ΑρχικήinetΠόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι σχέση έχουν τα Google restaurant reviews;

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι σχέση έχουν τα Google restaurant reviews;

Τα Google restaurant reviews έχουν δώσει έναν ψηφιακό αέρα στον αγώνα κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο λογαριασμός στο Twitter, @Konrad03249040, δημιούργησε μια ανάρτηση με την οποία προέτρεψε τον κόσμο να βρίσκει τυχαία καταστήματα/καφέ/εστιατόρια στη Ρωσία στην εφαρμογή Google Maps και να γράψουν στα reviews τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία. Στην συνέχεια η ανάρτηση προωθήθηκε από την ομάδα hacking Anonymous. Επίσης, η ιδέα κοινοποιήθηκε αργότερα αρκετές φορές στο r/Ukraine στο Reddit, η οποία έλαβε εκατοντάδες θετικές ψήφους σε λιγότερο από 48 ώρες.

Η ιδέα αυτή αποτελεί προσπάθεια παράκαμψης των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης και άμεσης επικοινωνίας με τον άμαχο πληθυσμό της Ρωσίας που ενδέχεται να αγνοούν ή να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες ή αξιόπιστες ειδήσεις. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που θεωρείται ευρέως ότι ελέγχονται και λογοκρίνονται από την κυβέρνησή τους, χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν λανθασμένες πληροφορίες έτσι ώστε να δικαιολογήσουν την εισβολή και να δυσφημίσουν όσους είναι αλληλέγγυοι με την Ουκρανία. Ωστόσο, από τότε που δημοσιεύτηκε το αρχικό tweet, οι χρήστες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέχισαν να δημοσιεύουν σχόλια και εικόνες στα Google Reviews για εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια.

Δείτε επίσης: Κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας: Η Βρετανία προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις με διεθνείς συνέπειες

Ένα παράδειγμα κριτικής που ανέβηκε στο Twitter αναφέρει:

“Το φαγητό ήταν υπέροχο! Δυστυχώς, ο Πούτιν μας χάλασε την όρεξη εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Αντισταθείτε στις διαταγές του δικτάτορά σας, σταματήστε να σκοτώνετε αθώους ανθρώπους! Η κυβέρνησή σας λέει ψέματα. Ξεσηκωθείτε!„

Το πρωί της Τρίτης, τα κορυφαία Google reviews σε ένα εστιατόριο της Μόσχας με το όνομα Romantic ήταν τα εξής:

Η Louise δηλώνει:

“5800 Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν σήμερα και 4500 χθες. Σταματήστε την επίθεση, μην αφήσετε τα παιδιά σας να υποφέρουν, αν γίνει πόλεμος δεν υπάρχει επιστροφή.„

Ακολούθως, η Karolina δημοσίευσε το παρακάτω:

“Το φαγητό είναι υπέροχο, αλλά ο αρχηγός σας σκοτώνει αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία!!! Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο.„

Και τα δύο άτομα έδωσαν στο εστιατόριο πέντε αστέρια, καθώς οι χρήστες ενθαρύνονται έτσι ώστε να μην βλάψουν τις επιχειρήσεις με τις κριτικές τους. Μια ανάρτηση του u/Clipptube στο Reddit αναφέρει ότι θα πρέπει να βάζουν 5 αστέρια σε τοπικές επιχειρήσεις και 1 αστέρι σε κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια εναντίον του Πούτιν.

Ορισμένοι χρήστες προτείνουν διαφορετική τακτική. Προτείνουν λοιπόν σε όσους γράφουν κριτικές να μην γίνονται προσβλητικοί ή γραφικοί αφού η κύρια ιδέα είναι να συμπάσχουν και να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την κατάσταση παρέχοντας εύκολο και εύπεπτο υλικό.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι σχέση έχουν τα Google restaurant reviews;

Παρ’όλο τον αγώνα των χρηστών το κίνημα αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα καθώς ορισμένα Google reviews έχουν ήδη εξαφανιστεί. Οι κριτικές που αναφέρονται παραπάνω για το εστιατόριο Romantic δεν είναι πλέον ορατές και όταν ταξινομηθούν με βάση την πιο πρόσφατη, η τελευταία ανάρτηση ήταν πριν από τρεις μήνες.

Άλλοι χρήστες στο Reddit αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, λέγοντας ότι οι κριτικές τους διαγράφηκαν ή δεν έγιναν δεκτές. Τα σχόλια σε μια ανάρτηση σχετικά με τη διαγραφή των αναρτήσεών τους από την εφαμοργή Google Maps προσφέρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, όπως η αλλαγή των μηνυμάτων συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και η αναθεώρηση λιγότερο γνωστών τοποθεσιών.

Δείτε επίσης: Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Δεν είναι σαφές ποιος καταργεί αυτές τις κριτικές παρ’όλο που η Mashable έχει επικοινωνήσει με την Google αναζητώντας απαντήσεις. Μπορεί να οφείλεται στο ότι οι αναρτήσεις πιθανώς παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών της Google. Μερικοί χρήστες όμως, ακόμα και πριν σταματήσουν να εμφανίζονται οι κριτικές, συνέστησαν να αξιοποιηθούν τα Yandex Maps, που είναι το ρωσικό αντίστοιχο των Google Maps. Οι χρήστες αυτοί εξήγησαν ότι χρησιμοποιείται ευρύτερα στη Ρωσία από την Google.

Θα μπορέσουν οι αναρτήσεις για τις τοπικές καφετέριες να πείσουν τους Ρώσους να καταγγείλουν τον Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία; Αυτό ίσως αποδειχτεί αργότερα. Αλλά απ’ότι φαίνεται οι χρήστες του διαδικτύου δεν είχαν ποτέ μεγαλύτερο κίνητρο για να γράψουν μια κριτική.

Πηγή: sea.mashable.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS