ΑρχικήYoutubeΟ ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Ο ήλιος ήταν αρκετά δραστήριος πρόσφατα, εξαπολύοντας συνολικά οκτώ ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις λόγω της κηλίδας AR3165.

Καθώς η ηλιακή κηλίδα AR3165 εντείνεται σταθερά, αναμένονται πρόσθετες εκρήξεις ηλιακών εκλάμψεων. Την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου), το άστρο απελευθέρωσε όχι λιγότερες από οκτώ ηλιακές εκλάμψεις και αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω δραστηριότητα ως αποτέλεσμα αυτής της νεοεμφανισθείσας ηλιακής κηλίδας.

Το πρωί της Τετάρτης, ακριβώς στις 9:42 π.μ. EST (1442 GMT), ο Ατλαντικός Ωκεανός παρουσίασε προσωρινές ραδιοφωνικές παρεμβολές λόγω μιας απίστευτα ισχυρής ηλιακής έκλαμψης μεγέθους Μ6, ανέφερε το SpaceWeather.com!

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι έντονοι παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διασχίζουν το διάστημα με την ταχύτητα του φωτός και χρειάζονται μόλις 8 λεπτά για να φτάσουν στη Γη μετά την εκπομπή τους από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Οι ηλιακές εκλάμψεις της κατηγορίας Χ είναι μακράν ο πιο ισχυρός τύπος- ωστόσο, την Τετάρτη σημειώθηκε και ένας αξιοσημείωτος αριθμός λιγότερο τρομερών εκδηλώσεων ηλιακών εκλάμψεων της κατηγορίας Μ.

Δείτε επίσης: Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας έχει ταξινομήσει τις ηλιακές εκλάμψεις σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες – Α, Β, C, Μ και Χ – με βάση τον βαθμό έντασης των εκπεμπόμενων ακτίνων Χ. Οι κατηγορίες αυτές χωρίζονται από τη μικρότερη προς την μεγαλύτερη ένταση αντίστοιχα- με μια έκλαμψη της κατηγορίας Χ να αποτελεί το ισχυρότερο επίπεδο. Μια έκλαμψη κλάσης Χ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργεί μπλακάουτ στο ράδιο σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς και γεωμαγνητικές καταιγίδες μακράς διάρκειας. Η αμέσως χαμηλότερη ένταση είναι η κλάση “Μ”, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύντομα μπλακάουτ στο ράδιο που στοχεύουν ιδιαίτερα τις πολικές περιοχές της Γης.

Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!
Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Η ηλιακή έκρηξη της Τετάρτης άφησε τους αστρονόμους με δέος, με ορισμένους να καταγράφουν και να μοιράζονται το απίστευτο θέαμα στο Twitter.

Περίπου στις 12:30 μ.μ. EST (1730 GMT), ο ηλιακός φυσικός Keith Strong δήλωσε στο Twitter: “3 Ακόμα Μ εκλάμψεις – που κυμαίνονται από μία Μ6 έως μία Μ2 από το σημείο AR3165! Αυτό μας φέρνει στις 8 εκλάμψεις μέχρι στιγμής σήμερα και φαίνεται να μεγαλώνουν- θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε μια έκλαμψη Χ. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά!”

Ο Strong ανέφερε την AR3165, η οποία είναι μια εξαιρετικά ενεργή ηλιακή κηλίδα που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον ορατό ηλιακό δίσκο. Οι ηλιακές κηλίδες είναι αμυδρότερα και ψυχρότερα σημεία μέσα στην κατώτερη ατμόσφαιρα της επιφάνειας του άστρου μας – είναι αυτές οι περιοχές όπου τα μαγνητικά πεδία καταπονούνται τόσο πολύ ώστε να ξεσπούν εκλάμψεις από αυτά όταν οι μαγνητικές γραμμές εκρήγνυνται με ενέργεια.

Οι ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι το μόνο φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί- συχνά, ακολουθούνται από στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME), οι οποίες αποτελούνται από μαγνητισμένα νέφη πλάσματος. Σε αντίθεση με τις εκλάμψεις, οι CME ταξιδεύουν πολύ πιο αργά και μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις ημέρες για να φτάσουν στη Γη.

Δείτε επίσης: Nuclear fusion: Επιστήμονες επιτυγχάνουν σημαντικό ορόσημο

Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!
Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Όταν οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CMEs) συναντούν την ατμόσφαιρα, συχνά προκαλούν γεωμαγνητικές αναταράξεις στον ολοένα και περισσότερο τεχνολογικά καθοδηγούμενο κόσμο μας. Τα γεγονότα αυτά προκαλούν θεαματικές επιδείξεις σέλατος, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος και να καταστήσουν άχρηστους τους δορυφόρους αφού τους απομακρύνουν από την τροχιά. Ευτυχώς, οι μετεωρολόγοι του διαστήματος δεν έχουν αναφέρει πρόσφατες εκτοξεύσεις μάζας που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα γήινα συστήματα – τουλάχιστον όχι ακόμη!

Το Met Office, ο προγνώστης διαστημικού καιρού του Ηνωμένου Βασιλείου, δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή του από τις 14 Δεκεμβρίου, η οποία δείχνει μείωση της ηλιακής δραστηριότητας με πιθανές περαιτέρω εκλάμψεις κατηγορίας Μ.

Πηγή: space.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS