ΑρχικήsecurityΣκάνδαλο με το spyware Pegasus συγκλονίζει την πολωνική κυβέρνηση

Σκάνδαλο με το spyware Pegasus συγκλονίζει την πολωνική κυβέρνηση

Αρκετά μέλη πολιτικών ομάδων της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, έχουν προσκομίσει αποδείξεις ότι παραβιάστηκαν από το spyware Pegasus, εγείροντας ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού από την πολωνική κυβέρνηση.

spyware Pegasus

Δείτε επίσης: Ο Σεΐχης του Ντουμπάι χρησιμοποιεί το Pegasus spyware της NSO Group για να χακάρει την πρώην σύζυγό του

Η πιο ανησυχητική περίπτωση αφορούσε τον ηγέτη του κόμματος Civic Platform της Πολωνίας, τον γερουσιαστή Krzysztof Brejza, του οποίου το τηλέφωνο παραβιάστηκε συνολικά 33 φορές, έξι μήνες πριν από τις εκλογές του 2019, όπως αναφέρει το Associated Press. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, τα πολωνικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν επιζήμια μηνύματα που ελήφθησαν από το τηλέφωνο του Brejza, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες ότι χρησιμοποιήθηκε λογισμικό υποκλοπής spyware.

Οι παραβιάσεις ανακαλύφθηκαν από το Citizen Lab, μια ερευνητική ομάδα spyware που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία έχει κάνει εκτεταμένες έρευνες πάνω στο πρόγραμμα Pegasus. Το Citizen Lab είχε προηγουμένως βρει στοιχεία που συνδέουν το spyware Pegasus με τη δολοφονία του Jamal Khashoggi και μια ξεχωριστή εκστρατεία εναντίον ενός δημοσιογράφου των New York Times.

Δείτε ακόμα: Ψεύτικος σαρωτής Pegasus της Διεθνούς Αμνηστίας μολύνει συσκευές Windows

Στην υπόθεση της Πολωνίας, το Citizen Lab βρήκε επίσης αποδεικτικά στοιχεία παραβίασης με λογισμικό υποκλοπής spyware, με στόχο έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί ομάδες της πολωνικής αντιπολίτευσης και έναν εισαγγελέα που εμπλέκεται σε υπόθεση εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Και στις δύο περιπτώσεις, βρέθηκαν ίχνη του spyware Pegasus στις συσκευές των στόχων.

Πολωνία

Παρά τα στοιχεία, η πολωνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε χρήση spyware, είτε για συλλογή πληροφοριών είτε για εσωτερική παρακολούθηση. «Το σύστημα Pegasus δεν χρησιμοποιείται από τις πολωνικές υπηρεσίες», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, όπως αναφέρει το Politico Europe. «Δεν χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί ή να ερευνά κανέναν στη χώρα μας».

Ωστόσο, το σκάνδαλο είναι πιθανό να έχει σημαντικές συνέπειες για τη θέση της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διευρύνει την υπόθεση για περαιτέρω τεχνική προστασία κατά του Pegasus. Τον Νοέμβριο, η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της NSO Group (η οποία αναπτύσσει και πουλά την Pegasus), ζητώντας μόνιμη διαταγή κατά της χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών της Apple από την εταιρεία.

Δείτε επίσης: Η Apple μηνύει την NSO Group για επίθεση σε iPhone με Pegasus

Η Amazon Web Services έχει μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται με την NSO Group και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κινηθεί για να μπλοκάρει τις εξαγωγές ή άλλες συναλλαγές με την εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς την ως απειλή για «τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS