Η Ρωσία θα θεωρεί πλέον πράξη πολέμου, οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση με στόχο τη ρωσική δορυφορική υποδομή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Δείτε επίσης: Αυξημένες οι επιθέσεις στα ουκρανικά sites μετά την εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο Dmitry Rogozin, ο σημερινός επικεφαλής της ρωσικής κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos, πρόσθεσε ότι τέτοιες απόπειρες θα θεωρηθούν επίσης εγκλήματα και θα διερευνηθούν από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
“H απενεργοποίηση της ομάδας δορυφόρων οποιασδήποτε χώρας είναι γενικά casus belli, δηλαδή ένας λόγος για να πάμε σε πόλεμο. Και θα αναζητήσουμε αυτούς που το οργάνωσαν“, δήλωσε ο Rogozin στο Rossiya 24 (VGTRK).
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
«Θα στείλουμε όλα τα απαραίτητα υλικά στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, την Ερευνητική Επιτροπή και τη Γενική Εισαγγελία για να ανοίξουν σχετικές ποινικές υποθέσεις».
Αν και δεν χτυπήθηκαν άμεσα από hacker, τα δορυφορικά συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία ομάδα κυβερνοκατασκοπείας Turla να κλέβει δορυφορικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο για να μεταφέρει κακόβουλο λογισμικό σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η Lotus Blossom, η οποία χρηματοδοτείται από την Κίνα, στόχευσε επίσης και μόλυνε συστήματα χειρισμού δορυφορικών επικοινωνιών της Νοτιοανατολικής Ασίας που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο δορυφόρων.
Δείτε ακόμα: Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι σχέση έχουν τα Google restaurant reviews;
Τη Δευτέρα, το Network Battalion 65 (NB65) που συνδέεται με τους Anonymous ισχυρίστηκε ότι χάκαρε και έκλεισε ορισμένους διακομιστές της Roscosmos.
Ο Rogozin αρνήθηκε τους ισχυρισμούς τους, λέγοντας ότι τα κέντρα ελέγχου δραστηριότητας της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας λειτουργούν κανονικά και αποκάλεσε το NB65 «απατεώνες και μικροαπατεώνες».
Δύο ημέρες αργότερα, η Roscosmos ζήτησε εγγυήσεις ότι οι δορυφόροι OneWeb (μέρος ενός μελλοντικού παγκόσμιου δικτύου που παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες Διαδικτύου) δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανέφερε αρχικά το Reuters.
Ο Rogozin πρόσθεσε ότι ο πύραυλος Soyuz που σχεδίαζε να θέσει 36 δορυφόρους OneWeb σε τροχιά αυτή την εβδομάδα, δεν θα εκτοξευθεί εκτός εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποσυρθεί από την OneWeb και δεν πουλήσει το μερίδιό της.
Ωστόσο, αυτές οι απαιτήσεις απορρίφθηκαν αργότερα από τον Υπουργό Επιχειρήσεων και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πουλήσει το μερίδιό της.
Δείτε επίσης: Η ομάδα Anonymous εξαπολύει «κυβερνοπόλεμο» κατά της Ρωσίας
“Σας δίνω δύο ημέρες για να σκεφτείτε. Δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για μη στρατιωτική χρήση του συστήματος – δεν θα υπάρχει σύστημα“, απάντησε ο Rogozin.