ΑρχικήinetCOVID-19: Το Facebook κατέστειλε θεωρία συνωμοσίας από την Κίνα

COVID-19: Το Facebook κατέστειλε θεωρία συνωμοσίας από την Κίνα

Το Facebook κατέστειλε μια -θεωρία συνωμοσίας- επιχείρηση κινεζικής επιρροής που προωθούσε ψεύτικους ισχυρισμούς που έκανε ένας εικονικός «Ελβετός βιολόγος» ότι οι ΗΠΑ παρενέβαιναν στην αναζήτηση της προέλευσης του Covid-19, δήλωσε την Πέμπτη η μητρική εταιρεία Meta.

COVID-19 θεωρία συνωμοσίας
COVID-19: Το Facebook κατέστειλε θεωρία συνωμοσίας από την Κίνα

Δείτε επίσης: Omicron Cryptocurrency: Αύξηση 716% λόγω του κοινού ονόματος με τη νέα παραλλαγή COVID-19

Η εταιρεία είπε ότι έχει αφαιρέσει ένα δίκτυο 524 λογαριασμών Facebook, 20 σελίδων, τεσσάρων ομάδων και 86 λογαριασμών στο Instagram στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε υπαλλήλους κινεζικών κρατικών εταιρειών υποδομής σε τέσσερις ηπείρους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ένας χρήστης των social media που παρίστανε τον Ελβετό βιολόγο ονόματι Wilson Edwards ισχυρίστηκε στο Facebook και στο Twitter ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν πίεση στους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελετούσαν την προέλευση του Covid-19 σε μια προσπάθεια να κατηγορήσουν την Κίνα.

Αυτός ο ψεύτικος λογαριασμός δημοσίευσε ότι «πηγές του ΠΟΥ και αρκετοί συνάδελφοι ερευνητές» είχαν παραπονεθεί για «τεράστια πίεση και ακόμη και εκφοβισμό» από τις ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο του ΠΟΥ για μια νέα έρευνα για την προέλευση του Covid-19.

Ο λογαριασμός δημοσίευσε το ίδιο κείμενο άλλες τρεις φορές την επόμενη ώρα και μετά σταμάτησε να δημοσιεύει.

Ορισμένα από αυτά τα αυθεντικά προφίλ που μοιράζονταν την ανάρτηση είχαν παρόμοια μοτίβα συμπεριφοράς στα οποία μοιράζονταν διακριτικά ζεύγη διευθύνσεων URL ως text strings χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Το δίκτυο που διαπραγματεύεται αυτή τη θεωρία συνωμοσίας προέρχεται κυρίως από την Κίνα, στοχεύοντας το αγγλόφωνο κοινό στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε κινεζόφωνο κοινό στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ, σημείωσε η Meta.

Δείτε επίσης: Bitcoin και άλλα crypto καταρρέουν στο φόβο της έξαρσης του COVID-19

Ενώ οι ειδικοί ανάλυσης δικτύων στο Facebook διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας μόνο ψεύτικος λογαριασμός στο επίκεντρο αυτής της επιχείρησης, η Ελβετική Πρεσβεία στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε κανένα αρχείο Ελβετού πολίτη με αυτό το όνομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ψεύτικος λογαριασμός δημιουργήθηκε περίπου 12 ώρες πριν την πρώτη ανάρτηση σχετικά με την πανδημία του Covid-19.

COVID-19 θεωρία συνωμοσίας
COVID-19: Το Facebook κατέστειλε θεωρία συνωμοσίας από την Κίνα

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η αρχική εξάπλωση της ιστορίας του «Wilson Edwards» στο Facebook ήταν το έργο μιας «πολύπλευρης επιχείρησης επιρροής που ξεκίνησε από την Κίνα».

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πίσω από αυτό το δίκτυο συνωμοσίας προσπάθησαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και τον συντονισμό τους, οι ερευνητές βρήκαν συνδέσμους με άτομα στην ηπειρωτική Κίνα.

Δείτε επίσης: Εμβόλια Covid-19 για παιδιά: Η παραπληροφόρηση ξεκίνησε!

Είπαν ότι εμπλέκονται λογαριασμοί που συνδέονται με υπαλλήλους της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριών Sichuan Silence Information Technology Co Ltd, καθώς και άτομα που συνδέονται με κινεζικές κρατικές εταιρείες υποδομής που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS