ΑρχικήsecurityApple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου

Apple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου

Η Apple αντιμετωπίζει μια νέα καταγγελία καθώς συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα χρηστών παρά τις ρυθμίσεις των συσκευών της.

Η Apple υποσχέθηκε ότι δεν θα συλλέγει δεδομένα χρήσης εάν η ρύθμιση απορρήτου iPhone Analytics είναι απενεργοποιημένη. Ωστόσο, το Gizmodo αποκάλυψε πρόσφατα έρευνα που δείχνει το αντίθετο: παρά την απενεργοποίηση της ρύθμισης, η Apple εξακολουθεί να συλλέγει και να αποθηκεύει πληροφορίες.

Την Παρασκευή, μια νέα ομαδική αγωγή κατατέθηκε εναντίον της Apple στην Πενσυλβάνια από έναν χρήστη iPhone σχετικά με το θέμα της ιδιωτικότητας των Analytics. Παρά τα πολυάριθμα αιτήματα σχολιασμού από τον Τύπο, η Apple δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Έχουν περάσει μήνες από τότε που η Apple απέτυχε να αποσαφηνίσει την προφανή σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών απορρήτου της και μιας μακροχρόνιας προσπάθειας δημοσίων σχέσεων με φράσεις όπως “Privacy. That’s iPhone.” και “What happens on your iPhone, stays on your iPhone.”, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους σε αμηχανία από τις αντιφατικές δηλώσεις της.

Δείτε επίσης: Η Apple δεν θα κυκλοφορήσει το iPhone SE τέταρτης γενιάς

Apple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου
Apple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου

Οι πρακτικές της Apple καταγγέλλονται σε μια νέα αγωγή που υποστηρίζει συστηματικές παραβιάσεις των υποκλοπών, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της απάτης των καταναλωτών. Η μήνυση υποστηρίζει ότι η Apple αγνοεί κατάφωρα την επιθυμία των χρηστών να μην κοινοποιούν τις προσωπικές τους πληροφορίες, εάν έχουν ρυθμίσει την κινητή συσκευή. Αυτό δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και ανήθικη παραβίαση των δικαιωμάτων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η ρύθμιση απορρήτου Analytics της Apple εγγυάται ότι η απενεργοποίηση της επιλογής θα “απενεργοποιήσει εντελώς την κοινή χρήση του Device Analytics“. Επιπλέον, η πολιτική απορρήτου των Analytics βεβαιώνει ότι κανένα από τα δεδομένα που συλλέγονται δεν σας ταυτοποιεί προσωπικά. Παρά τη διαβεβαίωση αυτή, όταν η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Mysk διεξήγαγε έρευνα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, ανακάλυψε ότι καμία από τις δύο δηλώσεις δεν είναι ακριβής.

Η Mysk εξέτασε την επίδραση της απενεργοποίησης μιας συγκεκριμένης ρύθμισης και διαπίστωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως επίδραση στα δεδομένα ανάλυσης που αποστέλλονται από εφαρμογές της Apple. Όλα αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν σε βάθος πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για ό,τι κάνετε μέσα σε συγκεκριμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του είδους των διαφημίσεων που βλέπετε, του χρόνου παραμονής σε συγκεκριμένες σελίδες καθώς και του τι ακριβώς πληκτρολογείτε ή πατάτε σε αυτές. Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις για διάφορες λήψεις εντός του App Store μπορούν να αποκαλύψουν ιδιωτικές λεπτομέρειες όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις έως πιο ευαίσθητες ανησυχίες όπως ο εθισμός ή η κατάχρηση ουσιών.

Apple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου
Apple: Ομαδική αγωγή λόγω παραβίασης ρυθμίσεων απορρήτου

Εκτός από το App Store, η Mysk είδε ανάλογη συμπεριφορά για το Apple Music, το Apple TV, το Books και το Stocks. Η επίκληση της συγκατάθεσης δεν αποτέλεσε παράγοντα – σημείωσε ότι “η λεπτομέρεια αυτής της παρακολούθησης είναι πραγματικά εκπληκτική από μια εταιρεία όπως η Apple”, ακόμη και αν έχει δοθεί άδεια. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνέβη ανεξάρτητα με τις ρυθμίσεις συσκευής του χρήστη!

Δείτε επίσης: Η Γαλλία επιβάλλει πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ στην Apple για στοχευμένες διαφημίσεις στο App Store

Οι διαβεβαιώσεις της Apple ότι τα δεδομένα δεν είναι προσωπικά αναγνωρίσιμα είναι αμφίβολες λόγω της διαβίβασης ενός μόνιμου αριθμού ταυτότητας που συνδέεται άμεσα με τους λογαριασμούς iCloud και παραπέμπει στο όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου ενός χρήστη.

Σήμερα, η Apple αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών χωρίς άδεια. Πρόσφατα στη Γαλλία, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με το θέμα αυτό. Σε γενικές γραμμές, οι πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους υπερβαίνουν αυτές πολλών άλλων τεχνολογικών εταιρειών- ωστόσο, καθώς επεκτείνουν τη διαφημιστική τους δραστηριότητα και τη συλλογή δεδομένων που απαιτεί, η εταιρεία ενδέχεται να υποστεί πολύ σύντομα αυστηρότερες επιπτώσεις.

Πηγή: gizmodo.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS