνύματα για εορταστικές προσφορές από λιανοπωλητές, και εκμεταλλεύονται επίσης τις επιβεβαιώσεις παραγγελιών και τις ειδοποιήσεις αποστολής που λαμβάνουμε κατά την περίοδο αυτή του χρόνου.

Δείτε περισσότερα: OLVX: Η νέα cybercrime αγορά που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής 

ασφαλείς online αγορές

Ενεργοποιήστε τις τραπεζικές ειδοποιήσεις και ελέγξτε τον λογαριασμό σας

Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τον τραπεζικό σας λογαριασμό για τυχόν ύποπτες χρεώσεις που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν παραβίαση. Ένας απλός τρόπος για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία παρακολούθησης είναι να ρυθμίσετε τραπεζικές ειδοποιήσεις μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής σας εφαρμογής.

Για παράδειγμα, πολλές τράπεζες σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε ειδοποιήσεις για συμβάντα όπως:

  • Όταν μια αγορά πραγματοποιείται πάνω από ένα καθορισμένο ποσό
  • Όταν γίνεται μια αγορά από το εξωτερικό

Πηγή: resolutionit.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS