ΑρχικήsecurityΑνησυχητική αύξηση των banking trojans τους τελευταίους μήνες

Ανησυχητική αύξηση των banking trojans τους τελευταίους μήνες

Σύμφωνα με την έκθεση “2021 Threat Intelligence Report” της Nokia, ο αριθμός των νέων banking trojans αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (κατά 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Αυτά τα trojans, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργά στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, στοχεύουν κυρίως smartphones για να κλέψουν προσωπικά τραπεζικά credentials, μηνύματα SMS που περιέχουν κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης και πληροφορίες πιστωτικών καρτών.

Δείτε επίσης: Mekotio trojan: Συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τις συλλήψεις χειριστών του

banking trojans

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι συσκευές Android γίνονταν πιο συχνά στόχος σε σχέση με τις συσκευές iOS, καθώς η Apple έχει πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη λήψη εφαρμογών στο iPhone. Το 2020, το 87% των Αμερικανών χρησιμοποιούσε μια mobile συσκευή για να ελέγξει το τραπεζικό υπόλοιπο, ενώ το 2021 το ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο (οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν Android συσκευή). Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν τη νέα τάση και να δημιουργήσουν όλο και περισσότερα mobile banking trojans για να μολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Δείτε επίσης: Ψεύτικη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων διανέμει το GravityRAT

Για να αποφύγουν τα banking trojans και άλλες απειλές, οι χρήστες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά και να εφαρμόζουν τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν ιδιωτικά ασφαλή δίκτυα Wi-Fi αν θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια online τραπεζική συναλλαγή, ώστε να είναι πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Το Android app “Smart TV remote” στο Google Play είναι malware

Οι διαδικτυακές απειλές εξελίσσονται συνεχώς για να ανταποκρίνονται σε νέες καταστάσεις που προκύπτουν. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αλλά και τις ευρύτερες συνθήκες και αναζητούν ευκαιρίες για να δράσουν. Για παράδειγμα, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των online τραπεζικών συναλλαγών. Έτσι εξηγείται η εμφάνιση νέων banking trojans τους τελευταίους μήνες.

Η έκθεση της Nokia βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το network traffic σε περισσότερες από 200 εκατομμύρια συσκευές, όπου αναπτύσσεται το προϊόν NetGuard Endpoint Security της Nokia.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της Nokia εδώ.

Πηγή: VentureBeat 

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS