ΑρχικήSecurityΙσπανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία εγκληματιών που ασχολούνταν με phishing και τραπεζικές απάτες

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία εγκληματιών που ασχολούνταν με phishing και τραπεζικές απάτες

Η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε 40 άτομα στη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη για παράνομες οικονομικές επιχειρήσεις και phishing επιθέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται δύο hackers, 15 μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης και άλλα 23 άτομα που κατηγορούνται για τραπεζικές απάτες.

Ισπανία

Η εγκληματική οργάνωση βασιζόταν σε phishing επιθέσεις με emails και SMS, οι οποίες φέρεται να εξαπάτησαν πάνω από 300.000 άτομα και οδήγησαν σε επιβεβαιωμένες απώλειες τουλάχιστον 700.000 ευρώ.

Οι phishing επιθέσεις είναι μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και επηρεάζει τόσο επιχειρήσεις όσο και ιδιώτες. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές για να εξαπατήσουν τα θύματα και να τα κάνουν να δώσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Συνελήφθησαν 40 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τραπεζική απάτη, πλαστογραφία εγγράφων, κλοπή ταυτότητας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δείτε επίσης: Το 2023, η Ουκρανία αποτέλεσε στόχο του 60% των ρωσικών επιθέσεων phishing

Κλοπή καρτών

Η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε ότι μέλη της οργάνωσης Trinitarios φέρεται να χρησιμοποίησαν κλεμμένες πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν crypto, τα οποία στη συνέχεια ανταλλάσσονταν με fiat money.

Τα στοιχεία των καρτών κλάπηκαν από θύματα που λάμβαναν μηνύματα phishing στα τηλέφωνά τους. Τα μηνύματα ανέφεραν ότι έπρεπε να επιλυθεί ένα ζήτημα ασφαλείας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα θύματα πατούσαν τον σύνδεσμο που υπήρχε στο SMS για να επισκεφτούν ένα phishing site που έμοιαζε με το νόμιμο banking portal. Εκεί, έβαζαν τα credentials του λογαριασμού τους.

Δείτε επίσης: Gmail: Δισεκατομμύρια χρήστες κινδυνεύουν από επίθεση phishing

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα κλεμμένα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς, όπως η χρηματοδότηση της ομάδας, η αγορά ναρκωτικών και όπλων, η χρηματοδότηση συνεδριάσεων, η πληρωμή δικηγόρων και η αποστολή χρημάτων σε μέλη της συμμορίας που βρίσκονται στη φυλακή. Τα υπόλοιπα χρήματα στάλθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου άλλα μέλη της ομάδας τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν ακίνητη περιουσία.

Η ισπανική αστυνομία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με διεθνείς εταίρους για να εντοπίσει όλα τα κλεμμένα ποσά και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την εγκληματική ομάδα και να ανακτήσει κάποια ποσά αν είναι εφικτό.

εγκληματίες phishing Trinitarios

Το ηλεκτρονικό έγκλημα ως νέα ροή εσόδων

Οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος έχουν στραφεί στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο για να αποκτήσουν περισσότερα έσοδα.

Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι η ομάδα Trinitarios χρησιμοποίησε χρήματα που κέρδισε μέσω phishing για να καλύψει τα νομικά και λειτουργικά της έξοδα.

Δείτε επίσης: Το Telegram είναι πλέον το ιδανικό μέρος για την πώληση εργαλείων και υπηρεσιών phishing

Τον Σεπτέμβριο του 2021, μια συντονισμένη επιχείρηση των αρχών επιβολής του νόμου της Europol εξάρθρωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο εγκληματιών του κυβερνοχώρου που συνδέονταν με την ιταλική μαφία. Οι απατεώνες είχαν καταφέρει να κλέψουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (11,7 εκατομμύρια δολάρια) μέσω SIM swapping και BEC επιθέσεων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS