Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών από την Tencent (WeChat) και την Kaspersky σε κρατικές κινητές συσκευές. Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι επικίνδυνες για το απόρρητο και την ασφάλεια.
“Η κυβέρνηση του Καναδά έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις κυβερνητικές πληροφορίες και τα δίκτυα ασφαλή“, δήλωσε η καναδική κυβέρνηση. “Παρακολουθούμε τακτικά πιθανές απειλές και λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων“.
Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, το WeChat της Tencent και οι εφαρμογές της Kaspersky αφαιρέθηκαν από τις κρατικές κινητές συσκευές από χθες, 30 Οκτωβρίου 2023. Οι χρήστες αυτών των συσκευών δεν θα μπορούν να κατεβάσουν εκ νέου τις εφαρμογές αυτές.
Δείτε επίσης: Τι δεν επιτρέπεται να κάνετε στο WeChat; Η Tencent δημοσίευσε μια λίστα
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
“Ακολουθούμε μια προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που βασίζεται στην κατάργηση της πρόσβασης σε αυτές τις εφαρμογές σε κρατικές κινητές συσκευές“, δήλωσε η Anita Anand, Πρόεδρος του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι εφαρμογές “παρέχουν σημαντική πρόσβαση στο περιεχόμενο της συσκευής“.
Το WeChat είναι μια κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ επιτρέπει και την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Tencent και έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση πιστεύει ότι το WeChat συλλέγει και μεταφέρει προσωπικά δεδομένα των χρηστών στην Κίνα.
Δείτε επίσης: Γερμανία προς εταιρείες: Μην χρησιμοποιείτε antivirus της Kaspersky
Αντίστοιχα, η Kaspersky έχει κατηγορηθεί για πιθανή συνεργασία με τις ρωσικές αρχές και για πιθανή παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων που αποθηκεύονται στις συσκευές που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της.
Από την άλλη μεριά, η Kaspersky είναι μια γνωστή εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα τη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι η απαγόρευση του Καναδά γίνεται για πολιτικούς λόγους και ότι δεν έχει να κάνει με την αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της Kaspersky.
Ο Καναδάς θέλει να διασφαλίσει ότι οι κυβερνητικές συσκευές παραμένουν ασφαλείς και ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν κινδυνεύουν να πέσουν σε λάθος χέρια ή να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς.
Δείτε επίσης: Η Kaspersky θέλει να σταματήσει τη VPN υπηρεσία της στη Ρωσία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά έχει απαγορεύσει και το TikTok που ανήκει στην κινεζική ByteDance, για παρόμοιους λόγους. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) πρόσθεσε την Kaspersky στην “Covered List” των εταιρειών που αποτελούν “απαράδεκτο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια” της χώρας.
Πηγή: thehackernews.com