Η καινοτομία από το UCL στο UWE Bristol οδήγησε στην ανάπτυξη ενός αξιοσημείωτου επιτεύγματος: ενός υπολογιστή που λειτουργεί με μανιτάρια!
Η επιστημονική φαντασία είναι συχνά απλώς μια ευρηματική επέκταση της επιστημονικής αλήθειας – το wetware δεν είναι κάτι που εφευρέθηκε πρόσφατα. Οι νευρωνικές διασυνδέσεις και άλλες σχετικές μηχανές βρίσκονται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια και μερικές από αυτές λειτουργούν ακόμη και σε κάποιο βαθμό. Το κύριο εμπόδιο μέχρι στιγμής ήταν η εξεύρεση τρόπων συγχρονισμού της μη ζωντανής ύλης με το οργανικό υλικό, δεδομένου ότι διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους- τι θα γινόταν όμως αν τα ηλεκτρονικά κατασκευάζονταν από φυσικά στοιχεία;
Το Unconventional Computing Laboratory (UCL) του UWE Bristol δημιούργησε κάτι αξιοσημείωτο: έναν υπολογιστή μανιτάρι. Οι ερευνητές εκεί επιθυμούν τώρα να αποκαλύψουν τις πλήρεις δυνατότητες αυτής της επαναστατικής συσκευής.
Δείτε επίσης: Το θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής «ανοίγει τις πόρτες του» στο κοινό
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Βασιζόμενος στην έρευνά του, ο καθηγητής Andrew Adamatzky διαπίστωσε ότι τα μανιτάρια αποτελούν βέλτιστο οργανισμό για τη διεξαγωγή πειραμάτων, επειδή τα μυκήλια τους αντιδρούν σαν τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, αυτά τα λεπτά και τριχωτά ριζικά συστήματα είναι ικανά να μεταδίδουν ηλεκτρικά ρεύματα με παρόμοιο τρόπο όπως οι συνάψεις! Επιπλέον, συνδεδεμένα με υπόγεια δίκτυα – μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τέτοιων ηλεκτρικών σημάτων σε αξιοσημείωτες αποστάσεις.
Αυτή η ιδιότητα επέτρεψε στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τα μανιτάρια ως υποκατάστατο των εξαρτημάτων της μητρικής πλακέτας σε έναν υπολογιστή. Οι μύκητες ήταν σε θέση να ανιχνεύουν τον ηλεκτρισμό και η παρουσία ή η απουσία του μετατρέπονταν σε μονάδες ή μηδενικά αντίστοιχα – αντικατοπτρίζοντας τον εγγενή δυαδικό κώδικα των υπολογιστών.
Σε μια συζήτηση με το Popular Science, ο Adamatzky αναφώνησε ότι τα μανιτάρια παράγουν ακίδες που μοιάζουν με spikes δράσης, παρόμοια με αυτά των νευρώνων. Το εργαστήριό του ήταν πρωτοπόρο στην ανακάλυψη αυτή και το πρώτο που μέτρησε τη δραστηριότητα αιχμής των μυκήτων μέσω μικροηλεκτροδίων, καθώς και την ανάπτυξη μυκητιακών υπολογιστών και ηλεκτρονικών συστημάτων με μανιτάρια.
Σε σύγκριση με τη γρήγορη και αξιόπιστη επικοινωνία των ηλεκτρονικών στερεάς κατάστασης, οι υπολογιστές μανιταριών δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Ωστόσο, ο καθηγητής Adamatzky σημειώνει ότι η διέγερση του μύκητα σε δύο διαφορετικά σημεία αυξάνει σημαντικά την αγωγιμότητά του για πιο αξιόπιστη σύνδεση. Αλλά όχι μόνο αυτή η υψηλότερη ταχύτητα επιτρέπει καλύτερες επιδόσεις- χορηγεί επίσης στα μανιτάρια μια μορφή σχηματισμού μνήμης παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν συνήθειες.
Δείτε επίσης: Ουγγαρία: Χρήση AI για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού
Σύμφωνα με τον Dr. Adamatzky, επί του παρόντος αναλύουν απλώς για να καθορίσουν αν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν υπολογισμούς και ηλεκτρονικά κυκλώματα με την τεχνολογία μυκηλίου. Αλλά στο ορατό μέλλον, φιλοδοξούν να καλλιεργήσουν πολύπλοκους υπολογιστές και μηχανισμούς ρύθμισης του μυκηλίου.
Με αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα του υπολογιστή μανιτάρι, η πρόοδος στην ενσωμάτωση μηχανής-εγκεφάλου έχει γίνει εφικτή, με τη δυνατότητα να βοηθήσει στην καλύτερη προσθετική και στον έλεγχο διαταραχών, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από τέτοιες καταστάσεις.
Για όσους δεν γνωρίζουν
Wetware ονομάζεται η καινοτόμος ιδέα του συνδυασμού υλικού, λογισμικού και ζωντανού ιστού. Η ιδέα αυτή χρησιμοποιείται ως πηγή έμπνευσης για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας εδώ και πολλά χρόνια. Με την τεχνολογία wetware να εξελίσσεται συνεχώς και να γίνεται σήμερα πιο προσιτή από ποτέ, αυτή η φαντασίωση μετατρέπεται γρήγορα σε πραγματικότητα!
Πηγή: techspot.com